Начало
 
 

Юбилейна вечер на Иван Вазов в БАН ще се състои на 14 октомври

10.10.2020 /10:25 | Източник: Епицентър.бг Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В очакване сме на още едно паметно събитие, посветено на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По повод тази годишнина на 14 октомври от 17 ч. в Големия салон на БАН ще се състои представянето на 10 тома избрани съчинения от Иван Вазов и книгата на Катя Зографова „Хроники на Вазовия род“.

 Организират го Българската академия на науките, Съюзът на българските писатели и издателство „Захарий Стоянов“ - на 14 октомври т.г. (сряда) от 17 часа в големия салон на Централното управление на БАН, съобщава http://epicenter.bg. Ще бъдат представени новите издания на произведенията на Иван Вазов. 

Избраните съчиненията са в десет тома и са под общата редакция на чл.-кор. Иван Гранитски, доц. д-р Григорий Вазов и Панко Анчев. Те съдържат: том 1 „Избавление“ - стихотворения; том 2 „Под нашето небе“ - стихотворения и поеми; том 3 „Немили-недраги“ - повести и разкази; том 4 „Чичовци“ - повести и разкази; том 5 „Казаларската царица“ - роман; том 6 „Под игото“ - роман; том 7 „Нова земя“ - роман; том 8 „Към пропаст“ - драми и комедии; том 9 „Великата рилска пустиня“ - пътеписи и том 10 „Дните, в които живеем“ – критика и публицистика. Във всеки том има и приложения с литературно-критически статии, рецензии и изследвания за творчеството на Вазов.

На премиерата ще бъде представена и книга - летопис за Вазови от Катя Зографова, издание също на „Захарий Стоянов“. Родът Вазови е умален модел на България, а разказът за него е хроника на победите, пораженията и оцеляването на българина въпреки всички изпитания и крушения в многовековната ни история – така може да се характеризира книгата на Катя Зографова „Хроники на Вазовия род“. Доц. д-р Григорий Вазов, който дава идеята на Катя Зографова „да върне Вазовия род на Сопот и България“, определя книгата като явление в българската култура.

Вазовият род има дълбоки духовни корени още от 17-и век. В началото му са свещеник и книжовник – братята поп Иван и даскал поп Аврам, преписвач на свещени книги, калиграф и зограф, основател на книжовно-дамаскинарска школа. Това е род на първостроители на следосвобожденска България. Авторката сравнява братя Вазови с 6 яки стълба на българската нация, в центъра на които е родовият стожер – „чудолюбивата майка“ Съба Вазова. Катя Зографова гледа на рода като национална мисия – подчертава ясно и точно приносите на Вазови в историята и културата на България.

Вазови дават на България народния поет Иван Вазов, Патриарха, първомайстора в литературата ни, но и двама изключителни военни – генералите Георги и Владимир Вазови, национални герои във войните, журналиста, политика и дипломата Борис Вазов; лекаря, блестящ диагностик д-р Кирил Вазов, търговеца и строителен предприемач Никола Вазов. Иван и Георги Вазови са министри, Борис е посланик в Чехия, Владимир е два мандата кмет на София, а д-р К. Вазов е директор на Българската болница в Цариград.

Изследователката представя Вазови не само като „строители на съвременна България“, а надниква в ежедневното им битие: Вазовата задруга, семейната трапеза, Вазовата София между салона и излета сред природата, здравето, чудесните дарби и хобитата на Вазовци. Не са подминати и политическите репресии и убийства в рода, изгнанията, дори неосъществените дуели.Летописът на Вазовия род е обогатен от внушителен илюстративен материал - над 360 снимки и факсимилета, рисунки и документи.

Сподели в
 

Неда Антонова навършва 80 години днес. След като издаде романа си за Паисий Хилендарски, писателката сподели: "Сега съм в състояние, в което чакам новата тема да ме намери“.

28.11.2020/17:05

Младата плевенска цигуларка Зорница Иларионова спечели GRAND PRIX на Международния конкурс за млади изпълнители в Охрид, Северна Македония.

28.11.2020/13:38

Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75-годишнината от излизането на книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче”

25.11.2020/08:56

Кметът на Община Плевен Георг Спартански отправи пореднато си искане за назначаване на всички 44 служители от Регионалния исторически музей.

24.11.2020/17:12

Именитият кардиохирург проф. Александър Чирков е починал рано тази сутрин. За кончината му съобщи Българският лекарски съюз.

24.11.2020/13:32

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки