Начало
 
 

60 г. навършиха дипломатическите отношения между България и Куба

17.10.2020 /14:34 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан (вляво) с книгата "С Куба в сърцата" в ръце, Тамара Такова и Любен Василев представят сборника, посветен на юбилея

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

Заради ограниченията във връзка с пандемията от Covid-19 на кубинското посолство в София се наложи да отбележи 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Куба през 1960 г. скромно и въздържано, без обичайните ярки фиести с песни и танци. Въпреки всичко обаче тържеството бе топло и много емоционално, заредено с искрената обич и приятелство, свързващи народите ни.

Посланичката на Острова на свободата у нас Каридад Ямира Куено Милиан събра приятели на страната си и говори пламенно пред тях за двустранните ни отношения и за кубинската кауза. Тя заяви: „Връзките между Куба и България са пример за отношения в цяла Латинска Америка. Борбата, която Куба води в момента, е борба на цяла Латинска Америка. И в тази самотна борба е събрана честта на цялата тази част от света. Ние ще продължаваме нашата дружба и занапред с лозунга „Един по-добър свят е възможен“. Следващите  години ще трябва да живеем с този коронавирус, но никога няма да загубим оптимизма си.“

Нейно превозходителство каза още в развълнуваното си слово: „Нашите два народа никога не са искали помежду им да има дистанция - дори и в най-тежките моменти. Куба уважава вътрешните решения на всяка една страна, на всички народи. Аз съм посланик, ходещ пеша, не съм посланик от канцеларията. И познавам, и знам какво се случва по улиците на София и много градове в България, в които съм била. Аз се движа по улиците всеки ден и зная, че отношението към моята страна винаги е било приятелско. Даже в най-тежките моменти дипломатическият диалог между Куба и България се е водил на основата на взаимно уважение.“

Каридад Ямира Куето Милиан прочете и специалното поздравление, което българската външна министърка Екатерина Захариева е изпратила до своя кубински колега в Хавана Бруно Родригес по повод 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Куба. В посланието Захариева изразява увереността си в по-нататъшното развитие на приятелските отношения между двете страни.

Нейно превъзходителство отдели специално внимание на новата книга „С Куба в сърцата“, издадена от Асоциацията за приятелство „България – Куба”. Посланичката я прие от председателката на Асоцияцията Тамара Такова като скъп дар за юбилея.

Това е сборник с публикации за Куба и за българо-кубинското сътрудничество и приятелство, както и със спомени на много българи, живели и работили на Острова на свободата. Съставител е Любен Василев - заместник-председател на Асоциацията, редактор е Тамара Такова. Изданието е реализирано със съдействието на почетния председател на Асоциацията Станка Шопова, както и на проф. Румен Гечев, Николай Кълбов, Николай Янев, Янка Такева, Парашкева Маринкова, Лилия Бозукова и др. Представяйки книгата, Любен Василев, който също е работил в Куба, разказа и свои емоционални спомени. 

Бе прожектиран и подготвен от Н. Пр Каридад Ямира Куето Милиан видеофилм с много снимки, събирани през годините в кубинското посолство у нас. В него са представени 15-те кубински посланици и временно управляващи, работили през последните 60 години в страната ни. Бяха включени също уникални фотографии от двете посещения на Фидел Кастро в България - през 1972 и 1976 г.

Сред гостите, дошли да уважат празника на 60-годишните дипломатически отношения между България и Куба, бе и председателката на УС ан СБЖ Снежана Тодорова.

Сподели в
 

Неда Антонова навършва 80 години днес. След като издаде романа си за Паисий Хилендарски, писателката сподели: "Сега съм в състояние, в което чакам новата тема да ме намери“.

28.11.2020/17:05

Младата плевенска цигуларка Зорница Иларионова спечели GRAND PRIX на Международния конкурс за млади изпълнители в Охрид, Северна Македония.

28.11.2020/13:38

Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75-годишнината от излизането на книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче”

25.11.2020/08:56

Кметът на Община Плевен Георг Спартански отправи пореднато си искане за назначаване на всички 44 служители от Регионалния исторически музей.

24.11.2020/17:12

Именитият кардиохирург проф. Александър Чирков е починал рано тази сутрин. За кончината му съобщи Българският лекарски съюз.

24.11.2020/13:32

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки