Начало
 
 

Столична библиотека навърши 92 години

24.10.2020 /18:09 | Източник: Столична библиотека Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С „Поезия без карантина“ на живо, с реновирани читателски зони за заемане на книги, с документални изложби с най новите уникални попълнения от средатана XIX в. във фонда на библиотеката и Клуб за научно популярна литература „Красива наука в библиотеката“ на 23 и 24 октомври се отбеляза 92-годишнината на Столична библиотека.

На 24 октомври 2020 г. една от най - старите култови културни институции в София  -Столична библиотека - навършва 92 години от създаването си.

Най-голямата публична библиотека в странатае  разполага с фонд над 1 милион и 200 хиляди книги, с над 63 хиляди читатели и с най-богатия документално-информационен архив за историята и развитието на София.

Библиотеката има 3 филиала, най-големия Център за детска литература, първия в България Библиобус, иновационен Дигитален център, с достъп до електронния й каталог с 250 хиляди тома книги, до български и чужди дигитални ресурси, мобилна версия на сайта, WiFi зона, образователни услуги, достъпни и за хора с увреждания.

Въпреки изпитанията, пред които бяха изправени всички културни институти в страната заради извънредното положение и пандемията от Ковид-19, Библиотеката на София от началото на 2020 г. досега има 210 хиляд посещения, 230 хиляди заети книги и 10 хиляди нови читатели.

На 23 октомври, петък, спецална празнична програма отбеляза 92-ия рожден ден на библиотеката. Тя включваше:

- „Поезия без карантина“ на живо - четене на любими поети на пл. „Славейков”

През пролетта, когато всички библиотеки в страната бяха затворени заради извънредното положение, Столична библиотека се обърна към едни от най-изявените български поети да споделят свои най-нови или емблематични творби, както и послания, с читателската аудитория в онлайн инициативата „Поезия без карантина".

Сега, в разгара на есента, когато облаците все по-често закриват слънцето, а опасността от нова изолация надвисва над нас, все повече имаме нужда от топлината на думите. Затова поезията отново „завзе“ площад „Славейков”.

За публиката четоха поетите Георги Господинов, Бойко Ламбовски, Георги Константинов, Иван Ланджев, Владимир Левчев, Иван Христов,Амелия Личева, Йордан Ефтимов, Кристин Димитрова, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Марин Бодаков, Анжела Димчева, Надежда Радулова, Николай Милчев, Роман Кисьов, Силвия Чолева.

Участваха също Ели Раданова (вокал) и Венци Дреников (клавишни).

Присъстващите получиха подаръци – книги с автографи на любимите поети.

Открити бяха:

- Реновирани читателски зони за заемане на книги в Сектора за научна и научнопопулярна литература на 3 етаж.
- Нов клуб за нонфикшън литература „Красива наука в библиотеката“.

Откриването на реновирани читателски зони за заемане на книги в Сектора за научна и научнопопулярна литература на 3 етаж и на комфортни работни кътове с компютри и лаптоп за срещи, консултации и учене стана още една придобивка на библиотеката.

Беше обявено и създаването на Клуб за нонфикшън литература „Красива наука в библиотеката“, в който водещи учени, авторитети в своята област на знанието, се срещнаха и дискутираха с читателите за най актуалните глобални проблеми на науката и значението й за съвременния живот.

Клубът бе открит от Светлозар Желев  -директор на Националния център на книгата и ръководител на отдел „Съвременна литература”- НДК, със слово на тема „Книгата и науката – очаквана добра комбинация“. Младите участници в първата среща на клуба - учениците от 149 СУ "Иван Хаджийски", получиха получат подаръци - популярни книги от класически автори.

На третия етаж на библиотеката бе открита също:

- Фото-документална изложба „Библиотеката на София на 92 години“

Изложбата представя историята на Столична библиотека на площад „Славейков“, на  улица „Гурко“ и в сградите, където се е намирала. Експозицията е допълнена от уникалните книги от фонда на библиотеката, образци от колекциите на видни личности като д-р Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Пенка Шишманова, с интересната съдба на инкриминирани и арестувани издания, иззети при обиски от Дирекцията на полицията.

Между изложените редки издания и тези с автографи могат да се видят следните реликви: най-старата книга на библиотеката - книгата на Алесандро  Пиколомини от 1554 г., Справочный энциклопедический словарь от 1847 г.- единствената оцеляла книга от библиотеката на Иван Денкоглу след бомбардировките през 1944 г., когато изгарят 40 000 книги от библиотеката, Първата българо-френска грамматика от 1859 г. от Васил Хаджистоянов – Берон, подписана от автора.

Представени са и най-новите попълнения във фонда на библиотеката: емблематични издания на Васил Априлов - „Българските книжници или на кого словенско племе собствено принадлежи кириловската азбука”, 1841 г., Марин Дринов - „Поглед върху произхождението на българский народ”, 1869 г., Константин Иречек - „Книгопис на новобългарската книжнина”, 1806-1870 г., изд. от 1872 г.

Изложбата бе открита от доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“ и член на Обществения съвет на библиотеката.

На 23 октомври привечер пред сградата на библиотеката се проведе също:                                        

- Светлинно шоу пред библиотеката, пл. „Славейков” 4.

Пак на 23 октомври библиотеката зарадва и своите малки читатели:

- За децата - Детски център на Столична библиотека.
- Тебеширено парти пред библиотеката - много игри, музика, подаръци за децата – книжки и безплатни читателски карти.

На 24 октомври се състоя:

- Комикс студио с Христо Кърджилов – издание на тема -"Моята любима книга в библиотеката"                        

Събитията се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Сподели в
 

Неда Антонова навършва 80 години днес. След като издаде романа си за Паисий Хилендарски, писателката сподели: "Сега съм в състояние, в което чакам новата тема да ме намери“.

28.11.2020/17:05

Младата плевенска цигуларка Зорница Иларионова спечели GRAND PRIX на Международния конкурс за млади изпълнители в Охрид, Северна Македония.

28.11.2020/13:38

Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75-годишнината от излизането на книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче”

25.11.2020/08:56

Кметът на Община Плевен Георг Спартански отправи пореднато си искане за назначаване на всички 44 служители от Регионалния исторически музей.

24.11.2020/17:12

Именитият кардиохирург проф. Александър Чирков е починал рано тази сутрин. За кончината му съобщи Българският лекарски съюз.

24.11.2020/13:32

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки