Начало
 
 

ЕФЖ и МФЖ зоват САЩ за отказ от промяна при визите за чужди журналисти

27.10.2020 /16:44 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

„Поясняваме - чрез рестрикциите спрямо валидността на визите администрацията на Тръмп иска да направи много по-трудна и по-скъпа работата на чуждестранни журналисти в САЩ“, заяви генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес, цитиран на сайта на организацията europeanjournalists.org. „Ето защо заедно с МФЖ и още 22 глобални организации подписахме съвместен апел, призоваващ за отмяна на тези разпоредби.“

Зад това съвместно изявление фактически стоят и хиляди известни и влиятелни телевизионни, печатни и онлайн медии, новинарски организации и журналистически асоциации, които достигат до над милиард хора в световен мащаб.

„Ние се застъпваме общото мнение, че за да можем да продължим с нашите точни и безпристрастни новинарски репортажи за глобална аудитория, Министерството на вътрешната сигурност на САЩ трябва да се откаже от предложението си за намаляване на продължителността на визи от категория I.

Генералният секретар на ЕФЖ публикува на 24 октомври съвместнотото изявление на уебсайта на Федералния регистър на САЩ от името на Европейската федерация на журналистите.

Следва пълното изявление и списък на подписалите го.

Предложението за промяна в начина, по който САЩ издават визите за чуждестранни журналисти, заплашва сериозно да застраши упражняването на журналистическата свобода. Ние, долуподписаните, настояваме Министерството на вътрешната сигурност да се откаже от това предложение.

В момента виза от категория I се изисква за всички чуждестранни журналисти, опериращи в САЩ, независимо дали са там за една седмица или за пет години. Веднъж издадена, визата е валидна до пет години, като позволява на журналистите да работят там непрекъснато или да пътуват във и извън САЩ по задачи. Предложението на Министерството на вътрешната сигурност да ограничи визата до 240 дни с възможно удължаване максимум още 240 дни, би повлияло сериозно на работата на чуждестранните медии при отразяването на новините в САЩ. Освен това предложението не изяснява как ще бъде постигнато решението за евентуално удължаване и какво ще се случи след изтичане на срока на удължаване.

Много чуждестранни новинарски организации имат постоянно присъствие в САЩ, като изпращат кореспонденти за няколко години (обикновено 2-5 години). Този период от време позволява на отделните журналисти да разберат по-добре страната и следователно по-добре да информират за нея останалия свят. Ограничаването на времето, в което те могат да останат до максимална продължителност от 480 дни, носи значителен риск за това, как САЩ ще бъдат представени в световен мащаб.

Освен това не сме съгласни, че това предложение ще постигне посочените амбиции: да насърчи спазването на програмата, да намали измамите и да засили националната сигурност. Процесът на кандидатстване за виза от категория I и сега изисква от лицето да посочи име и да бъде подкрепено от международната медийна организация, за която работи, като това е валидно, само докато продължава да работи за тази организация.

Първата поправка на Конституцията на САЩ е гръбнакът на нейната репутация в защита на свободата на словото и на печата. Настоящото предложение е сериозна заплаха за това и рискува да навреди на глобалния авторитет на САЩ като свободна и отворена демокрация, както и да намали възможността светът да разбере по-добре САЩ.

Ние, долуподписаните, оставаме твърдо ангажирани да предоставяме точни и безпристрастни новинарски репортажи пред глобална аудитория. Ето защо  призоваваме администрацията на САЩ да продължи да поддържа една устойчива рамка за защита на свободата на медиите.

Подписали:

Тони Хол, президент на Европейски съюз за радио и телевизия (EBU).
Майкъл Макюен, генерален директор на Северноамериканската асоциация на телевизионните оператори.
Винсънт Пейрен, главен изпълнителен директор на Световната асоциация на вестниците и издателите на новини.
Черилин Иретън, изпълнителен директор на Световния форум на редакторите, Световната асоциация на вестниците и издателите на новини.
Антони Беланже, генерален секретар на Международната федерация на журналистите.
Майкъл Фриденберг, президент на Ройтерс.
Сали Бузби, изпълнителен редактор на Асошиейтед прес.
Фил Четуинд, директор на глобалните новини в агенция Франс прес.
Броуди Фенлън, главен редактор на CBC News.
Уенди Фрийман, президент на CTV News.
Ирен Нежен, главен редактор на „Торонто Стар”.
Рикардо Гутиерес, генерален секретар на Европейската федерация на журналистите.
Уилям Хорсли, Представителство за свобода на медиите, Асоциация на европейските журналисти.
Хуан Карлос Исаса-Монтехо, изпълнителен директор на Латиноамериканския информационен алианс.
Брент Джоли, президент на Канадската асоциация на журналистите.
Люс Жулиен, генерален мениджър на „Новини и актуални събития” в Радио „Канада”.
Илиас Контеас, изпълнителен директор на Асоциацията на европейските списания и Асоциацията на европейските вестници.
Саймън Маркс, президент и главен кореспондент на Feature Story News.
Анджела Милс Уейд, изпълнителен директор на Европейския съвет на издателите.
Андрю Могер, изпълнителен директор на Коалицията за новинарски медии.
Джесика Ни Майнин, старши служител за политически изследвания и застъпничество, „Индекс за цензура”.
Уот ван Вайк, изпълнителен директор на News Media Europe.
Адриан Уелс, управляващ директор на Европейската борса за новини.
Леон Уилямс, директор на политиката и програмите във Free Press Unlimited.

 

Сподели в
 

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021/09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021/19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021/15:48

Крайно негативен сигнал към обществото е подаден с дисциплинарното уволнение на преподавателя в Катедра „Медии и обществени комуникации” на УНСС заради изразена позиция относно посещение на премиера Бойко Борисов в този университет в навечерието на парламентарните избори.

23.04.2021/10:00

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021/11:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки