Начало
 
 

Избрани са новите членове на ръководните органи на СБЖ

31.10.2020 /22:07 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ избра на 31 октомври още 6 члена на Управителния съвет, 4 члена на Контролния съвет, и 2 члена на Комисията по етика.

Обявеното за 31 октомври от 10.00 ч. продължение на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ започна в 11.00 ч. същия ден съграсно Устава на СБЖ, при падащ кворум, защото в 10.00 ч. не се бе събрал необходимият кворум от делегати.

В 11.00 ч. бе установено, че в двете зали - на 1-ия и на 3-ия етаж - в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев” 4, свързани с видеоконферентна връзка, са се събрали общо 49 делегати на събранието - 24 делегати в залата на 1-ия етаж и 25 делегати в залата на 3-ия етаж.

Делегатите бяха разположени в съответствие със санитарните изисквания заради Covid-19 - по не повече от 30 души в едно помещение и с осигурено разстояние от 1,50 метра между делегатите. Всчики присъстващи бяха с маски.

След като се установи чрез подписите в присъствения списък и бе публично оповестено, че на събранието присъстват общо 49 делегати, стана възможно и започването на продължението на събранието. Според Устава на СБЖ, за да започне то при падащ кворум, е необходимо присъствието на една трета от всички делегати. Броят на всички делегати е 117. Явиха се 49, което е повече от една трета. Така продължението на събранието започна.

Целта на това продължение бе да се довърши избора на ръководни органи на СБЖ, започнал при провеждането на първата част на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ на 19 и 20 септември.

Тогава бе избран председател на УС на СБЖ - това е Снежана Тодорова. Бяха избрани също 8 от 14 те членове на Управителния съвет (заено с председателя те са 15) - Анна Заркова, Борислав Костурков, Велиана Христова, Георги Калагларски, Дияна Желязкова, Ивайло Диманов, Къдринка Къдринова, Павлета Давидова. Бе избран и председател на Контролния съвет - Венка Ризова. Бяха избрани и трима членове на Комисията по Етика - Иван Тодоров, Жени Монева, Мария Нецова.

Продължението на събранието на 31 октомври трябваше да избере още 6 члена на Управителния съвет, 4 члена на Контролния съвет, и 2 члена на Комисията по етика.

При обявяването на началото на продължението на събранието делегатът Цветан Томчев обави, че го напуска и че оттегля кандидатурата си за УС, тъй като според него не било обявено колко точно делегати присъстват и колко е общият брой на делегатите. На това твърдение останалите делегати спонтанно реагираха, че не е вярно и че тези данни са били обявени пред всички и обосновани с Устава на СБЖ: 49 присъстващи делегати от 117, което е повече от една трета и поради което съгласно Устава събранието може да започне.

След напускането на Томчев бе отбелязано, че в събранието остават да участват 48 делегати.

Бе избран нов председател на Комисията по избора на събраието, тъй като оглавявалият я по време на събранието на 19 и 20 септември Светослав Терзиев се оказа под карантина във връзка с Covid-19. За председател на Комисията по избора бе избрана Петя Пейчева.

Нататък събранието продължи с процедура по избора. Делегатите гласуваха с бюлетини, съдържащи имената на издигнатите на събранието на 19 и 20 септември кандидати.

Проведоха се общо 10 кръга гласувания в рамките на почти 10 часа, докато накрая бъдат излъчени всички избрани за членове на ръководните органи на СБЖ. За да бъде избран един кандидат, той се нуждае от 50% плюс 1 от гласовете на участващите в гласуването делегати.

За оставащите 6 места на членове на Управителния съвет бяха избрани Антоанета Титянова, Дарина Анастасова, Екатерина Кючукова, Емилия Мариянска, Лозан Такев, Марияна Бояджиева.

За членове на Контролния съвет бяха избрани Александър Бозаков, Величко Хинов, Георги Найденов, Светлана Милчева.

За членове на Комисията по етика бяха избрани доц. Костадин Нушев и Симеона Велева.

Така заедно с избраните членове на ръководните органи на събранието на 19 и 10 септември общият състав на тези органи е следният.

 

Председател на УС на СБЖ:

Снежана Тодорова.

 

Членове на УС на СБЖ:

Анна Заркова,

Антоанета Титянова,

Борислав Костурков,

Велиана Христова,

Георги Калагларски,

Дарина Анастасова,

Дияна Желязкова,

Екатерина Кючукова,

Емилия Мариянска,

Ивайло Диманов,

Къдринка Къдринова,

Лозан Такев,

Марияна Бояджиева,

Павлета Давидова.

 

Председател на Контролния съвет (КС) на СБЖ:

Венка Ризова

 

Членове на КС на СБЖ:

Александър Бозаков,

Величко Хинов,

Георги Найденов,

Светлана Милчева.

 

Комисия по етика на СБЖ (председателят на тази комисия се избира от самата нея на първото ѝ заседание):

Иван Тодоров,

Жени Монева,

Костадин Нушев,

Мария Нецова,

Симеона Велева.

 

Така приключи работата на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ.

Сподели в
 

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021/09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021/19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021/15:48

Крайно негативен сигнал към обществото е подаден с дисциплинарното уволнение на преподавателя в Катедра „Медии и обществени комуникации” на УНСС заради изразена позиция относно посещение на премиера Бойко Борисов в този университет в навечерието на парламентарните избори.

23.04.2021/10:00

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021/11:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки