Посланикът на Аржентина ще гостува в Клуб „Журналист” на СБЖ на 6 ноември

06.11.2020 /11:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 6 ноември от 11.00 ч. Клуб „Журналист” на СБЖ ще гостува посланикът на Аржентина у нас Н. Пр. Алфредо Атанасоф, който е от български произход, макар и засега да не говори езика ни.

По покана на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България посланикът ще представи пред медиите актуалния облик на своята страна, в която, както е известно, има и голяма българска общност.

Догодина ще бъде отбелязана 90-годишната от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина. Родината на тангото е първата държава в Латинска Америка, с която страната ни установява такива отношения на 8 юли 1931 г.

А българският родоначалник на фамалията на посланик Атанасоф - неговият дядо Стефан Атанасов, кореняк софиянец - стъпва на аржентинска земя още 20 години по-рано - през 1911 г. Установява се в град Берисо - един от районите в Аржентина, предпочитани от българските преселници през годините.

Другите такива зони са северната провинция Чако, която е имала и губернатор с български корени, град Росарио в провинция Санта Фе и град Комодоро Ривадавия в провинция Чубут, Патагония.

Берисо, където се установява дядото на посланик Атанасоф, се намира в провинция Буенос Айрес, недалеч от аржентинската столица. В него са се заселвали много емигранти от различни европейски страни. Смята се, че днес семействата там с български произход са около 500.

Стефан Атанасов намира в Берисо своята аржентинска половинка, жени се, раждат му се трима сина и една дъщеря. Един от синовете на име Сантяго Райко Атанасоф е и бащата на посланик Алфредо Атанасоф.

Дядото се е замогнал в Аржентина, станал е собственик на текстилна фабрика. Н. Пр. Алфредо Атанасоф има детски спомени от него, чувал го е отвреме-навреме да говори на български, но езикът в семейството все пак е бил испанският. Затова, въпреки българското си фамилно име, аржентинският посланик не говори български. Но се надява да го научи по време на мандата си у нас и вече взима уроци.

Български учат също така и съпругата му Лукресия, и техният 17-годишен син. Посланикът има и още двама по-големи сина от предишен брак, които живеят в Аржентина. От тях има и четирима внуци.

Негово превъзходителство смята да използва престоя си в България и за да проучи корените на своя дядо, да издири свои тукашни роднини.

Посланик Алфредо Атанасоф пое поста си в София през януари т. г. Уви, периодът отттогава насам, съвпаднал с кризата около Covid-19, не е никак благоприятен за активна публична дейност. Но въпреки това посланик Атанасоф вече е установил контакти с всички водещи български институции и работи дейно по укрепване на двустранното ни сътрудничество в най-различни сфери, включително и в търговско-икономическите контакти.

То е много плодотворно и в културната област, а също и в науката - особено по линия на изследователските ни експедиции за Антарктида, които често пътуват с аржентински кораби до Леденя континент. Топло приятелство вече свързва посланик Атанасоф с гланния антарктик на България проф. Христо Пимпирев.

Активизирани са и контактите на посланика с Групата за Малвините - неформална група от изявени в различни сфери известни български личности, които се стремят да запознават нашата общественост с историята на суверенитета над Малвинските (Фолклендските) острови и подкрепят провеждането на преговори по тази тема под егидата на ООН. В Групата за Малвините влизат например споменятият проф. Пимпирев, проф. Искра Баева, проф. Иво Петров и др.

Преди да стане посланик в България, посланик Алфредо Атанасов има дълга политическа кариера в Аржентина. Първоначално се изявява в синдикалната дейност, след това многократно е избиран за депутат, оглавявал е важни комисии в законодателния орган, бил е министър на труда, както и ръководител на кабинета на министрите в президентството на Аржентина - пост, отговарящ на премиерския. Представлявал е страната си на многобройни международни форуми.

Посланик Атанасоф ще е готов да отговори на всички въпроси на медиите на срещата в Клуб „Журналист” на СБЖ на 6 ноември от 11.00 ч.

Заради ограниченията, налагани от противоепидемиологичните мерки, на срещата ще бъдат допуснати да присъстват максимум 30 души.

 

"Актуално за Куба" е темата на срещата с Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба у нас, която ще се състои на 28 април, сряда, от 11.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ на ул. "Граф Игнатиев" 4, етаж 1.

28.04.2021/11:00

На 23 февруари 2021 г., вторник, от 12.00 часа в Клуб "Журналист на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев" 4, ще се проведе среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет".

23.02.2021/12:00

На 10 декември 2020 година, четвъртък, от 11.00 часа в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев" 4, ет. 1, ще се проведе среща с Н.ПР. АРМЕН ЕДИГАРЯН, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения.

10.12.2020/11:00

Н. Пр. Алехандро Поланко ще отговори на журналистически въпроси по актуални теми с акцент върху 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Ще бъдат засегнати също проблеми като пандемията на Covid-19 и свободата на медиите.

13.11.2020/10:00

Н. Пр. Алфредо Атанасоф, който е от български произход, ще разкаже пред медиите за актуалния облик на своята страна и за двустранните ни връзки в светлината на предстоящата идната година 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина.

06.11.2020/11:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки