Начало
 
 

СБЖ раздаде годишните си награди за журналистика 2020 година

01.11.2020 /23:58 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Телевизионната легенда Даниела Кънева бе отличена с голямата награда "Йосиф Хербст"

Въпреки усложнената ситуация у нас и наложените ограничения, Съюзът на българските журналисти, верен на традицията навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, връчи своите годишни награди. Церемонията се състоя в клуб „Журналист“ в СБЖ.

Съблюдавайки предписанията заради К-19, на празника присъстваха само отличените колеги, но това само подсказва,че каквито и изпитания да има, журналистическото войнство  никога няма се предаде пред тях и ще продължи напред. Тези отличия винаги са чакани с вълнение и нетърпение не само заради самите награди, но и защото се дават от колеги на колеги. А няма по-хубаво и по-ценно от това да те оцени журналист, па макар и работещ в конкурентна медия!

В началото на тържеството председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздрави журналистите и гостите по-случй 1 ноември - Деня на народните будители и празника на българските журналисти. "По традиция на този ден СБЖ отличава колеги  и е чест за нас, че в залата присъстват много достойни представители на българската журналистика, които с перо, микрофон и камера отстояват истината и правото на обществото да получава достоверна и точна информация" – каза тя. Снежана Тодорова припомни думите на големия български журналист Йосиф Хербст: "Никому в угода, на никого напук" и пожела те да бъдат верую на съвременната българска журналистика.

За носителката на тазгодишната награда на СБЖ за цялостен принос на името на Йосиф Хербст - Даниела Кънева, телевизионната журналистика е екипно дело.  А за зам.-главния редактор на в. „Дума“ Георги Георгиев, носител на престижното „Златно перо“, е привилегия да бъде част от журналистическата общност.

И макар церемонията да беше в „камерна“ атмосфера и някои от номинираните да не дойдоха да получат наградите, предвид пандемичната обстановка в страната, журналистите, свикнали да се борят с премеждията, каквото е К-19, не се предават. Това пролича по духа на наградените колеги, които не са го загубили, а напротив!

А ние от СБЖ и сайта на Съюза честитим на новите носители престижните отличия и им пожелаваме още много признания за тяхната така отговорна, но пък и пълна с много изпитания работа, защото журналистиката не е професия, а призвание. И само този, който не се е докоснал до нея, не е изпитал силата на „вируса“, наречен журналистика.

Ето и тазгодишните кавалери на престижните награди на СБЖ:      

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА СБЖ – 2020 Г.

Награда „Йосиф Хербст“ за цялостен принос

Даниела Кънева

Награда за радиожурналистика

Петър Волгин, БНР – ,,Златно перо“

Награда за телевизионна журналистика

Поли Златарева, БНТ – ,,Златно перо“  

Награда за печат

Антон Гицов – ,,Златно перо“

Георги Георгиев, заместник главен редактор на в. ,,Дума“ – ,,Златно перо“

Награда за фотожурналистика

Иво Божков – ,,Златно перо“

Награда за операторско майсторство

Иван Филчев, оператор в бТВ – ,,Златно перо“

Награда за българска медия извън България

Електронното издание ,,Euractiv, автор Георги Готев – ,,Златно перо“

Награда за книга – документалистика, публицистика, научни изследвания в областта на журналистиката и медиите

Анна Заркова за книгата ,,Главните прокурори. От Татарчев до Гешев“ – ,,Златно перо“

Награда за кореспондент на централна медия в страната

Кирил Фалин, кореспондент на БНР от Кюстендил – ,,Златно перо“

Награда за журналистически електронен сайт

,,Топспорт“ – плакет

Награда за млад журналист до 35 г.

Мария Цънцарова, бТВ – грамота

Мартин Георгиев, в. ,,Сега“ – грамота

Специални отличия на СБЖ

Списание ,,Читалище – 1870“ – по случай 150 години от издаването му

БНТ Благоевград, 45-годишнина

Авторското предаване на Мануела Манчева ,,Cantate Jubilate по БНР, което навършва 25 години

Румен Ковачев, генерален директор на ТВ 1 във връзка с 15-годишнината на телевизията

Кирил Попов, журналист от София, за неговата 90-годишнина

Митьо Митев, журналист от Нова Загора, за неговата 90-годишнина

Георги Найденов, журналист от Пловдив, по случай 75-годишнината му

Йордан Георгиев, журналист от БНР, във връзка с неговата 70-годишнина

Енчо Господинов за книгата ,,Сянката на петнистия кон“ и 70-годишнината му

Георги Атанасов, журналист от София, за книгата му ,,Вирусът“

Ваньо Стоилов, журналист от Стара Загора, за книгата ,,Милиони  стъпала към Бога“

Милена Димитрова, журналист от София, за книгата „Втората България“

 

Снимки Мари Къналян

 

 

Сподели в
 

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021/09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021/19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021/15:48

Крайно негативен сигнал към обществото е подаден с дисциплинарното уволнение на преподавателя в Катедра „Медии и обществени комуникации” на УНСС заради изразена позиция относно посещение на премиера Бойко Борисов в този университет в навечерието на парламентарните избори.

23.04.2021/10:00

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021/11:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки