Начало
 
 

Вера Маринова разплакала Тодор Живков пред БНТ

24.11.2020 /09:02 | Автор : Хортензия Маркова | Източник: 168 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Легендата Вера Маринова

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

1983 г. Страсбург. Първенство по художествена гимнастика. Нашите “златни момичета” мачкат здраво гимнастичките на великия СССР. Страхотни битки, които за БНТ отразява Вера Маринова, припомня в своя публикация "168 часа".

В редакцията нейните колеги мъже постоянно я критикуват на техните събирания, наричани летучки, че не бива като истинска жена да е така емоционална, а като професионалист да бъде по-безпристрастна.

Само че еуфорията на първенството завладява Вера и тя много се вживява в коментарите си. В един момент така се превъзбужда, че си казва: “Какво, по дяволите, ще ги слушам тези моите мъже в редакцията?! Ще карам така, както го чувствам, пък да става каквото ще”.

Буквално избухва, когато на терена започва кланицата на съдийките. Плаче, смее се, вика. Дори някакви хора отиват да я свестяват с кафе.

Станалото станало 

В самолета на връщане тя вече обмисля как със своята диплома по право все ще си намери работа, ако я уволнят. Или пък дали няма да я искат отново във в. “Народен спорт”.

Седмица по-късно получава обаждане от Цветан Алипиев - един от хората, научили я на най-много тънкости за телевизията. Той й подсказа да се приготвя, че ще дойдат да я вземат от вкъщи. След края на разговора под блока започва да свири клаксон. Долу я чака черна лимузина.

Тя слиза, качва се в колата и разбира, че отива към “Бояна”. Щом пристига, не й дават да се среше дори, а се отваря една врата, през която тя минава, за да я посрещнат на крака и с аплодисменти всякакви хора. И самият Тодор Живков. Поздравява я и признава, че дори той се е разплакал.

Вера е настанена на една маса и междувременно разбира, че същата вечер по време на вечеря се е заговорило за първенството и Живков се е поинтересувал кое е това момиче, което така е коментирало и е разплакало всички. Тогава наредил да я докарат при тях. Десет минути след като й стиска ръката, Живков се оттегля. 

37 години след тази случка вече легендарната Вера Маринова-Аткинсън се пенсионира след четвърт век в британската федерация по художествена гимнастика. 

Нашето “златно момиче” е участничка на 3 световни първенства по художествена гимнастика, носителка на 2 световни титли (1969 и 1971) и бронзов медал с националния ансамбъл по художествена гимнастика през 1967 г.

Работи в спортната редакция на БНТ повече от 20 години и е била неин директор. С много труд прокарва пътя на дамите, които днес вече имат своите места в спортните редакции.

Маринова се премества в Англия през 1995 г., когато се омъжва за Джон Аткинсън. Живее в самия център на Англия, в Нюпорт, Уест Мидландс. 

Като дете е балеринка в Двореца на пионерите, а в гимназията продължава да ходи на вечерно балетно училище. Изправена пред избора дали да стане професионална балерина, тя решава да се насочи към художествената гимнастика. Естествено, търсачите на таланти я харесват още в училище. Нейна първа треньорка е Миглена Камберова.

Свързани:   Легендарната Вера Маринова-Аткинсън се пенсионира в Лондон

След кариера, обхващаща 25 години в британската гимнастика, медийният специалист Вера Маринова - Аткинсън се пенсионира.
Дата: 15.11.2020


 

Сподели в
 

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021/11:30

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021/17:40

Колко файлове сме изтрили или безвъзвратно загубили? Колко имейла – ценни за нас – не сме принтирали?

03.04.2021/11:55

Журналистката Магдалена Видева, работила навремето във в. "Народна младеж", а днес издател на сайта "По-здрави днес", разказа следната история на страницата на "Народна младеж" във Фейсбук

31.03.2021/20:01

Известният от няколко български медии журналист Петър Бойчев радва приятелите си във Фейсбук - където се подвизава като Петър Вълков - с колоритни разкази за свои житейски и професионални истории. Една от най-четените е озаглавил "Йеменският принц и войната с Румъния".

16.03.2021/09:24

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки