Присъдиха наградите за журналисти в памет на Вероника Герин за 2020 г.

01.12.2020 /09:01 | Източник: Община Благоевград Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от грамотите на името на Вероника Герин

За поредна година Община Благоевград проведе конкурса за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на убитата от мафията ирландска журналиска Вероника Герин.

Инициативата е по идея на Общински съвет по наркотични вещества Благоевград и се провежда ежегодно съвместно с посолството на Ирландия в България.

Заради непрекъснато усложняващата се извънредна обстановка във връзка с COVID–19 през 2020 г. официална церемония по връчване на наградите нямаше как да се състои и затова отличията бяха изпратени на всички номинирани.

Традиционно наградите са в 3 раздела: ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ, ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ и ДОКУМЕНТАЛНО КИНО.

Комисията, която се определя със заповед на кмета на община Благоевград, разгледа представените номинации в трите раздела за 2020 г. и взе следните решения:

Присъжда 2 СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС - плакет и грамота, на:

Слави Ангелов – главен редактор на в. „168 часа“ – за цялостна дейност в областта на електронните медии, печатните издания и документалното кино. 

Д-р Мириам Аделсън – специалист по химическа зависимост и наркомании, издател и собственик на “Israel Hayom”- за статия публикувана в “Algemeiner.com”, редица други публикации по темата и цялостната дейност в областта на превенцията и лечението на зависими към наркотици.

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

Голямата награда – плакет и грамота се присъжда на:

Майлс Джонсън –  електронно издание на „Файненшъл Таймс“ – за  стстията „Как мафията прониква в болниците в Италия и изпира печалбите си в световен мащаб“.

Рейчъл Донадио – електронно издание на сп. „The Atlantic“ – за материала  „Може ли Италия да победи най-мощната мафия?“.

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

4. Звездомира Мастагаркова – информационна агенция ПИК (www.pik.bg) – за статията „За честта на една прокурорка“;

5. Александра Димитрова – информационна агенция ИНФОМРЕЖА (www.infomreja.bg) -  за статията „Когато боклуците са много, но пътят към смъртта е само един“;

6. Зорница Панталеева – за публикации в  в сайта БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ (http://bulgarianhistory.org);

7. Мария Атанасова –  агенция ФАКТИ (https://fakti.bg/) – за статията „Разкриха най-големите перверзии на Пабло Ескобар“;

8. Сашка Христова – Информациона агенция БЛАГОЕВГРАД - НЮЗ (http://blagoevgrad-news.com) – за статията „Схема за производство и разпространение на марихуана разкриха криминалисти на ОДМВР-Русе“;

9. Любо Огнянов – телевизия КАНАЛ 3 ( http://kanal3.bg) – за материала „Време е престъпниците да чувстват неизбежността на наказанието“;

10. Наделина Анева  и предаването „ДЕНЯТ НА ЖИВО С НАДЕЛИНА АНЕВА“ – Канал 3 - за интервюто с Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община, на тема „Наргилетата и учениците“; 

11. Телевизия КАНАЛ 3 – за ангажираност по проблемите, свързани с превенция на наркоманиите и рисковото поведение;

12. Валентин Атанасов – телевизионен говорител и репортер в ТВ „Запад“ – Студио Гоце Делчев, гр. Гоце Делчев;

13. Радио Благоевград – за адекватно отразяване на проблемите свързани с наркотиците в регионално и национално ниво;

14. Бойка Браткова - журналист в Радио Благоевград - за адекватно отразяване на проблемите свързани с наркотиците в регионално и национално ниво;

15. Райна Ванчева - журналист в Радио Благоевград - за адекватно отразяване на проблемите свързани с наркотиците в регионално и национално ниво. 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ 

В този раздел се присъждат 2 големи международни и 2 големи национални награди – плакет и грамота:

Международна награда – плакет и грамота, се присъжда на:

Минди Грейлинг – за книгата „Поправете каквото можете: шизофренията и борбата за нейния син“, книгата представя трагичната роля на наркотиците за психичното заболяване на нейния син (на англ. език).

Стив Грант – за книгата „Не ме забравяйте: спасителна надежда за хората, засегнати от злоупотребата с наркотици и зависимости“, баща, който губи и двамата си сина от свръхдоза (на англ. език). 

Национална награда - плакет и грамота, се присъжда на:

Александра Николаева – в. „24 часа“ –  за материала „Дилърът на Кристиян му е продал дрога, която го държи буден и гладен за още“. 

ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград – за учебното помагало „Превенция на агресията в училище“.

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

1. Антоанета Маскръчка – в. „24 часа“ – за за адекватно отразяване на проблемите, свързани с наркотиците в регионално и национално ниво;

2. В. „24 часа“ - за ангажираност по проблемите, свързани с превенция на наркоманиите и рисковото поведение;

3. Бетина Апостолова – в. „Струма“– за статията „Вида Боева-Попова: Историята на македонските българи е една, няма как да кажем днес: Св. Кирил ще дадем на София, а Св. Методий – на Скопие“; 

4. Ставрофорен иконом Дончо Александров -  за книгата „Жажда за вяра“;

5. Виктория Пенкова – в. „Телеграф“ - за интервюто със ст. комисар Любомир Янев: „Зам.-шеф на ГДБОП разнищи кокаиновата схема с лекаря на Марадона в България“;

6. Захари Белчев  – в. „Телеграф“ за статията „Убитият Динов щял да издаде Божков за черното тото“; 

7. В. „Телеграф“ - за ангажираност по проблемите, свързани с превенция на наркоманиите и рисковото поведение.

ДОКУМЕНТАЛНО КИНО 

Присъждат се 2 големи награди – плакет и грамота - на:

Стефан Апостолов – продуцент и режисьор на филма „България в Четири Сезона“ – филм за вдъхновението на света с България и със силата на българския дух. 

Максим Караджов и Цветан Томчев – за филма „Родена във въздуха“. 

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

Симеон Григоров – сценарист, режисьор и оператор на филма „СЛЯПА СЪДБА“;

Никол Кючукова – репортер в предаването „ДРУГОТО ЛИЦЕ“ – Канал 3 – за епизода на тема „Наркотиците“; 

Наталия Герджикова – предаване „Темата на NOVA“ за епизод на тема  „ДОЗА МЕТАДОН“; 

Магдалена Тодорова – за филма „140 години Военноморски сили в България“ – за лицето на армията и морските сили при специални операции; 

Румяна Ангелакова – режисьор, и Юлия Караджова – сценарист – за филма „Всеки камък е сълза“, РТВЦ Благоевград;

Румяна Ангелакова – режисьор, Добрина Грачанлиева – сценарист, Методи Стоилков – оператор – за филмите „Неупиваема чаша“ и „Свободата да бъда“, РТВЦ Благоевград; 

БНТ - Регионален телевизионен център – Благоевград - за адекватно отразяване на проблемите, свързани с наркотиците в регионално и национално ниво;

ОбСНВ Кърджали, Мария Каменова – сценарист,  Гавраил Маргаритов – оператор – за филма "Измамна реалност".

ИЗВЪНРЕДНА НАГРАДА ЗА ИЗРАЗЕНА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ И ПОДПОМАГАНЕ  ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРЕВЕНЦИЯ НА НАРКОМАНИИТЕ – грамота, получават: 

Евгений Ройзман – общественик и създател на фондация „Град без наркотици“. 

Зара Борисова Милушева – ученичка от II ОУ „Димитър Благоев“, гр. Благоевград –  за есето „За да живее истински, човек трябва да направи най-стойностния житейски избор – да бъда СВОБОДЕН и НЕЗАВИСИМ“, с което спечели първа награда за есе в конкурса „Човекът – свободен и независим“.

Детска вокално–инструментална група при Богословски факултет, солист Йоан Павлов и ръководител Преп. гл. ас.  д-р Сава Кокудев.

Изказваме огромна благодарност на всички номинирани и честитим на носителите на големите награди, като им пожелаваме здраве и още много бъдещи успехи! 

От този момент започва набирането на номинациите за следващата година  в трите раздела - ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ, ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ и ДОКУМЕНТАЛНО КИНО, като материалите трябва да отразяват активна гражданска позиция по проблемите с разпространението и употребата на наркотици, в защита на подрастващото поколение и страдащите семейства, както и да подпомагат реализирането на превенция на наркоманиите, формирайки определени позиции и мнения чрез различните видове възпитания, които се осъществяват благодарение на представените ситуации и факти.

Материалите се изпращат на Общински съвет по наркотични веществ Благоевград на имейл – pitaizan@gmail.com, или на адрес – гр. Благоевград, пл. „Георги Измирлиев“ 1, Община Благоевград, ет.5, стая 516, Общински съвет по наркотични вещестава. 

Свързани:   Днес връчват наградите в памет на Вероника Герин

Общинският съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) има удоволствието да Ви покани на награждаването на номинираните журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“, съобщават за СБЖ от Благоевград:
Дата: 28.03.2019


 

Сподели в
 

„Традиционните медии могат да върнат ролята си на медиатор само като казват истината. Като медии и журналисти да бъдем критични, да не си затваряме очите". Това каза в предаването на програма „Хоризонт“ „Събота 150“ генералният директор на Българското национално радио(БНР) Андон Балтаков.

16.01.2021/11:12

Кандидатурата му бе внесена в деловодството на парламента от групата на социалистическата партия на 15 януари - в последния ден, когато депутатите можеха да правят номинации за предстоящия конкурс.

15.01.2021/19:25

Още в първия си брой за 2021 г. на 14 януари, „Питай БНТ” - единственото предаване, в което автори са зрителите, ще направи връзката си с тях още по-директна.

13.01.2021/16:38

Поредицата празнични репортажи, посветена на 50-годишнината на програма „Хоризонт“, продължава с историята на „Ранобудното петленце“ - рубриката за детски приказки, възпитала поколения деца в любов и добродетелност.

11.01.2021/18:08

Юбилейният подкаст „Радиото помни“ представя в автентични записи изминалите 50 години за България и света в ефира на програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“.

11.01.2021/17:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки