„Ранобудното петленце“ по БНР вдъхновява детската аудитория

11.01.2021 /18:08 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поредицата празнични репортажи, посветена на 50-годишнината на програма „Хоризонт“, продължава с историята на „Ранобудното петленце“ - рубриката за детски приказки, възпитала поколения деца в любов и добродетелност.

Това наследство е съхранено и до днес, като продължава да въздейства, образова и забавлява съвременните деца.

„Ранобудното петленце" стартира по „Хоризонт“ през 1975 година, когато доайенът на българската електронна музика Симо Лазаров създава емблематичния радиосигнал, разпознаваем и до днес. Той вече 45 години неизменно звучи по Българското национално радио.

„Детската рубрика за приказки продължава да радва малките слушатели всяка делнична сутрин в 6.50 часа - вече по вълните на програма „Христо Ботев“, разказва в „Преди всички“ Ирина Вълчанова, ръководител на Детската редакция в БНР:

„Последните четири години то е по „Христо Ботев“, към днешна дата се опитваме да разкажем всички най-любими и добри приказки, като в четвъртък се изявяват деца, които пишат. Това са деца, които традиционно участват в Националния конкурс за детско литературно творчество „Искри“ на БНР“.

Стремежът децата, които редовно слушат радио, да откриват познати гласове, е запазен и до днес. Едно от основните действащи лица в приказните минути е актьорът Ицко Финци, привлечен като разказвач. 

„Ранобудното петленце“ не поставя началото на детските рубрики в ефира на БНР. Всъщност реализацията на предавания за деца е сред първите дейности в организираното радиоизлъчване в България“, припомня още Ирина Вълчанова. Създавани от най-утвърдените имена на културния елит на България, детските радиопредавания изпълнявали своята образователно-патриотична мисия.

Днес Детското БНР се подготвя от четири дами, които работят всеотдайно, за да покрият интересите на най-вярната, но и най-критична аудитория - детската. В екипа влизат Калина Колева, Виолета Димитрова, Ани Маринова и отговорният редактор Ирина Вълчанова. Освен „Ранобудно петленце“, детската редакция създава обогатеното радиосъдържание, което призовава и към развитие на въображението и креативността на малките слушатели.

В своята дългогодишна история детските радиопредавания се открояват като високо професионален медиен творчески продукт с възпитателна и образователна функция. Чрез тези кратки форми десетилетия наред и все още радиото провокира към размисъл, дарява на своята аудитория радост и вдъхновение, както и среща със свободата на мисълта и смелия порив на въображението.

 

м.л.

Сподели в
 

Трети национален ученически конкурс за журналистика „Гео Милев” – 2021 обявяват Община Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие и Къща музей „Гео Милев”. Основна тема на конкурса е „Нашият свят”.

25.02.2021/17:35

Човеконенавистнически и направо погазващи конституцията фрази на водещи прозвучаха в популярни предавания на БНТ и bTV, предизвиквайки протестни писма и старателни извинения. А междувременно решение на СГС не съзря "проводник на забранени идеологии" у апологетите на генерал Луков. Накъде водят такива симптоми?

25.02.2021/17:15

Обект на тормоза е репортерката Виктория Симеонова, която прави серия от репортажи за финансова пирамида. Тя е подала сигнал до ГДБОП и до медиите, след като снимки от личния ѝ профил в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер, са били публикувани в сайтове за платени сексуслуги, поради което от дни получава нецензурни обаждания и съобщения.

25.02.2021/16:25

Без дебати депутатите приеха окончателно законодателни промени, които предвиждат до една година Българската телеграфна агенция (БТА) да осигурява свободен и безвъзмезден достъп до собствените си информационни продукти.

25.02.2021/15:32

В памет на наскоро напусналия ни голям журналист Стойко Тонев, известен с псевдонима си Тони Филипов, д-р, offnews.bg публикува негови текстове, подготвяни като отговори на въпросника на швейцарския драматург и белетрист Макс Фриш.

25.02.2021/09:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки