С механизма за регулиране на съдържанието Facebook опитва да се самозащити

11.01.2021 /17:29 | Автор : Д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров | Източник: obache.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

„Инициативите на правителствата за регулиране на социалните платформи винаги ще се посрещат с подозрение от правозащитници и либертариански групи. Рисковете от цензура, както и неуловимостта на прилаганите понятия, винаги ще предизвикват протести на активисти по целия свят поради опасението, че може да се злоупотребява със законите, регулиращи речта на омразата и фалшивите новини, за да се заглушат обществените дебати и да се разбие опозицията в авторитарните държави.

Ето защо най-добрият вариант за запазване на свободата на изразяване в Интернет е социалните платформи да положат последователни усилия за намиране на

нови начини и форми за саморегулиране

Първият опит в тази посока идва от Facebook. Компанията е проектирала нов регулативен механизъм, като в продължение на две години (2018 – 2020 г.) събира мнения от заинтересовани страни и експерти в световен мащаб и организира няколко дискусии. Зад предложението стои идеята на Марк Зукърбърг (2020), че „онлайн съдържанието трябва да се регулира със система, която се намира някъде по средата и се обляга на съществуващите правила, използвани в далекосъобщенията и в медийната индустрия“. Когато главният изпълнителен директор на Facebook за първи път сподели мислите си по този въпрос, той се позова на влиянието на Facebook в световен мащаб и отговорността, която носи платформата: „Facebook не трябва да взема сама толкова важни решения относно свободното изразяване и безопасността ”.

Надзорният съвет, който е основното движещо звено на механизма,  има свободата да избира и да разглежда казуси, насочени към него от Facebook или от потребителите съгласно процедурата за обжалване. Съветът разглежда случаи, в които компанията е решила да остави или да премахне съдържание от Facebook или от Instagram съгласно своите Общностни стандарти. Наред с други изисквания за несъвместимост, за да се избегне конфликт на интереси, настоящи или бивши служители на Facebook, както и държавни служители, няма да могат да бъдат членове на Съвета.

На пръв поглед новият модел на регулиране на Facebook, представящ триада от взаимоотношения между компанията, Съвета и тръста, който подкрепя Съвета и назначава членовете му,

наподобява структурата на една обществена медия

Facebook не е медия в истинския смисъл на думата и се различава от всяка друга медийна система. Имаше обаче твърдения, че платформата изпълнява обществена функция, но тази функция не е изрично функцията на обществените медии, която познаваме от епохата на класическите медии. Вече подчертахме в тази статия, че естеството на всяка социална платформа, заедно с функциите, които тя изпълнява, се нуждаят от изясняване дали и до каква степен (ако изобщо има основания за това) са медии. Освен това ако има такава, обществената функция на социалните медии ще бъде нещо ново и нейните характеристики трябва да бъдат добре проучени и дефинирани.

Като цяло ние разглеждаме новия механизъм за контрол над съдържанието на Facebook като

окуражаващ опит за установяване на едно по-отговорно саморегулиране

от страна на платформата. По-подробен преглед на неговата работа и резултатите може да бъде направен, когато се натрупа достатъчно практика. В началото някои подробности пораждат въпроси и те трябва да се вземат предвид, докато се проследява този дейност.

М. Зукърбърг нарича Съвета „Върховен съд на Facebook“, но едва ли той носи характеристиките на такъв орган. Например няма изрично изискване всички членове да бъдат юристи.  Всъщност условията за членство са много широки:  „…. всички потенциални членове трябва да въплъщават определени принципи, като например ангажираност към Съвета  като институция. В допълнение, ние търсим кандидати, които имат опит да участват в обсъжданията внимателно и колегиално, с широк поглед и в екип с останалите, да могат да вземат решения и да ги обясняват въз основа на набор от политики и да са запознати с въпроси, свързани с цифровото съдържание и управление, включително със свободното изразяване, гражданския дискурс, равенството, безопасността, поверителността и технологиите.“

Въпреки че не е изрично условие, все пак има юристи, избрани да участват в Надзорния съвет, но ако той се представя за върховен съд, не е сигурно, че правната експертиза на членовете му ще бъде достатъчна за това. Всъщност Хартата, въз основа на която е създаден механизмът,  не предвижда процедурни гаранции за дейността на Съвета. Възможно е те да бъдат очертани по-подробно в насоките, които сам той ще приеме във времето. В настоящия етап обаче не е ясно какъв тип орган е структуриран – правораздавателен или комисия по политиката на платформата.

Съветът сам ще избира случаите, които ще разглежда и решава и така прилича на орган за частно правораздаване, подобно на арбитраж. Изглежда, че ще бъде гъвкав и бърз. Според арбитражната система обаче на спорещите страни е предоставено правото сами да избират арбитрите. Обичайна практика е всяка страна да избира арбитър и избраните арбитри заедно  и единодушно да определят третия, който действа като председател на арбитражния състав. По схемата на FB няма такава възможност и всъщност липсват предимствата на арбитражната процедура.

Съветът ще формулира препоръки относно политиката на компанията. За да се избегне рискът тези препоръки да се превърнат в обикновени декларации, трябва открито да се заяви, че такива предложения ще се основават на постоянна и последователна практика (което ще им придаде професионална тежест и авторитет). Съмнително е дали необвързващите никого препоръки могат да бъдат ефективни инструменти – първо за управление на съдържанието на FB и второ – за представяне на модели на мерки, които биха могли да бъдат използвани и от други платформи и органи.

Тръстът, който подкрепя Съвета, ще бъде финансиран от Facebook. При това условие не е сигурно, че целият механизъм ще бъде финансово и оперативно независим. При арбитражни спорове страните плащат арбитражна такса и процедурата се провежда в техен интерес. Проблемът с разходите не е добре уреден в рамките на новия механизъм на FB. От финансова гледна точка и за да се гарантира независимост, поне относителна независимост на решаващия орган, участващите в процедурата страни могат да плащат такси, вместо общото финансиране да бъде осигурено от FB.

Първите членове на Съвета ще бъдат назначени от Facebook и след това те ще предложат бъдещи членове – такъв подход към членството може също да компрометира независимостта на органа, тъй като FB е достатъчно мощен, за да наложи свои удобни номинации още от самото начало, припомня obache.bg.

Въпреки клопките и непредсказуемите резултати, ние смятаме, че създаването на механизма е положителна стъпка към засилване на саморегулирането на платформата, както и на социалните платформи въобще, които могат да последват този пример или да го модифицират според своите нужди. Това, че чрез Надзорния съвет Facebook преследва в голяма степен защита на публичния имидж на компанията, а не толкова защитата на правата на своите потребители, е друг въпрос. Практиката по казусите се очаква да бъде принос към теорията и практиката на медийната етика за създаването на по-отговорни социални медии. Публиката разчита Съветът да утвърди принципите на правата на човека и върховенството на правото и да популяризира съдържание с високо  качество. Времето ще покаже дали подобни надежди имат достатъчно основания.“

 

 

* Бисера Занкова е доктор по сравнително конституционно право, експерт по медийно право и председател на фондация „Медии 21“, специализирана в областта на свободата на изразяване и новите медии. Валери Димитров е професор по административно право  и преподава финансово, банково и борсово право в Юридическия факултет на УНСС.

Цялата статия може да бъде прочетена на английски език на: https://www.davidpublisher.com/index.php/Home/Article/index?id=43801.html

 

м.л.

 

 

Сподели в
 

Имунизирането срещу коронавирусна инфекция на представители на медиите бе изтеглено в по-предна фаза от Националния ваксинационен план.

21.02.2021/15:45

В Минск започна процес срещу журналистка и лекар, които бяха арестувани през ноември, след като изразиха несъгласие с официалната версия за смъртта на протестиращ, който според властите починал след пиянско сбиване, предаде Ройтерс.

20.02.2021/18:45

С постановление правителството одобри тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР) и техните регионални центрове в рамките на предстоящата предизборна кампания за избор на народни представители през 2021 г.

18.02.2021/15:25

На днешния 123-и рожден ден на БТА патриарх Неофит прие на среща в Синодалната палата генералния директор на БТА Кирил Вълчев и отправи благослов към него и към Агенцията.

16.02.2021/18:31

Евросъюзът призова Китай да отмени забраната за излъчване на телевизионния канал Би Би Си Уърлд Нюз, наложена като ответна мярка срещу отнемането на лиценза във Великобритания на китайския държавен тв канал Си Джи Ти Ен, предаде АП.

14.02.2021/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки