Начало
 
 

В една дума Живодар Душков обединява съдбата на света

16.01.2021 /12:56 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Живодар Душков. Снимка РусеИнфо

Когато получих книгата на нашия колега Живодар Душков от най-красивия български град на Дунав – Русе, да си призная останах изненадана. Без да проявявам стремеж да го хваля, ще кажа само, че наистина „Нашият град днес“ се оказа нестандартна, но същевременно и вълнуваща книга.

Стихосбирката съдържа само едно стихотворение, което, след като той написва, разпространява в социалните мрежи.  Прочитайки го, мнозина веднага се захващат да го превеждат на родните си езици и така чрез 43 превода на 37 езика, сред които аварски, амхарски, хакаски, английски, арабски, естонски, иврит, испански, италиански, полски, румънски, руски, урду, фламандски… няма да изреждам всичките,защото списъкът ще е дълъг, то заживява своя собствен живот и подсказва как едно човешко преживяване по време на изолация от нападналата ни зла орис, наречена Ковид-19, може да обедини хората.

Самият Живодар Душков споделя скромно, че по никакъв начин не може да твърди,че настоящата стихосбирка е уникална,тъй като е вероятно и на някой друг по широкия свят да му е хрумвала подобна идея. Според него дори и да има такова издание, не допуска , че преводите са направени в такъв кратък срок – три месеца,в което може да се съзре уникалност. Дали защото като всеки журналист и поет авторът е приел затварянето ни през март миналата година като нещо съдбовно и същевременно потискащо, но излизайки на улицата в Русе дни след налагането на ковид карантината и докосвайки се до пустотата и тишината, нарушавана само от преминаващи нарядко коли, у него се зараждат изповедни стихове за това какво е един голям град да е пуст и да не се усеща неговия животворен пулс. Написва стихотворението докато чака на служебното гише, а връщайки се у дома Живодар го вкарва в компютъра и му дава зелена светлина за живот в социалните мрежи. След седмици на „пътешествие“ „Нашият град  днес“ се завръща „у дома“ преведено на нови и нови езици. „Обяснението, което си дадох, е, че в тягостната атмосфера на изолация като светъл лъч са се появили моите думи –надежда“ – споделя Живодар Душков. И така то вече има своя собствен живот, като по този начин подсказва идеята да се направи книга. А ето как авторът размишлява за нейната поява: „Възниква въпросът защо се появи настоящата стихосбирка,след като тя със своя неголям тираж по никакъв начин не би могла да се конкурира нито с тиража на един ежедневник или седмичник, нито  с многобройните телевизионни зрители, нито с възможностите за информираност, предоставени във всеки миг от фейсбук. За мен книгата „Нашият град днес“ представлява своеобразен документ за съпричастността, проявена в дни, които не само моето поколение, но и предходните не познават.“

Като че ли стихосбирката на Живодар Душков е може би най-яркото доказателство, че хората по време на трудности, поднесени им от Съдбата и Живота, изпитват нужда да са по-добри и да си подават ръка, за да преодолеят сполетялото ги.

Така че поезия по време на пандемия е може би едно най-вълшебните хапчета за смелост и кураж. И още нещо. За сетен път животът ни подсказва, че във всяко лошо може да се открие и добро. Ковид-19 роди едно красиво стихотворение!

А ето и стихотворението, което накара фейсбукарите да му вдъхнат живот на 37 езика.     

      

НАШИЯТ ГРАД ДНЕС

Пуст е градът.

Няма ги даже

гълъби,

            псета,

                     котки бездомни.

Точно такъв

          града ни не помня –

карантинен…

         Сякаш прокажен…

Носещ тъга…

Мътвило веещ…

Тук-там пристъпват

          Хора със маски…

Пак ще си весел!

Пак ще си ласкав!...

Пак ще си ти!

И ще живееш!

 

19 март 2020 г.

Русе           

ЗАБЕЛЕЖКА:

Всеки, който иска да провери как звучат тези стихове на родния му език, може да го направи,а надеждата е една!

Сподели в
 

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

13.02.2021/20:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки