Начало
 
 

Кандидатите за шеф на БТА се разминават дали съдържанието й да е безплатно

22.01.2021 /09:05 | Автор : Лора Филева | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Работна зала в БТА

Темата дали БТА трябва да е с безплатно съдържание, доколко и къде би трябвало да има кореспонденти на агенцията извън страната, както и как да бъде издържана агенцията, бяха сред акцентите на изслушването на кандидатите за генерален директор на медията в комисията по култура и медии на НС.

Кандидатите са двама - издигнатият от ГЕРБ Кирил Вълчев, който е водещ на "Седмицата" по "Дарик радио" и адвокат на БТА, и номинираният от БСП Ивайло Данаилов, който е бил съветник на бившия премиер Сергей Станишев, уточнява dnevnik.bg:

Изслушването не показа предпочитанията на депутатите, като председателят на комисията Вежди Рашидов (ГЕРБ, който е и вносител на номинацията на Вълчев) изрази удовлетвореност от това, "за да не се развали хубавата комисия".

Все пак Рашидов, за когото и двамата кандидати са "стари приятели", мотивира номинацията на Вълчев с това, че той е "истински професионалист и един от добрите журналисти".

"Свободата на словото означава журналистите да са професионалисти, да са подготвени и точни. А той винаги е бил такъв", каза още Рашидов. Според него има "две силни кандидатури. Нека всички да мислим, ще гласуваме по убеждение в зала. Желая ви искрено успех".

Очаква се комисията да внесе доклад в парламента за изслушването и двамата кандидати да представят концепциите си и в пленарната зала. Кога ще се случи това - не е известно, но вероятно изборът няма да се бави. Постът генерален директор е свободен, след като Максим Минчев почина през ноември. Мандатът е 5-годишен.

Основната разлика в представените концепции на двамата кандидати беше, че Вълчев предлага съдържанието на БТА да стане безплатно, докато Ивайло Данаилов не подкрепя това, защото в "живота няма безплатно съдържание".

Кирил Вълчев: Няма да направя от БТА правителствена агенция  

Предложеният от ГЕРБ кандидат Кирил Вълчев обяви, че не иска да бъде избран, просто защото го харесват като водещ. Той очаква подкрепа от управляващите, ако наистина те са готови да подкрепят и нещата, които той предвижда за агенцията. "Аз вървя с промяна в закона", заяви Вълчев след представянето на концепцията си.

В нея основен акцент беше именно, че съдържанието на агенцията трябва да е достъпно за всички, че БТА трябва да стане по-бърза, но не за сметка на качеството, да развие мрежа от нещатни сътрудници в българските общности в чужбина (до края на 5-годишния мандат), а преди това и във всяка община, да се открият и кореспондентски бюра в съседните държави (начело със Северна Македония). 

Според Вълчев трябва да се направят две важни инвестиции - "в хората и в технологиите". Също така трябва да се привлекат повече млади хора, които да получават по-добро възнаграждение. По негови изчисления са необходими около милион и половина лева финансиране от държавата. А новините на БТА освен с текст и снимки, да вървят с аудио и видео.

Той предлага още да се увеличи броят на езиците, от които агенцията превежда новини, и да се добавят испански, арабски и китайски. Сега БТА превежда от английски, немски, френски, руски, гръцки, сръбски, турски и румънски.

Кандидатът на ГЕРБ смята, че международната информация трябва да остане платена, защото БТА плаща на чуждите агенции за нея. Концепцията му предвижда да се плаща и за редица специализирани информационни продукти и услуги, които предлага агенцията. 

Вълчев увери, че не би превърнал БТА в правителствена информационна служба.

След представените от Вълчев идеи се включи депутатът от ДПС и бивш журналист Велислава Кръстева, която заяви, че е очаквала повече, а именно да чуе за реформа на агенцията. От думите й се разбра, че тя не подкрепя безплатното съдържание, и попита кой ще плаща за това да го има.

"Чух добри желания, но не разбрах къде е реформата, липсва фокус. БТА е загубила своя бранд на пазара", смята още Кръстева. 

Ивайло Данаилов: Вече не чувам: "Ще проверя в БТА"  

Кандидатът на БСП заяви, че БТА трябва да се върне там, където е била преди много години - а именно като агенция, представяща новини, които се ползват от всички. Според него БТА не се появява никъде като основен източник. "В света има 5 големи агенции. БТА се равняваше с тях, сега се опитва, но не успява".

"Едно време, когато работех във вестник, щом се съмнявах в нещо, казвах: Ще проверя в БТА. Отдавна този израз вече не се използва", каза още Данаилов, който посочи, че в момента никой не знае кои са журналистите в БТА и там няма известно име, докато преди не е било така.

Сред идеите на Данаилов е да се развие кореспондентската мрежа в чужбина, защото сега е останал само един кореспондент в Брюксел. Той приема, че това е скъпо начинание, но може да се започне по думите му с Белград, където, ако нещо се случи, БТА ще е първа.

Данаилов не подкрепя безплатното съдържание. "Не мисля, че информацията трябва да е безплатна. В живота няма безплатни неща. И сега БТА може да прояви разбиране и да даде информация на тези, които имат нужда. Може да се направи отстъпка", каза още Данаилов. 

Свързани:   Кандидатът да оглави БТА Кирил Вълчев посети СБЖ и изрази желание за взаимодействие

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество
Дата: 19.01.2021

БСП предлага журналиста Ивайло Данаилов за шеф на БТА

Кандидатурата му бе внесена в деловодството на парламента от групата на социалистическата партия на 15 януари - в последния ден, когато депутатите можеха да правят номинации за предстоящия конкурс.
Дата: 15.01.2021

 

Сподели в
 

Бившият кмет на сръбската община Гроцка Драголюб Симонович бе осъден на 4 години и 3 месеца затвор за това, че наредил да бъде подпалена къщата на журналиста от портала Жиг инфо (Jig info) Милан Йованович.

24.02.2021/09:03

Телевизионна водеща, която прави интервю в студио с маска. Това е все по-често срещана гледка в много от западните телевизии.

22.02.2021/09:01

Журналистът от полското частно Радио 357 Анджей Рудке коментира в интервю за предаването "Събота 150" по БНР дали има план на управляващата във Варшава партия „Право и справедливост“ за овладяване на медиите в страната.

21.02.2021/09:07

Институтът за изследване на журналистиката "Ройтерс" към Оксфордския университет представи своя годишен доклад. Проучването показва, че цели 72% от българите вярват и избират да се информират от Българското национално радио.

20.02.2021/09:06

Журналистките Даря Чулцова и Кацярина Андреева (Бахвалова), отразявали протесите в Беларус миналата година, бяха осъдени на по 2 години затвор, предаде АФП, като се позова на техния работодател - телевизия "Белсат".

19.02.2021/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки