Начало
 
 

Войната се води за медийното ядрено оръжие

23.01.2021 /09:05 | Автор : Весислава Антонова | Източник: Капитал Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Придобиването на "Нова" от "Юнайтед груп" и на bTV от PPF даде в ръцете на новите собственици най-силните медийни оръжия в България.

"Нова броудкастинг груп" (НБГ), собственикът на "Нова" и "БТВ медиа груп" (БМГ) на bTV, доминират медийния сектор и като привлечени рекламни инвестиции - държат близо 75% от целия пазар на реклама в страната, и като привлечена аудитория.

По данни на агенция ГАРБ по-силната от двете групи е тази около "Нова". Тя държи 45% дял от рекламния пазар. На второ място след нея е БМГ с 35%.

По дългосрочните прогнози в сектора са, че на практика този дуопол няма да бъде разрушен и двете компании ще продължават да са лидери в медийния сектор, предвижда авторката в "Капитал"

Всичко това ги прави силен инструмент за влияние. Затова и смяната на собствеността за по-малко от половин година в двете компании е изключително важна и изостря вниманието на всички в сектора в две посоки: 

*  Какво ще е пазарното поведение на двете групи, тъй като от политиката им зависи накъде ще поемат рекламният и медийният пазар в България?

*  Дали те ще защитят свободната журналистика, или ще започнат игра с правителството и интересите около него. От това в някаква степен зависи и какво ще става в българската политика, а оттам и какви перспективи има България през следващите години. 

Какъв е образът на телевизиите до момента  

През последните години bTV и "Нова" формираха сякаш 2 лагера. bTV се утвърди като обективен към властта канал, който на преобладаващия медиен фон изглежда като критичен. В ефира ѝ се появиха редица разследвания, които имаха силен обществен и политически отзвук.

Влизането на новия собственик в телевизията показа намерение за бърза промяна и тя започна първо през новините. Една седмица след като новият собственик на "БТВ медиа груп" - чешкият фонд на Петр Келнер PPF, назначи нов изпълнителен директор на bTV - Мартин Швехлак, новият мениджър, който замени Флориан Скала на поста, реши да се раздели с дългогодишния директор на "Новини, актуални предавания и спорт" Венелин Петков. Позицията е една от ключовите в медията, защото именно от ръководителя на тази дирекция най-ясно се вижда дали телевизията е независима от властта.

След придобиването на "Нова" от братя Домусчиеви цялата група рязко засили проправителствения си курс. От медията бяха отстранени голяма част от журналистите с критични гласове. Изчезнаха и разследванията. Какво обаче ще се случи сега 

Вятърът на промяната  

Според члена на УС на Асоциацията на европейските журналисти в България Иван Радев изглежда, че "продажбата на "Нова броудкастинг груп" по-скоро е добра новина и тъй като новият собственик не е толкова ангажиран с политическата конюнктура в България, телевизията би могла да се върне към по-чисти журналистически основи и да бъде по-независима".

По думите на Радев при bTV смяната на собствеността пък би могла да накара телевизията да промени досегашния си критичен облик и да търси повече компромиси със силните на деня в политиката. "Това би било отрицателно развитие, тъй като на телевизионния пазар критичната журналистика е все по-голяма рядкост и освен в bTV намира убежище почти само в доста по-малки телевизии и почти липсва в останалите 2 национални телевизии", смята Иван Радев.

3 са основните области, които изискват особено внимание около смяната на собствеността на двете най-големи частни телевизии в България според преподавателя по европейско медийно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Нели Огнянова. Според нея смяната на собствеността на двете големи медийни групи "Нова броудкастинг груп" и "БТВ медия груп" създава неизвестност, граничеща с безпокойство: за свободата на изразяване, за зоната на публицистиката и за медийния плурализъм.

"Трябва да мине известно време, за да се види дали новинарството в двете групи ще отговаря на стандартите на свободната и независима журналистика, или ще се очертаят обичайните забранени за критика теми и личности, забранени за участие хора и обичайни доверени коментатори - често дори без оглед на темата", казва Огнянова. 

Тя обръща внимание, че съществуват опасения, че в големите телевизии изчезна окончателно зоната на публицистиката. "За съжаление това се отнася и за БНТ и предстои да ни предлагат телевизия по Постман (Да се забавляваме до смърт!). Това вече е факт, но ще следим съдбата на новините и актуалните предавания, съдържанието на сутрешните блокове, наличието на разследвания, както и съдбата на новинарите - и да си правим изводите. Излишно е да напомням нивото на журналистиката в печатните издания на Пеевски, които стават собственост на Юнайтед: тук само мога да пожелая завръщане към принципите на професията", коментира Огнянова.

По думите на Нели Огнянова Комисията за защита на конкуренцията не дава знак да отчита ефектите върху плурализма и на хоризонталната, и на вертикалната интеграция, както и факта, че придобиващото предприятие "Юнайтед груп" вече е собственик на БТК, която има господстващо положение на пазара на наземно цифрово разпространение на телевизия, и НУРТС - доставчик на аналоговото разпространение на радио.

"Обстоятелството, че в сходни позиции е двойката bTV - Теленор, не прави ситуацията с плурализма по-приемлива, точно обратното", допълва Огнянова.  

Преподавателят в журналистическия факултет на Софийския университет проф. Орлин Спасов смята, че най-сериозният проблем е концентрацията на пазара. "Когато тя стане прекалено голяма, както в случая с новите сделки - придобиват се едновременно телекоми и мощни медийни групи, възможностите за формиране на общественото мнение по неплуралистичен начин се увеличават. А пазарното пространство за малкото български играчи драстично намалява", каза Спасов.

Преподавателят припомни, че България вече има дълъг опит с присъствието на големи чужди инвеститори в медийната сфера, но тяхната роля е амбивалентна. Според него инвеститорите бързо са се ориентирали основно към печалбата и оставиха на второ място поддържането на по-високо качество на съдържанието и допуснаха българските редакции до голяма степен да определят медийната политика на локално ниво.

"Благодарение на това медиите с чуждестранна собственост само на теория оставаха независими, докато на практика често бяха силно въвлечени в българските политико-медийни сюжети и не бяха имунизирани срещу влияния", убеден е Орлин Спасов.


 

Сподели в
 

Американската администрация възнамерява да публикува разузнавателен доклад, разкриващ ролята на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната му в Истанбул през 2018 г., съобщи в. „Вашингтон пост“.

21.02.2021/17:15

Комисията по културата и медиите към Народното събрание прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за БТА, внесен от Вежди Рашидов и Тома Биков.

19.02.2021/16:55

От връщането си на власт през март миналата година лидерът на една от най-малките държави в Европейския съюз - Словения - води голяма кампания срещу журналисти, които не харесва.

18.02.2021/16:50

Най-голямата българска медия в чужбина - BG VOICE, отбеляза 10-ата си годишнина. Тя ще бъде отпразнувана и с виртуален концерт на 20 февруари, съобщиха от медията.

17.02.2021/15:25

БТА навършва на днешния ден 123 години от създаването си. На 16 февруари 1898 г. (стар стил), излиза първият бюлетин на БТА, написан лично от директора на агенцията Оскар Искандер.

16.02.2021/15:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки