Начало
 
 

55 години от излизането на първия брой на сп. „Родопи”

27.01.2021 /17:53 | Източник: focus-news.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През януари т. г. се навършват 55 години от отпечатването на първия брой на списание „Родопи“. Това съобщиха от Държавния архив – Смолян, известява Агенция „Фокус”.

Съгласно Решение на Политбюро на Централния комитет на Българската комунистическа партия от 12 август 1965 г., от началото на 1966 г. започва да излиза списание „Родопи”, като орган на Националния съвет на Отечествения фронт, припомня в своя публикация Агенция „Фокус”.

Целта е да се работи за патриотичното възпитание на населението в Родопите, като се отделя специално място на културните и социално-битови въпроси.

Още в уводната статия изданието е определено от редакционния колектив като „месечно обществено-политическо, научно-популярно и литературно списание”.

Публикуват се художествени и изследователски статии, свързани с етнографията, фолклора, бита, говора, нравите, обичаите на местното население в Родопите. През целия период на издаването му от 1966 до 1994 г. негов главен редактор е писателят Николай Хайтов.

През 1984 г. Държавен архив – Смолян откупува част от учрежденския архив на списанието с идеята да се открие фонд, но поради факта, че то е издание на Националния съвет на Отечествения фронт, тя не се осъществява. Документите са взети и заведени като частични постъпления.

Тогава са предадени вестниците „Свобода“, „Южна България“, „Независимост“ и „Марица“ – над 900 броя и отделни броеве на вестниците „Родопска мисъл“, „Родопска правда“, „Родопска победа“ и „Родопски устрем“, заведени в справочната библиотека на архива.

При това първо постъпление са предадени и материали от изследователската и публикаторска дейност на свещеник Константин Канев, Никола Жалов и Станислав Сивриев, които в последствие са отнесени към личните им фондове. Постъпват и диапозитиви и негативи на фотографа Крум Савов, които също са отнесени към личния му фонд.

През 80-те и началото на 90-те години на миналия век Хайтов често посещава Държавния архив. В началото на 1993 г. между Държавен архив – Смолян и редакцията на списание „Родопи“ е сключен договор за предаването на учрежденския архив на списанието.

При едно от последните си посещения Хайтов предава цялата документация на сп. „Родопи“ – всички ръкописи и машинописи, публикувани и непубликувани на страниците на списанието, които се съхраняват от тогава при нас.

На 16 февруари 1993 г. в Държавния архив е открит фонд № 1362 – Редакция на списание „Родопи“. Фондът съдържа 243 архивни единици с документални материали за периода 1899-1989 г. Сред тях има спомени, статии, интервюта, исторически извори от района на Родопите, краеведски материали, писма на читатели, рецензии, автобиографии, османотурски документи (преводи), печатни, изобразителни материали и други. Богат е снимковият материал, който обаче не е предаден за постоянно съхранение.

Всяка година се е организирало обсъждане на тематиката на списанието, за да може списанието да отговаря на изискванията на читателите.

От 1977 до 1987 г. редакцията на списанието сключва договор с окръжните народни съвет в Смолян, Пазарджик, Хасково, Благоевград и Кърджали за организиране експедиции в селища от Родопите и събиране на спомени от възрастни жители за история на селата им и за техния живот. Организира преводи на османотурски документи.

Във връзка с излъчването на филма за Капитан Петко войвода в редакцията са получени и съхранени, писма на зрители с мненията им за продукцията. Редакцията е съхранила и ксерокопия на документите с данни за гоненията, на които са били подложени известният войвода и съпругата му от режима на Стефан Стамболов.

С политическите промени през 1989 г. и последвалата икономически криза, списанието също се оказва с финансови проблеми. През 1994 г. се преустановява издаването му.

Издаването на списание „Родопи” се възобновява през 2002 г. под редакцията на проф. д. ик. н. Димитър Филипов. Изданието започва да излиза благодарение на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, учебно-научния комплекс „Родопа” и областната управа в Смолян и до днес.

В състава на редколегията през 1966 г. са: Атанас Примовски, Крум Георгиев, проф. Николай Мизов, Станислав Севриев, проф. Кирил Василев, Филип Ишпеков. През останалите години членове на редколегията са били: Ангел Вълчев, Слав Славов, Михаил Карапаунов, Стайко Кабасанов, Елена Бедрова, Бистра Цветкова, Делчо Тодоров и други. Последната редколегия от 1991-1994 г. е в състав Стайко Кабасанов, Михаил Карапаунов, Страшимир Димитров, Стоян Райчевски и Русин Гинев.

Сподели в
 

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022/16:17

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022/13:10

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021/19:06

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021/18:49

Известният ас на международната журналистика Константин Иванов представи във в. "Дума" поредица от три части с разкази от 60-годишата си история в професията.

29.08.2021/15:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки