Начало
 
 

Ще стане ли БТА организация с нетърговска цел?

28.01.2021 /14:05 | Автор : Ралица Кирилова | Източник: debati.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на изслушването си пред парламентарната комисия по култура и медии новият шеф на БТА Кирил Вълчев заяви, че Агенцията трябва да работи в интерес на обществото. Затова и една от идеите му е БТА да предоставя свободна информация, т.е. новините и голяма част от продуктите й да бъдат безплатни.

БТА е единствената държавна медия, за която се плаща, за да се ползва, пише в коментар в debati.bg авторката Ралица Кирилова. Достъпът ни до БНТ и БНР е свободен и безплатен. В същото време и трите медии имат държавен бюджет, който идва от нашите пари, на данъкоплатците. Така се оказва, че за БТА плащаме 2 пъти - веднъж с данъците си и веднъж, ако решим да ползваме текст или снимков материал от телеграфната агенция. Тази практика е от години, но с идването на нов генерален директор на БТА нещата може и да се променят.

Кога и как БТА става платена?   

Българската телеграфна агенция е националната информационна агенция на България и заедно с БНТ и БНР е сред държавните медии под обществен контрол.

Води началото си от 1898 г., когато е създадена с указ на княз Фердинанд по модела на Петербургската телеграфна агенция. По време на различните управления минава под шапката на различни институции - от Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Министерство на пропагандата и на Министерския съвет.

На 29 юни 1994 г. парламентът приема законодателно статута на БТА, който я определя като независима институция, с възможност за собствена издръжка, като намесата на държавата се свежда до определена и гласувана от НС субсидия, също така директорът на БТА се избира от Българския парламент. Така БТА изведнъж става хем държавна, хем частна, но независима медия. И така вече над 25 години…

Може ли новините на БТА да станат безплатни?  

Статутът на агенцията излезе на дневен ред, след като темата беше засегната от Кирил Вълчев, който тази седмица официално беше избран от депутатите за генерален директор на БТА.

Въпреки че е известен по-скоро като водещ на седмичното обзорно политическо предаване на „Дарик радио“ – „Седмицата“, Вълчев е журналист с опит и в БТА, в същото време е и юрист на агенцията.

Той бе номиниран първоначално от синдикатите и след това от ГЕРБ. Но влезе в общественото пространство не само със сериозната си биография и качества, но и със съществените си виждания за бъдещето на държавната телеграфна агенция, които изложи.

Според Вълчев агенцията трябва да предава новините си безплатно в цялата страна, като това може да се случи с бърза промяна в закона и с неособено голям бюджет. Журналистът познава отлично агенцията не само защото е работил в нея, а в последните години е и неин юридически съветник, но и защото е участвал активно в писането на Закона за БТА.

По време на изслушването си пред парламентарната комисия по медии и култура Вълчев заяви, че Агенцията трябва да работи в интерес на обществото. Затова и една от идеите му е БТА да предоставя свободна информация, т.е. новините и голяма част от продуктите й да бъдат безплатни. Идеята му е хората да могат свободно да четат всичко.

„Иначе е нарушен принципът на равнопоставеност до достъпа до информация“, каза Вълчев пред членовете на медийната комисия. За да се случи това, законът за БТА, писан впрочем от самия Вълче през 2011 г., ще трябва да бъде променен. По думите му нужните пари от бюджета, за да бъде информацията свободна, няма да са особено големи. Досега БТА е получавала около 1,5 млн. лева от собствени приходи. 

Амбицията на Вълчев е и да развие БТА като източник на информация от целите Балкани към света. За да го постигне, ще открие кореспондентски пунктове на БТА във всички съседни държави, като първият ще бъде в Скопие.

Очакваме да видим дали новият директор на БТА ще успее през следващите 5 години да реализира амбициозните си планове и дали всеки ще може да чете безплатно новините на държавната информационна агенция. 

Свързани:  БТА публикува биография на новия си шеф Кирил Вълчев

След като парламентът избра Кирил Вълчев за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) с мандат 5 години, медията публикува неговата подробна биография:
Дата: 28.01.2021


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки