Начало
 
 

Апел срещу разправата с журналисти чрез съдебни дела

31.01.2021 /09:06 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Платформата MFRR ("Бърз отговор на медийната свобода"), наблюдаваща свободата на словото и медиите в страните от ЕС и в кандидатките за ЕС, настоява за механизъм, който да възпрепятства съдебно преследване на "неудобни" журналисти и медии.

На 22 януари 2021 г. Жан Шерител, главен изпълнителен директор на групата Chéritel, търговец на едро с плодове и зеленчуци във френския регион Бретан, оттегли иска си за клевета срещу разследващата журналистка на свободна практика Инес Леро, разказва публикация на сайта на Европейската федерация на журналистите.

Искът срещу Леро бе заради нейно разследване, публикувано в изданието Basta! на 26 март 2019 г. и хвърлящо светлина върху предполагаеми незаконни практики на компанията. Сегашният иск бе оттеглен по подобен начин, както и друг подобен, внесен пак срещу Леро от Кристиан Бусон, собственик на бизнес за селскостопански храни в Бретон. Бусон също се отказва да съди Леро няколко дни преди началото на процеса през януари 2020 г.

Платформата MFRR ("Бърз отговор на медийната свобода"), наблюдаваща свободата на словото и медиите в страните от ЕС и в кандидатките за ЕС, приветства отпадането на иска на г-н Шерител. Но същевременно посочва, че е налице трайна тенденция от сплашващи журналистите правни мерки срещу тях. Известните като SLAPP (Стратегически искове срещу обществено участие) посегателства целят да тласнат журналистите към автоцензура.

В цяла Европа, включително в страни като Франция, Италия, Германия, Албания, Малта, Полша, Хърватия и Унгария, видни бизнес лидери и политици продължават да заплашват журналисти, медийни работници и медии със съдебни искове за високи суми с цел да заглушат критичната и независима журналистика.

Редовнте обвинения са за клевета, нарушена неприкосновеност на личния живот и погазване на законите за защита на данните (въз основа на Общия регламент за защита на данните на ЕС, GDPR). Така публикации в обществен интерес твърде често са уязвими за SLAPP и други правни мерки, целящи да изцеждат правните и финансовите ресурси на журналисти и медии, както и да упражняват психологически натиск и изолират журналиста (особено ясно, ако е на свободна практика). Същевременно така се отправят сигнали и към други журналисти и медии - да не смеят да се занимават с разобличения, за да не ги сполети същото.

Както личи и при двата иска срещу Инес Леро, целта им не е фактите и твърденията да се проверяват в съда. Използва се възможността за потенциално разрушителни съдебни действия, съчетани с продължителни и интензивни досъдебни производства, изискващи специализирана правна подкрепа - всичко това допринася за среда, в която богатите и влиятелни ископодатели да задушат критичната и независима журналистика.

В Полша използването на правни заплахи като тези се увеличава, предизвиквайки нарастване на опитите за маргинализиране и сплашване на независимата журналистика, като същевременно се консолидиране държавното (или продържавно) господство. Една от водещите независими медии - "Газета Виборча", е изправена пред над 55 съдебни иска. А друга медия - OKO.press - от 2018 г. насам е била обект на множество неприятни дела, заведени от богати бизнесмени, компании и политици, включително съдия от Върховния съд, Полската национална фондация и Музея на Втората световна война в Гданск.

Както отбелязва Пьотр Пачевич, основател и главен редактор на OKO.press, правните заплахи са както реактивни, така и активни, като посланието е еднозначно: „Внимавайте, не можете да правите всичко, което искате“.

Съдебните действия не само заплашват подсъдимите, но подтикват и другите да избягват "опасни" теми или влиятелни участници, да се отказват от разследващата журналистика.

Този извод прави и Националният синдикат на журналистите (SNJ), застанал в подкрепа на Инес Леро и Basta !: „Отвъд правния резултат, целта на тези искови дела е да окачат дамоклов меч над нарочения редакционен екип - в съответно да ги  обезкуражи да се занимават с разследвания “.

Това влошава по-широката медийна среда, ограничава количеството информация, която е достъпна за обществеността, и осигурява покритие за процъфтяването на корупцията и злоупотребите с власт.

Малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция беше убита преди три години, но все още има 25 активни дела срещу нея в малтийските съдилища. Дори фондацията, създадена да продължи нейната работа, е изправена пред искове, основани на GDPR.

Медийният пейзаж в Малта отдавна е изкривен от заплахи като тези. Между 1 май и 26 юни 2020 г. американската адвокатска кантора Lambert Worldwide и британска адвокатска кантора "Аткинс Томсън" изпраща правни писма за искове доизданията Times of Malta, MaltaToday, Malta Independent, Lovin Malta и The Shift News заради техните публикации и журналистически разследвания за предполагаеми връзки между Тураб Мусаев (бизнесмен с азербайджански произход) и Йорген Фенех (основен обвиняем за убийството на Дафне Каруана Галиция).

Въздействието на правни заплахи от този вид в цяла Европа продължава да оказва неправомерно влияние върху свободата на печата. Това се подсилва от неизвестния мащаб на проблема, тъй като много журналисти, медийни работници и медии не могат да излязат публично и да разобличат заплахите, които са получили, защото се боят от по-тежки последици.

MFRR призовава всички журналисти и медийни работници да бъдат защитени срещу правни заплахи и да се изградят гаранции против злоупотребата с правни механизми, която да води към ограничаване на свободата на медиите. Необходими са общоевропейски законодателни и незаконодателни инициативи за въвеждане на процедурни гаранции и за подобряване на правната защита срещу действията на SLAPP, за подпомагане на журналисти и други хора, които могат да попаднат под такива удари.

Сподели в
 

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

"Нека бдим за свободата на словото, без която няма граждани, а само поданици!", настояват учени и експерти от Българската академична асоциация по комуникация (БААК)в свой апел в защита на дисциплинарно уволнения от УНСС заради изразено критично мнение доц. Мартин Осиковски. Публикуваме апела.

25.04.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки