Начало
 
 

„Нощен хоризонт” представя водещи от „По първи петли”

05.02.2021 /15:25 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Николай Николаев говори пред Спас Крайнин (вдясно)

Идеята за предаването "По първи петли" в програма "Хоризонт" на БНР е дипломна работа на журналистката от БНР Диана Янкулова, разказва Спас Крайнин в предаването „Нощен хоризонт”

Диана Янкулова написала концепцията след възложена задача на студентите във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски" от преподавателя проф. Веселин Димитров, който напусна този свят през юни 2009 г., разказва сайтът на БНР в нанонс, придружаващ запис на предаването „Нощен хоризонт” с репортаж на Спас Крайнин.

При представянето на концепцията на Янкулова е направено и изследване на аудиторията и на слушателския интерес в часовия пояс от 04.00 до 06.00 часа сутринта. "Спомням си, че тогава с помощта на колеги, студенти по социология, направихме доста представително проучване за онова време на аудиторията и се оказа, че тя е много сериозна. Това са хора, които не спят, не защото имат проблеми със съня, а защото вършат нещо, което е сериозно - ходят на работа, това са нощните шофьори на таксита, първата смяна в градския транспорт, хората в хлебозаводите, баничарниците", обяснява в предаването Диана Янкулова.  

Кети Тренчева от Радио Благоевград води предаването "По първи петли" от 25 години. Тя е цитирана в анонса по следния начин: "Аз си спомням преди четвърт век, когато започнах да водя предаването "По първи петли", нямаше вторник, в който да няма гост на живо, както казваме ние на професионален жаргон, и той да не бъде свързан с фолклора - певец, инструменталист, автор на музика и текст".

Мартин Николов от Радио Варна е започнал професионалния си стаж в Радио-телевизионния център в Русе, 2 години по-късно се е преместил в Телевизионния център във Варна. Преди 3 години е напуснал телевизията и е започнал постоянна работа в Радио Варна.

"Отговорно е, за да запазим традициите, да внесем по същото време нещо свeжо като отношение, като представяне, като гледни точки. Едно предаване се развива, то не може да стои на едно място - там, откъдето е тръгнало, и затова в някаква степен е и забавление заедно с отговорността", каза Мартин Николов.

Николай Николаев е дългогодишен водещ на предаването "По първи петли" от Радио Стара Загора. В момента преподава музика в 28-о Средно училище "Алеко Константинов" в София.

"Радиото не е точно професия - нещо като обич е, удоволствие е". 

Жоро Пеев от Радио Пловдив е водил предаването "По първи петли" един или два пъти в месеца, през останалото време водещ е Николай Чапански, преди тях близо 20 години водеща на предаването от Радио Пловдив е била Нели Бистрашка.

"Когато говорим за "Първи петли", аз се сещам най-напред за безпрецедентната преданост на слушателите на това предаване. Колегите знаят, че в цяла България съществуват Клубове на приятелите на "По първи петли". Това са предимно възрастни хора, които са обединени от любовта си към българската музика", каза Жоро Пеев. 

Мила Маринова от Радио Стара Загора повече от четвърт век води предаването "По първи петли". Щатен служител е в Радио Стара Загора от 1993 г.

"Фолклорната линия в предаването се запази, защото и в момента ние правим един много пъстър калейдоскоп. Този калейдоскоп е облечен с народната мъдрост, с народната песен, с народните притчи, той прилича на шарена черга".

Докато учила в Софийския университет "Св. Климент Охридски", Розалина Чернева избрала специалност радиожурналистика. През 1992 г. е започнала работа в Радио Шумен:  

"Всички знаят, че силата на Радио Шумен и това, за което е харесвано, са минутите, в които слушателите могат да бъдат част от ефира, въпросите, които им задаваме, които ги провокират да размишляват и възможността те да обсъждат тези въпроси, да мислят за общочовешките ценности, за това как те се проектират във времето, в тяхната душа". 

 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки