Начало
 
 

Красимир Мартинов: Радиото продължава да държи ниво

11.02.2021 /16:50 | Автор : Мария Мира Христова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Красимир Мартинов

По повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" се среща с лица и гласове от БНР. Сред тях е и Красимир Мартинов – журналист и главен редактор на Радио България.

Красимир Мартинов е роден на 4 септември 1974 г. в София. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с втора специалност „Сърбохърватски език“.

Магистър е и по културен туризъм в специалността „Туризъм“ на същия университет. Като студент започва да сътрудничи на БНР, а през 2000 г., след конкурс, е назначен в Програма „Радио България“.

През 2007 г. става част от Радио София, където в продължение на 12 години работи като репортер, водещ на предавания, ръководител на екип и отговорен редактор.

С екипа на Радио София е носител на награди от престижни медийни форуми, ангажиран е и като водещ на концерти и други събития, организирани от БНР. От 1 септември 2019 г. е главен редактор на Главна редакция „Радио България“.

По повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" се среща с лица и гласове от БНР. Сред тях е и Красимир Мартинов – журналист и главен редактор на Радио България. 

Радиото  

"Да, с Радиото е свързана по-голяма част от моя живот – близо 23 години изминаха, откакто прекрачих прага на Старата къща. Трябва да си призная, че го направих малко неуверено и с доста страх. Първо, защото смятах, че БНР е за много по-достойни хора от мен, нямах голямо самочувствие, но смятам, че успях да преодолея този недостатък сравнително бързо. За това ми помогнаха водещите колеги от Националното радио – от Радио България".  

Радио България  

"На 16 февруари се навършват 85 години на Радио България. Самото название "Радио България" предаванията за чужбина на Националното радио получават в началото на 90-те години на ХХ век. Преди това са носели различни имена. Още от времето на Сирак Скитник хората са разбрали потребността от това да има продукция на чужди езици, да има програма, която да разказва на чужденеца за България по света, включително и до Антарктида е достигала на къси вълни програмата. Сега нещата са много по-различни – има нови технологии и се развиваме в тази посока. Неслучайно имаме номинации за наградите "Сирак Скитник" във всички категории тази година". 

Отговорността  

"Да играеш главна роля винаги е трудно. Колебанието винаги те следва – правилно ли постъпих, можех ли да взема по-добро решение... За жалост в един момент усещаш, че това е една неблагодарна роля. От мен, разбира се, не зависи целият свят. Аз съм само една брънка от една голяма тежка машина на вземане на решения, чиято благородна цел е да направи работата, преживяванията на други хора с една идея по-хубави, по-лесни, по-успешни.

Често в стремежа да се постигне това този главен герой, независимо кой е той, се сблъсква с неразбиране, с нихилизъм, със завист... и с други човешки слабости. Малко хора си дават сметка, че човекът на предна линия има нужда да чуе добра дума, да свери часовника си, да усети, че върви в правилната посока и че има полза от него. И то нелицемерно.

Стремя се да следвам истината и желанието за едно положително развитие на нещата – и в работата си, и като главен редактор на Радио България. Отговорността, която се изискваше да поема, за това, че трябваше да подхвана съвсем нова за мен дейност, не просто да генерирам идеи, а да ги реализирам и да намирам административна форма да го правя

Пандемията забави някои от нашите намерения, но в същото време ни научи и на много полезни неща – например как от разстояние да създаваме сплотен екип".

Радиожурналистиката  

"От Радка Иванова и Анелия Цонкова от Радио България научих как да подготвям и да поднасям балансирана и точна информация от България за света. Юлия Гигова и Весела Маева в Радио София – от тях основно съм се учил в оперативната журналистика. Човек се учи, докато е жив. Радвам се, че все още имаме от кого да учим в БНР. Наистина, има безмилостно обезличаване на медиите, на ценностите в държавата като цяло. А пък Националното радио продължава да държи ниво. Продължава да има луди глави, отдадени на това, което правят.

Все по-често ставаме свидетели на девалвацията на качествата – на професионализма, на уменията... Надявам се, че в Радиото ще устоим – виждат се и положителни примери на млади хора, които са необременени от миналото и искат да се учат и дават от себе си по техен, по-модерен начин, но дано успеем да ги откриваме и да им даваме път, за да не се обезсърчават".


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки