Начало
 
 

В БТА обсъдиха противопоставянето на антисемитизма

13.02.2021 /12:04 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От ляво надясно: Александър Оскар, Кирил Вълчев, Георг Георгиев, Виктор Меламед

БТА ще актуализира своя етичен кодекс, за да включи в него международното определение за антисемитизъм, обеща генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.

Той говори на среща с д-р Александър Оскар - председател на ОЕБ "Шалом", с Виктор Меламед - председател на офиса на Американския еврейски комитет в България, и със зам.-външния министър Георг Георгиев, който е национален координатор за борбата с антисемитизма и езика на омразата.

Американският еврейски комитет (АЕК) приветства приемането на работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) от БТА.

Приемането на работното определение за антисемитизъм от страна на БТА е част от инициативата на АЕК - България, и ОЕБ "Шалом", посветена на борбата с речта на омразата, антисемитизма и различните форми на дискриминация.

"Глобалната пандемия, причинена от COVID-19, която създаде благоприятна почва за разпространението на конспиративни теории, фалшиви новини и дезинформация, допринесе в голяма степен за нарастването на проявите на антисемитизъм и извади на дневен ред с нова сила въпроса за ролята на обществените медии. Огромната отговорност, която източниците на информация споделят, върви ръка за ръка с необходимостта от установен инструмент за идентификация и борба с тези опасни явления, гарантиращ едновременно с това свободата на словото", е заявил Виктор Меламед.

БТА е първата национална осведомителна агенция в Европа, приела работното определение на МАВХ за антисемитизъм. Основана през 1898 г., БТА предоставя основна и изчерпателна информация от държавните институции, от политическите и неправителствените организации, от агенции, компании и фондови борси, като всекидневно предлага интервюта, анализи и коментари по актуални теми от страната и чужбина.

БТА е член на Алианса на европейските информационни агенции и член-основател на Асоциацията на балканските информационни агенции и на Асоциацията на черноморските агенции.

Българското правителство приема определението за антисемитизъм на МАВХ през октомври 2017 г. като част от стратегията на българските институции в борбата с антисемитизма, расизма и ксенофобията. В резултат от това решение страната ни създава длъжността Национален координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата, който тясно координира политиките и действията на властите и гражданските организации, и отговаря за развитието и изпълнението на Национален план за действие за борба с антисемитизма.

Правно необвързващата работна дефиниция за антисемитизъм e приета от 31 държави членки на Международния алианс за възпоменание на Холокоста на 26 май 2016 г. До момента работната дефиниция е официално приета от 24 европейски държави, включително и България.

От години Американският еврейски комитет, най-старата американска еврейска неправителствена организация, работи с Европейския център за мониторинг на расизма и ксенофобията, предшественик на Агенцията на ЕС за основните права, върху съставянето на дефиницията за антисемитизъм и нейното популяризиране на институционално, национално и обществено ниво. В България АЕК е представен от Виктор Меламед, като това е 6-ият европейски офис на организацията.

Тема на разговора е било и противопоставянето на езика на омразата в медиите.

По време на срещата е станал въпрос и за литературния конкурс "Незабравените лица на спасението", посветен на Хулио Паленсиа - испански посланик в България по време на Втората световна война.


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки