Начало
 
 

Антифашистко шествие припомни завета на Юлиус Фучик: "Хора, бдете!"

13.02.2021 /20:46 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

"Хора, бдете!", "Никога вече фашизъм!", "Фашизмът не е мнение, а престъпление!" - тези и други настоятелни предупреждения днес отново бяха скандирани из улиците на София по време на традиционното антифашистко шествие.

То е известно и като Анти-Луков марш, защото започва да се провежда през 2003 г. като протест срещу ултрадесните факелни възпоменания за фашисткия генерал Луков. Генералът, водач на фашисткия "Съюз на българските национални легиони" и апологет на Хитлер, е застрелян на 13 февруари 1943 г. от участничката в антифашистките бойни групи Виолета Якова, убита на 18 юни 1944 г. след залавянето ѝ от полицията .

След над десетилетие и половина (от 2003 г. насам) упорити антифашистки протести и остри реакции включително на международни организации, настояващи официалните български власти да прекратят публичното славене на фашиста Луков, едва миналата година за първи път Столична община най-после се засрами и забрани провеждането на Луков марш. Тази вечер, полицията се е намесила, за да възпре неразрешеното сборище, което въпреки всичко се е опитало отново да демонстрира в прослава на генерала фашист.

"Хора, бдете!" - това е заветът на големия чешки антифашист и журналист Юлиус Фучик, екзекутиран на 8 септември 1943 г. от нацистите. С тези думи завършва разтърсващата му книга, написана от него в затвора - "Репортаж, писан с примка на шията". В памет на Фучик 8 септември е обявен за Ден на международната журналистическа солидарност. Естественият дълг на всеки журналист, отговорен пред обществото, е винаги да го държи непримиримо срещу всякакви прояви на фашизъм.

Фашизмът не е химера от миналото - той се промъква във всеки процеп, във всяка пукнатина на демокрацията и хуманизма, във всеки опит за дискриминация по расов или етнически признак, във всяко озлобление срещу "различния", във всяко залитане към национализъм, расизъм, ксенофобия.

Днешното антифашистко шествие спря и пред Дирекция "Миграция" на МВР на бул. "Мария Луиза", за да изрази възмущение от необосновани депортации от България на хора, потърсили убежище у нас от войни и преследвания, застрашаващи живота им. Конкретно бе изразен протест срещу нашумелия случай с предаването на турски опозиционер на режима на Ердоган.

Лютият студ днес не спря стотици хора да се включат в антифашистката проява, която премина под надслова "Без нацисти по улиците ни!". Тази година липсваше традиционното международно участие на антифашисти от страни като Гърция и Германия заради сложностите с пътуванията покрай пандемията. Но все пак се чу достатъчно силно и ясно: Фашизмът не е мнение, а престъпление! Никога вече фашизъм! Хора, бдете!

Снимки: авторката
 

Сподели в
 

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ положиха цветя пред паметника на Г. С. Раковски в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Те почетоха 200-годишнината от рождението на журналиста, писателя, идеолога и стратег на национално-освободителното движение.

02.04.2021/18:54

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

31.03.2021/20:30

Наемателят на Международния дом на журналистите-Варна известява, че първоначално обявеният срок за ранни записвания до 30.03.21 за летни почивки в МДЖ с 5% отстъпка се удължава до 15.04.2021 поради пандемичната обстановка

31.03.2021/17:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки