Начало
 
 

Янез Янша е в хронична война с медиите

18.02.2021 /16:50 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Янез Янша

От връщането си на власт през март миналата година лидерът на една от най-малките държави в Европейския съюз - Словения - води голяма кампания срещу журналисти, които не харесва.

Премиерът на Словения, която ще е председател на Съвета на ЕС във втората половина на годината, публично е наричал Словенската телеграфна агенция "национален позор", а обществената медия RTV е обвинявана, че разпространява "лъжи" и заблуждава хората.

"Очевидно сте твърде много и ви плащат твърде добре", написа в "Туитър" за RTV, която заедно с частна телевизия нарече "безотговорни разпространители на вирус".

Кампанията на Янез Янша обаче не се ограничава само до думи, пише брюкселското издание "Политико", цитирано в коментар от dnevnik.bg:

Припомня се, че през лятото той предложи медийни закони, които биха се отразили на финансирането на обществените радио и телевизия и на държавното влияние върху телеграфната агенция.  

"Маршал Туито"   

Част от журналистите обясняват, че успяват да продължат работата си. За "Политико" много журналисти обаче казват, че политическият натиск се усеща силно в ежедневната им работа и то особено по конкретни теми.

Има и риск за независимостта на словенската телеграфна агенция. Янша насърчава омразата срещу репортерите и редакторите в обществените медии, а това отприщва и вълна на заплахи към тях и автоцензура. 

Един от прякорите на Янша, който използва "Туитър" за обиди срещу журналисти, е "Маршал Туито". В тази социална мрежа, когато общественият радио- и телевизионен оператор избира нов генерален директор, той реагира в мрежата с коментар: "Дано новата метла поправи това грешно отразяване". 

Подкрепящият го канал Nova24TV написа през декември, че телеграфната агенция СТА е "в услуга на дълбоката държава". 

Действията на Янша са в разрез с европейските стандарти за медийна свобода в момент, когато нарастват притесненията за медийния пейзаж в Източна Европа, особено в Унгария, Полша и България, пише "Политико". Словенски журналист в обществена медия, пожелал да запази анонимност, говори за "силен натиск" в момента: "опитът от последните месеци е нещо наистина ново и безпрецедентно", казва той.

Според "Фрийдъм хаус" не става дума просто за агресивно поведение, а за отровно за демокрацията.

Бивш комунист, дисидент, накрая - крайнодесен  

Бивш комунист, по-късно дисидент, а след това крайнодесен политик, Янша е смятан за верен съюзник на унгарския си колега Виктор Орбан, а и политическата му метаморфоза е сходна. Разликата между двамата, чиито партии са членове на Европейската народна партия, е, че Янша е начело на нестабилно коалиционно правителство. От друга страна, прилика е, че негови съюзници управляват проправителствени медии, особено с помощта на свързани с Орбан инвеститори.

Според професора по журналистика от университета в Любляна Манко Милосавлевич "комунистическото минало" на Янша "влияе на сегашното му отношение към медиите, а то е отношението на човек, който не иска да види критика за себе си". Според Милосавлевич при връщането му на власт през март "веднага" се е проявило агресивното му отношение към журналистиката, а проектозаконите за медиите показват как искат да ги сложи "на каишка". 

През май той публикува есето "Война с медиите", където настоява, че има "способни, професионални и етични журналисти" в обществените медии, заглушавани от старши редактори жени, "малък кръг" с "връзки със стълбовете на дълбоката държава", и тези жени създават "атмосфера на нетолерантност и омраза". 

За "Политико" самият Янша казва, че заплашени са не медиите, а той и партията му, тъй като протестиращите срещу него скандират "smrt janšizmu", заигравка с партизанското "Смърт на фашизма". Външният министър Анже Логар пък твърди, че медиите са свободни, а проблемът е, че са много "едностранни" и липсва баланс "ляво-дясно" - нужен е "професионализъм", за да се различи от него "политическият активизъм".

За властта вече се говори внимателно   

Журналистите са на обратно мнение. Друг журналист от обществените медии казва, че "не можеш да работиш нормално" в страната, а атмосферата става "много напрегната и много брутална".

През октомври 22-ма словенски редактори използват отворено писмо, за да предупредят, че пресата е под заплаха. Антимедийната реторика е прераснала във враждебност и заплашителни обаждания и съобщения - особено жените, към които са отправяни обидни думи. Трети, високопоставен, обръща внимание, че проблемът е най-голям за жените; "психологически ситуацията е като война". 

Програмният съвет на обществената телевизия, част от чиито членове се избират от парламента, също оказва натиск, а в телеграфната агенция рискове за финансирането създават несигурност, смятат журналисти. Властите отхвърлят всякакви твърдения за редакционен натиск. 

Четвърти журналист от обществените медии смята, че някои теми заприличват на табу - пример са унгарските средства в Словения, работата на полицията или дейността на крайнодесни групи в страната.

Пети, който работи за телеграфната агенция, твърди, че след като попитал защо Янша даде глас на твърденията на Тръмп за изборна измама, бил посъветван от колеги да не се захваща с това; шести - че репортерите са започнали да стават много внимателни, когато говорят за властта. 

Правителството отхвърля всякакви идеи за автоцензура в медиите - напротив, те остават предимно свързани с "левите центрове на капитала и политическата власт". 

Свързани:   Янез Янша държи на прицел журналистите в Словения

Завръщането на бившия премиер Янез Янша във властта отново на същия пост създава все по-трудна обстановка за журналистите в Словения, коментира "Болкан инсайт".
Дата: 03.05.2020


 

Сподели в
 

Известната журналистка коментира пред БНР дейността на парламентарната комисия за проверка на досегашното управление и отзвука в обществото и медиите.

11.05.2021/13:55

Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

08.05.2021/14:16

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки