Начало
 
 

Медийната комисия прие промените в закона за БТА

19.02.2021 /16:55 | Автор : Даниел Стоянов | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Комисията по културата и медиите към Народното събрание прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за БТА, внесен от Вежди Рашидов и Тома Биков.

"Нашето предложение е достъпът до информацията на БТА да стане много по-широк, което, от една страна, ще даде възможност на българските граждани и на българските медии да получават достоверна информация и да не бъдат зависими от информация от различни чужди агенции", каза Тома Биков.

На второ място, каза още той, това ще даде възможност на БТА за много по-гъвкава политика и извън границата на страната, от което, със сигурност, българската държава има нужда, особено в контекста на динамичната политика в региона.

"Като цяло, с този законопроект ще стартира една сериозна реформа в БТА, която би могла да я динамизира, да я превърне в много по-значим фактор и в българското медийно пространство и извън границата на България", смята Биков.

По думите на Вежди Рашидов, трагедията на България е, че светът няма "отвътре навън за нас, което е много важно".

Хората по света  малко знаят за нас   

"България трябва да бъде извадена от тези граници, да е припозната и позната, допълни Рашидов. Смятам, че това е заложено в политиката на БТА и това е много важно за всички българи и за нашето самочувствие, тъй като хората по света много малко знаят за нас - именно защото информацията не стигаше до тях". 

От 145 акредитирани посланици в България, всекидневната емисия Daily news на БТА само 37 са абонирани за нея, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев. По думите му най-честото обяснение е, че тези държави не са готови да отделят допълнителен финансов ресурс, за да знаят какво мислят българите по определени въпроси.

Другата емисия на БТА Engaged Service има 7 абонати, като повечето от тях са на бартер. Годишният приход от тези емисии е около 95 000 лева, а около 1,2 млн. е общият приход на БТА от емисии, каза Вълчев.

Поради тежкото финансово състояние много български медии, особено през годината на коронавирус, са принудени да се отказват от достоверната информация, която БТА произвежда, и я заместват с каквото намерят, каза Вълчев. Смятам, че България може да си позволи този разход, за да плати за истината, добави той.

Подчертавам, че целта не е БТА да замести другите медии, каза още Вълчев. По думите му медиите имат огромната отговорност да изберат коя е новината или новините на деня, да ги подредят по важност, да ги комбинират - така че да представят картината по определена тема, да ги анализират със собствените си сили и да намерят коментарите по тях.

Компютрите на агенцията са от 2012 г.  

Платени ще останат специализираните услуги на БТА, архивът на БТА, издателските и продуцентски дейности, както и интелектуални продукти, собственост на трети лица - каквито са част от новините на световните агенции, каза Вълчев.

БТА е пред технологичен срив, компютрите са от 2012 г., при нормална експлоатация на един компютър от 3 години, обяви Вълчев. Отделно, се налага тотално софтуерно осигуряване, сървърите също са на допотопна възраст и не биха могли да поемат свободния достъп до сайта на БТА, коментира Кирил Вълчев.

В държавния бюджет за тази година са разчетени разходи за новосъздадени структури - Държавната петролна компания и Държавната агенция за научни изследвания и иновации, каза Анастасия Маринова, държавен експерт от дирекция "Държавни разходи" към Министерството на финансите. Тези структури не започнаха своята дейност от 1 януари.

Отлагането във времето на стартирането на тяхната дейност дава възможност за икономии, които в конкретния случай ще бъдат използвани, за да се осигурят необходимите средства на БТА, при положение, че законът бъде приет, каза Маринова. По думите й това е преструктуриране на разходите и може да бъде направено още тази година, без да бъде актуализиран бюджетът.


 

Сподели в
 

Известната журналистка коментира пред БНР дейността на парламентарната комисия за проверка на досегашното управление и отзвука в обществото и медиите.

11.05.2021/13:55

Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

08.05.2021/14:16

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки