Начало
 
 

Боил Банов не виждал основания за промяна в закона за киното

23.02.2021 /20:05 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Министърът на културата Боил Банов

"Все едно аз да напиша едно писмо, че след като господин Хекимян е станал директор, това ще доведе до по-голяма корупция. Представете си колко е абсурдно". Така реагира в студиото на bTV министърът на културата Боил Банов на въпрос по повод подписката с искания за промени в закона за киното.

Повод за гостуването на министър Боил Банов бе отвореното писмо на кинодейците от вчера, в което се настоява президентът Румен Радев да наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия, припомня в своя публикация offnews.bg.

„С колегите сме седнали и сме работили две години с цялата гилдия по този законопроект. Едно от ключовите неща са стимулите за тези, които снимат филми. С въвеждането им вдигнахме с 12 млн. лв. парите за кино.

Мисля, че в началото предложените текстове в парламента бяха малко недомислени. Впоследствие текстовете се изчистиха и смятам, че сега са балансирани. Аз не съм в парламента, работя по текстовете, докато се внесат. След това съм контактувал с гилдията, но законодателният процес не е моя работа. Винаги съм вземат позиция от гледна точка на гилдията и съм бил за това да имат възможности за повече работа.

Правихме срещи между четенията с колеги от бранша. Те даваха съображения, много неща се уточниха и изясниха и станаха приемливи за тях. Кое не е добре в закона, кой текст е ретрограден и кой причинява някаква драма в конкретен творец? Законът е много всеобхватен. На президента ще му бъде трудно да върне този закон, защото трябва да има основание, не може да бъде по принцип“, коментира Банов.

Той обаче все пак отбеляза, че не е сигурен дали точката в закона за постигане на определен брой зрители е добра.

"Смущава ме точката за зрителите, защото по принцип европейското кино има по-малко зрители и всякаква постановка за това, че ще трябва да има определен брой зрители, за да се кандидатства пак, е притеснителна. Но зрителите са направени символична бройка, въведоха се и критерии за кандидатстване след участие на фестивали", изрази опасенията си министъра.

15 милиона за базови стимули за кинопроизводство, 26 милиона за производство на българско кино. С това се похвали министърът. И допълни, че не вижда никакво основание президентът Радев да налага вето на закона. Ако все пак се стигне до вето и прегласуване в парламента, Банов не смята да променя нищо в закона.

Относно скандалите около наградите на творци, свързани със "Златния Орфей", Банов заяви, че списъкът вече е разширен, в него са внесени и лауреати на други поп конкурси от миналото като "Мелодия на годината".

Разширеният списък е внесен вчера в деловодството на Министерски съвет.

„За мен е най-важна оценката на държавата към хората от този бранш" - заяви Банов.

Няколко пъти по време на интервюто министърът изрази съмнения, че отвореното писмо на кинодейците съвпада със старта на предизборната кампания. Самият той обаче не отговори на въпроса дали ще бъде кандидат за депутат от управляващата партия ГЕРБ.

Сподели в
 

Символът на Плевен - Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ - се освети в червено на 17 април, Световния ден на хемофилията. Инциативата се подкрепя от Община-Плевен, а осветяването на Мавзолея се извършва безплатно от фирма„Рули“ ООД. Инициатор на инициативата е плевенчанина Бойко Гаргов

20.04.2021/11:25

След дългогодишни археологически проучвания и реставрация Епископската базилика на древния Филипопол вече е част от световното културно-историческо наследство.

18.04.2021/21:34

Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград се присъедини към честванията на 200-годишнината от рождението на Георги С. Раковски. На читателите са представени отбрани издания за делото и личността на основоположника на организираната революционна борба за освобождаването на България, поета, публициста, журналиста Георги С. Раковски.

14.04.2021/16:38

Докато в главите на някои, или пък в пропагандната машина, се търкалят всякакви размисли и страсти за шпионски скандали, въоръжение и прочие дрънканици на руско оръжие и празнодумие, то на 14 април в Московския Дом на националностите ще бъде открито шестото издание на вече превърналия се в традиция Международен фестивал ART Balkan 2021.

13.04.2021/14:54

На 12 април от 19, 30 часа в Зала 1 на НДК предстои ексклузивната прожекция на филма "Ханът и империята". Прожекцията ще е сред специалните събития в програмата на Киномания, а с нея Дворецът на културата в София ще отбележи 40-годишнината от официалното си откриване.

11.04.2021/20:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки