Начало
 
 

Щандове на космическа цена слага Общината на площад "Славейков"

26.02.2021 /09:07 | Източник: news.bg/mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Книжният пазар на площад "Славейков" в столицата ще се възражда със седем щанда тип "библиотека". Всеки от ще струва по над 40 000 лева, а общата цена ще е 276 000 лева без ДДС.

Почти час общинските съветници от Столична голяма община обсъждаха на 25 февруари т. г. даване съгласие на пазари "Запад" да разходват собствени средства за поставяне на преместваеми обекти тип библиотека - щанд. Обсъждането е да се предоставят около 300 хил. лв. за 7 дизайнерски павилиона, високи 3 м, в опит да се възстанови книжния пазар на столичния площад "Славейков", пише news.bg .

Искането точката да бъде отложена не бе прието и общинските съветници я приха. От 56 гласували общински съветници, 32 бяха "За", 17 "Против", а 7 - "Въздържал се".

Според независимия съветник Борис Бонев и бившия председател на СРС Методи Лалов предложените 3-метрови стелажи, на които книгите да стоят зад стъкло, са много скъпи. И двамата показаха завидни умения по реторика. На същото мнение е и екологът Тома Белев, както и актьорът Веселин Калановски от ДБ.

"Дори за "Винету" тази цена (на съоръженията, на които да бъде изложена - б.р.) е много висока. Обичайте София и обичайте книгите на София. Ако е нужно, нека съветниците от ГЕРБ отидат до Париж, вижте букинистите на Сена, може да ни е от полза на всички нас софиянци подобна екскурзия", каза Грети Стефанова от "Демократична България".

Съветникът от БСП Петко Димитров обясни, че групата им няма да подкрепят разход от 276 хил. лева без ДДС за 7 търговски обекта. "Стана ясно, че инвестицията ще бъде възвърната за срок от 3 години. Това означава ли, че въпросните търговци ще бъдат подложени на непосилни за тях наеми", попита общинският Димитров.

Според Иван Мечков високите 3-метрови щандове ще се превърнат в паметници на глупостта на общинските съветници.

Архитект Борислав Игнатов предложи проектантът, чийто проект е спечелил, да се откаже от авторските права, за да се избегнат усложнения в бъдеще.

Още в понеделник от "Спаси София" алармираха, че е недопустимо щанд от ламарина и шперплат ще струва колкото нов автомобил, пише mediapool.bg.

"Нови кражби в Столичната община – седем щанда за книги на пл. "Славейков" на цена от 331 000 лв. с ДДС! Възможно ли е един щанд от ламарина, стъкло, винкели и шперплат да струва над 47 000 лв. с ДДС – колкото нов автомобил над средния клас?", коментираха тогава от "Спаси София". От гражданската инициатива напомниха, че ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" дори предвиждаше поставянето на подобни щандове на цена от 2900 лв. - "16 пъти по-евтино от това, което ни предлагат сега от ГЕРБ".

В сряда от "Спаси София" уточниха, че сравнение спрямо пазарните цени в момента показва 10-кратно завишение. И направиха конкретна разбивка.

Триплекс стъкло е предвидено на цена от 600 лв. на квадратен метър. "Най-скъпият вариант, който намерихме онлайн е 68 лв. с ДДС, т.е. цената е десетократно завишена!", казват оттам.

Шперплатът е 108 лв./кв.м (материал и труд), при положение, че най-скъпият, с дебелина 21 мм струва 33 лв./кв.м с ДДС, а трислойните дървени платна струват 50лв./кв.м с ДДС.

И още отоплително тяло по 1800 лв. бройката, при пазарна цена за подобни елементи стига до 380 лв. с ДДС.

ЛЕД лентата също е многократно по-скъпа от пазарните цени - Общината е готова да плати 84 лв. за линеен метър, а намираме същият продукт за около 6 лв.

Сподели в
 

Символът на Плевен - Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ - се освети в червено на 17 април, Световния ден на хемофилията. Инциативата се подкрепя от Община-Плевен, а осветяването на Мавзолея се извършва безплатно от фирма„Рули“ ООД. Инициатор на инициативата е плевенчанина Бойко Гаргов

20.04.2021/11:25

След дългогодишни археологически проучвания и реставрация Епископската базилика на древния Филипопол вече е част от световното културно-историческо наследство.

18.04.2021/21:34

Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград се присъедини към честванията на 200-годишнината от рождението на Георги С. Раковски. На читателите са представени отбрани издания за делото и личността на основоположника на организираната революционна борба за освобождаването на България, поета, публициста, журналиста Георги С. Раковски.

14.04.2021/16:38

Докато в главите на някои, или пък в пропагандната машина, се търкалят всякакви размисли и страсти за шпионски скандали, въоръжение и прочие дрънканици на руско оръжие и празнодумие, то на 14 април в Московския Дом на националностите ще бъде открито шестото издание на вече превърналия се в традиция Международен фестивал ART Balkan 2021.

13.04.2021/14:54

На 12 април от 19, 30 часа в Зала 1 на НДК предстои ексклузивната прожекция на филма "Ханът и империята". Прожекцията ще е сред специалните събития в програмата на Киномания, а с нея Дворецът на културата в София ще отбележи 40-годишнината от официалното си откриване.

11.04.2021/20:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки