Начало
 
 

Кубинската посланичка посрещна „посланика за един ден” Симона Борисова

26.02.2021 /19:08 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан (вдясно) и Симона Борисова

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан покани български медии на срещата в посолството с 18-годишната ученичка от Етрополе - една от победителките в конкурса „Посланик за един ден”.

Сърдечност, топлота, много усмивки и ярко слънце изпълниха деня, в който посолството на Куба у нас отвори вратите си, за да посрещне една от победителките в ежегодния конкурс „Посланик за един ден” - 18-годишната ученичка от училище „Христо Ясенов” в Етрополе Симона Борисова.

Конкурсът се провежда ежегодно от 2018 г. насам от посолството на Обединеното кралство под патронажа на вицепрезидентката Илияна Йотова. Състезанието винаги се организира в навечерието на Международния ден на жената 8 март с идеята да стимулира равенството между половете.

В конкурса се включват със свои есета само момичета на възраст между 14 и 18 години, като победителките получават възможност по един ден да общуват и да се запознаят с работата на жена посланик, акредитирана в България. В програмата отзивчиво участват 23 жени посланици, които работят в момента у нас. Всяка посреща по едно „свое” момиче, запознава го със страната си и с работата си, насърчавайки интереса към дипломацията.

Тази година темата за есето на конкурса беше как в условията на пандемия България да излезе по-силна от изпитанието и за кои три области на живота авторката би предложила конкретни идеи.

Редица посолства, оглавявани от жени, вече посрещнаха момичета „посланици за един ден”. Подготвяйки своята такава среща, Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба у нас, покани и български медии да се включат в емоционалното събитие. Поканена бе и председателката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Сред гостите бе и председателката на Асоциацията за приятелство „България-Куба” Тамара Такова.

Присъства и посланичката на Алжир Н. Пр. Латифа Беназза, вече посрещала и „своето” момиче по програмата „Посланик за един ден”.

Лъчеразната Симона Борисова, на която се „падна” посолството на Куба, пристигна на мисията си като „посланик за един ден” заедно със своята учителка по английски език от училище „Христо Ясенов” в Етрополе Мая Стаменова, която я е напътствала в написването на есето. Симона е избрала да опише в него вижданията си как България да се пребори с последиците от пандемията в културата, образованието и спорта.

Сърдечна и непосредствена, кубинската посланичка веднага установи топъл контакт с гостите и специално със Симона, като с радост я запозна с успехите на страната си именно в сферите, избрани от ученичката за есето ѝ.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан подробно разказа и за справянето на Куба с изпитанието Covid-19, като отбеляза, че Островът на свободата има разработени 4 собствени ваксини срещу тежкото заболяване. Една от тях вече е утвърдена и с нея през месец март започва масова ваксинация в страната.

Симона научи още много за Куба, запозна се и с работещите в посолството, чийто екип е много скромен като числен състав. Дипломати са само посланичката и нейният съпруг - Диснаел Мартинес Ривера, който е консул. Те имат 17-годишен син, който също като баща си се казва Диснаел.

Симона и нейната учителка проявиха интерес и към важната съвместна инициатива на кубинското посолство и на Асоциацията за приятелство „България-Куба”, които ежегодно организират конкурс за ученически твроби „Куба - далечна и близка”. В срещата участва и Красимира Благоева, директорка на училището „Васил Левски" от село Караджово, община Садово, чиито възпитаници са сред редовните участници и лауреати на този конкурс.

Слънчевият и топъл ден позволи част от срещата да се проведе в градината на посолството, а ярките лъчи внесоха кубински колорит в настроението. Симона и учителката ѝ получиха кубински сувенири.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан покани Симона и другите гости да опитат и специално приготвени от екипа на посолството кубински кулинарни специалитети. Всички пожелаха на Симона да получи възможност да посети Куба, а тя увери, че това е и нейна мечта.

Сподели в
 

Символът на Плевен - Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ - се освети в червено на 17 април, Световния ден на хемофилията. Инциативата се подкрепя от Община-Плевен, а осветяването на Мавзолея се извършва безплатно от фирма„Рули“ ООД. Инициатор на инициативата е плевенчанина Бойко Гаргов

20.04.2021/11:25

След дългогодишни археологически проучвания и реставрация Епископската базилика на древния Филипопол вече е част от световното културно-историческо наследство.

18.04.2021/21:34

Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград се присъедини към честванията на 200-годишнината от рождението на Георги С. Раковски. На читателите са представени отбрани издания за делото и личността на основоположника на организираната революционна борба за освобождаването на България, поета, публициста, журналиста Георги С. Раковски.

14.04.2021/16:38

Докато в главите на някои, или пък в пропагандната машина, се търкалят всякакви размисли и страсти за шпионски скандали, въоръжение и прочие дрънканици на руско оръжие и празнодумие, то на 14 април в Московския Дом на националностите ще бъде открито шестото издание на вече превърналия се в традиция Международен фестивал ART Balkan 2021.

13.04.2021/14:54

На 12 април от 19, 30 часа в Зала 1 на НДК предстои ексклузивната прожекция на филма "Ханът и империята". Прожекцията ще е сред специалните събития в програмата на Киномания, а с нея Дворецът на културата в София ще отбележи 40-годишнината от официалното си откриване.

11.04.2021/20:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки