Начало
 
 

Ивайло Диманов отпразнува 65-годишнината си с авторска антология

07.03.2021 /15:16 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ивайло Диманов. Снимка: Къдринка Къдринова

„Всички пътища водят към „Гарибалди”” е юбилейната десета стихосбирка на известния поет, бард, журналист и душа на Клуб „Журналист” на СБЖ

Авторска антология с избрана поезия - това подари на читатели и почитатели известният поет, бард, журналист и душа на Клуб „Журналист” на СБЖ Ивайло Диманов по случай своята 65-годишнина.

Томчето носи многозначителното заглавие „Всички пътища водят към „Гарибалди”” - то е хем буквално, защото Ивайло и живее, и работи край този столичен площад, хем метафорично, защото Гарибалди е символ на бунтовния порив към свобода, тъй близък на нашиия поет.

Авторът зарадва приятели и публика с цели две премиери на поетичната си книга. Едната бе навръх рождения му ден - на 6 март. А другата е тази вечер, на 7 март, в същия час като вчера - от 18.30 ч.

Мястото на срещата, разбира се, не се променя - Клуб „Журналист” на СБЖ, чийто неизменен „Странджа” е Ивайло вече от няколко години.

Професионалният му път в журналистиката тръгва още от вестниците „Народна младеж” и „Пулс”, продължава през изданията „Земя”, „Арт”, „Quo vadis”, „Виж”, „12 и половина” и т. н.

Освен 10 стихосбирки, е написал и още две книги с белетристика, фейлетони и есета, а има и стотици публикации в печата и електронните медии.

Лауреат е на много национални и международни литературни отличия, между които „Южна пролет”, „В полите на Витоша”, Националната награда за поезия „Димчо Дебелянов”, литературното отличие „Георги Джагаров”, Националната награда „Николай Хайтов”, първа награда в Националния поетичен конкурс „Биньо Иванов”, лауреат на Mеждународния литературен конкурс „Torino in Sintesi” и много други.

Като поет с китара е обиколил три континента с концерти по свои творби. Сам рецитира стиховете си с артистично вдъхновение, сам изпълнява и песните си по тях.

Създател и ръководител е на Националния бардфест „Есенни бардове“ в Разград. Макар да пише некомерсиална музика по свои стихове, неговите клипове в YouTube имат над 60 000 гледания. Има издаден самостоятелен албум с авторски песни „Наздраве, Самота!“, с който през 2018 г. представя България на Международния фестивал на поезията в прочутата консерватория „Санта Чечилия“ в Рим.

Много приятели на Ивайло съзират мото на творчеството и на житейските му предизвикателство в неговото стихотворение, започващо така: „Изтанцувай го тоя живот, човече! И без това е колкото един блус...”

Стихотворението влиза и във „Всички пътища водят към „Гарибалди””, а може да се прочете и на специална стойка в Клуб „Журналист” на СБЖ. Където винаги е отворено, топло и светло - като в неизменно окриляващата дори и с тъга поезия на Ивайло Диманов...

 

Сподели в
 

„Предлаганите в тази книга текстове не са нещо единно и цялостно;те са есенни листа от моето битие в литературата ни.Все пак помислих,че могат да се свият в малък букет, който ви поднасям.“ Това е написал встъпително уважаваният от всички журналист и литературен критик Пенчо Чернаев в новата си книга „Есенни листа“.

16.05.2021/20:17

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки