Начало
 
 

СБЖ събра жени посланички за общо отбелязване на 8 март

08.03.2021 /17:57 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Семейна снимка" на част от посланичките, участвали в отбелязването на 8 март в Клуб "Журналист". Снимка: Къдринка Къдринова

Поканени бяха всичките 24 Техни Превъзходителства от нежния пол, представляващи своите държави у нас. Сред откликналите на поканата бе и новата посланичка на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова. Всички бяха поздравени от председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова и от доайена на дипломатическия корпус, посланика на Палестина Н. Пр. Ахмед ал Мадбух. Поетите Ивайло Диманов и Мария Радкова поднесоха на гостите букет от стихове и песни.

Вълнуващо отбелязване на 8 март - Международния ден на жената, събра в Клуб „Журналист” на СБЖ интернационална и престижна компания.

За събитието бяха поканени всичките 24 жени посланички, акредитирани в България. Това са посланичките на Австрия, Азербайджан, Албания, Алжир, Бразилия, Грузия, Индия, Ирландия, Италия, Куба, Хърватия, Мароко, Нидерландия, Пакистан, Португалия, Русия, Суверенния Малтийски орден, САЩ, Турция, Унгария, Финландия, Франция, Черна гора и Конфедерация Швейцария.

На поканата откликнаха посланичките на Алжир Н. Пр. Латифа Беназза, на Ирак Н. Пр. Лина Джалал Омар, на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, на Мароко Н. Пр. Закия Ел Мидауи, на Пакистан Н. Пр. Мариам Мадиха Афтаб.

Подчертан интерес предизвика и присъствието на новата посланичка на Руската федерация Н. Пр. Елеонова Митрофанова, за която включването ѝ в инициативата на СБЖ се оказа една от първите ѝ публични появи в България.

В срещата участва и доайенът на дипломатическия корпус у нас, посланикът на Палестина Н. Пр. Ахмед ал Мадбух.

Събитието бе открито от председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която сърдечно приветства гостите и изрази радостта на УС на СБЖ, че поводът да се съберат заедно толкова авторитетни дами на тъй отговорни позиции е Международният ден на жената - празник на красотата, любовта и цветята, но и на борбата на жените за права, за по-справедлив и хуманен живот.

Снежана Тодорова припомни историята на празника, чиято календарна дата се свързва с първата демонстрация на жени работнички, отстояващи правата си, която се провежда на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. пак в САЩ по инициатива на американската Социалистическа партия. А от 1910 г. празникът става международен след решение на жени социалистки, събрали се в Копенхаген.

В словото си председателката на УС на СБЖ припомни и първото отбелязване на 8 март в Русия с демонстрация на работнички в Петроград през 1917 г., и проникването на инициативата в България - първо с беседи през 191, г., а после и с първото публично честване през 1915 г.

„През 1920 г. българката Ана Маймункова, участничка във Втората международна конференция на жените, препоръчва 8 март за Международен ден на жената,” изтъкна Снежана Тодорова.

Тя продължи: „Българските жени винаги активно са участвали в обществено-политическия, икономическия и културен живот. Много са достойните българки със забележителни постижения и открития в най-различни сфери на нашия живот”.

Председателката на УС на СБЖ специално отбеляза големия принос на жените и за развитието на българската журналистика, припомняйки кобко е феминизирана журналистическата професия. „Днес дълг на жените журналистки е не само да се мобилизират в защита на своите права, но и да отстояват в работата си изобщо женските права във всички социални и професионални сфери, защото само така може да се изгради едно истински демократично и хуманно общество”.

Със свой сърдечен поздрав към всички събрали се дами се обърна и Н. Пр. Ахмед ал Мадбух, изтъквайки изключителната роля на жените и в дипломацията, и в журналистиката, и във всички сфери на обществения живот. Негово превъзходителство лично подари по една красива роза на всички жени, присъстващи в Клуб „Журналист” на СБЖ.

Поетите Ивайло Диманов и Мария Радкова също поднесоха на гостите впечатляващ букет - той бе от стихове и песни на български, на руски и на английски.

В последвалата неформална част от проявата някои от посланичките прибавиха и свои национални сладкиши към подготвения от СБЖ скромен коктейл. В приятелско общуване се съживиха спомените от многобройни съвместни прояви между СБЖ и включилите се събитието посолства.

Н. Пр. Елеонора Митрофанова получи много пожелания за успешен мандат и за добра комуникация с българските журналисти, а тя изрази топлите си чувства към България, българския народ, българската култура.

Още в ранните часове на днешния ден на Фейсбук-страницата на руското посолство у нас бе качено видеопоздравление на Нейно Превъзходителство към българките и руските съотечественички, към всички „приятелки и сестри” по повод 8 март. Посланичката го отправя на отличен български и от него се разбира, че самата Елеонора Митрофанова съчетава кариерата си с отговорностите и усилията за 4 свои деца и 8 внуци.

На Фейсбук-страницата на посолството на САЩ у нас също има видеопоздравление по повод 8 мар и то също е на български. Произнасят го всички мъже, работещи в американското посолство, които отправят приветствия към скъпите си жени - майки, съпруги, дъщери, а също и към всички българки.

Озадачаващо е, че писмото с поканата към американската посланичка у нас Н. Пр. Херо Мустафа за участие в днешната среща в СБЖ, което бе изпратено по електронната поща, също както и до всички други посолства, се върна като технически неприето.

СБЖ винаги остава отворен за сътрудничество и съвместни културни инициативи с всички дипломатически представителства у нас в името на разбирателството и мирното, хуманно и справедливо развитие на обществата - ценностите, които вдъхновяват и Международния ден на жената 8 март.

 

Сподели в
 

„Предлаганите в тази книга текстове не са нещо единно и цялостно;те са есенни листа от моето битие в литературата ни.Все пак помислих,че могат да се свият в малък букет, който ви поднасям.“ Това е написал встъпително уважаваният от всички журналист и литературен критик Пенчо Чернаев в новата си книга „Есенни листа“.

16.05.2021/20:17

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки