Начало
 
 

„Труд”: Марк Зукърбърг - Глобалният цензор

09.03.2021 /14:05 | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Марк Зукърбърг

Фейсбук започва да следи публикациите ни и ще маркира всяка снимка или пост, които някой е решил за съмнителни. Тази политика компанията на Марк Зукърбърг провежда от няколко години и вече ще бъде внедрена у нас и в Унгария.

Общо взето, контролът върху съдържанието ще бъде диктувано от един, нека го кажем по-простичко, медиен трибунал, коментира "Труд":

Извънредна комисия за правилното поведение на потребителите, намирисващо на спомените от комунистическите и националсоциалистическите партийни секретари от края на първата половина на ХХ век.

Въпросната програма е в партньорство с АФП (AFP), като всъщност Фейсбук работи с проверители на фактите, които преглеждат и оценяват достоверността на съдържанието. Когато те оценят дадена история като невярна, приложението я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение. Това спира споделянето на измамна информация и намалява броя на хората, които я виждат.

Ограничава се и разпространението на страници и домейни, които многократно споделят фалшиви новини, като се премахва и опцията им за реклама. Маркирайки дадено съдържание като фалшиво, Фейсбук предупреждава хората, които го виждат или се опитват да го споделят, че информацията в него е невярна.

И така, шапки долу пред новия световен министър на информацията. Кой е той? 

Зукърбърг е роден през 1984 г. в Уайт Плейнс, Ню Йорк. Еврейските корени на технологичния гений са от Полша и Германия. Баща му Едуард е стоматолог, а майка му Карън - психиатър. Той е единственото момче от 4 деца в семейството. Макар да е възпитан по традиция в юдаизма, години наред се определя като атеист. По-късно се връща към вярата, но никога не уточнява към коя. 

В частния колеж Ардсли е отдаден на класическото образование. След това се премества в колежа Филипс Екситер Академи, където печели награди в областта на естествените науки (математика, астрономия и физика) и отново по класически науки. Марк е и капитан на отбора по фехтовка. В колежа е известен с рециталите си на известни епични поеми като “Илиада”.

През септември 2002 г. постъпва в Харвардския колеж (част от Харвардския университет), макар че вече е създал софтуерна програма, към която са проявили интерес Microsoft и AOL. Където се ражда и идеята му за социална мрежа. Тя се основава на албумите и базата данни на студенти, абсолвенти, каквито има във всички университети.

Той просто превръща една обикновена администрация във вълнуващ проект, който го изстрелва до най-богатите хора на света. Това не става без много предателства и без гений. Единственият човек, останал до него от годините в Харвард, е Присила. А коя е тя? Жена му. 

На парти по време на втората му година в университета той среща Присила Чан (Priscilla Chan), американка с китайски корени, която впоследствие става негова приятелка. Доста по-късно, през септември 2010 г., Чан, вече студентка по медицина, се премества да живее при Зукърбърг в къща под наем в Пало Алто. Зукърбърг учи китайски всеки ден

На 19 май 2012 г. Марк Зукърбърг сключва брак с Присила. Двойката организира празненство по повод получената от Присила докторска степен по медицина, обаче когато близките приятели и членовете на семейството се появяват в задния двор на къщата на младите в Пало Алто, им било съобщено, че присъстват на сватба.

Присила е една от малкото, която подкрепяла Марк, докато разработвал социалната мрежа. По това време той дори є предложил да започне работа във Фейсбук, но вместо това тя завършила биология в Харвард и така и не се пробвала. Вместо това станала учителка, а след това педиатър.

“Марк имаше напълно различно виждане за живота, за бизнеса, за риска. Беше смел, за разлика от мен. А аз мислех, че той просто е очарователен. Не мислех, че ще се оженя за него, тъй като го срещнах доста млада, но след няколко лоши моменти в нашата връзка, 2012 г. остава най-запомнящата се година за мен - тогава станах госпожа Зукърбърг”, казва Присила Чан, съпруга на Марк.

Създателят на социалната мрежа е далтонист 

Той не различава добре спектъра от червено към жълто, което означава, че зеленото му се губи (не и зелените долари). Той вижда най-добре синия цвят, поради което синьото доминира в цветовата схема на Фейсбук.

Още като гимназист е забелязан от гигантите в бизнеса. AOL и Microsoft се опитват да го вербуват, след като създава Synapse, програма, която използва изкуствен интелект, за да изучи навиците на слушателите на музика и най-вече по какъв начин подреждат любимите си парчета, кога слагат слушалките или пускат уредбата. Неговите навици обаче са разгадани. Почти всеки ден носи сива фланелка. Това му спестява много време, защото няма нужда да избира дрехи. 

Властта му е безконтролна  

"Най-проблематичният аспект от властта на “Фейсбук” е едностранният контрол на Марк Зукърбърг върху словото. Няма прецедент, сравним с възможностите му да наблюдава, организира и дори цензурира разговорите на 2 млрд. души. Марк има власт, която не подлежи на никаква проверка, както и влияние, което надхвърля всичко в частния или държавния сектор", казва Крис Хюз, съосновател на “Фейсбук”.   

Свързани:   Зукърбърг временно реже политически новини от Фейсбук

Най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света Фейсбук обяви, че тази седмица временно ще намали политическото съдържание, което се появява на лентата с новини (нюзфийда) на някои потребители в Канада, Бразилия и Индонезия, а през следващите седмици - в САЩ, предаде Ройтерс.
Дата: 12.02.2021


 

Сподели в
 

Известната журналистка коментира пред БНР дейността на парламентарната комисия за проверка на досегашното управление и отзвука в обществото и медиите.

11.05.2021/13:55

Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

08.05.2021/14:16

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки