Начало
 
 

Докладите на ЕК за медиите ще бъдат представени през юли

11.03.2021 /15:25 | Автор : Николай Желязков, Брюксел | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Зам.-председателката на ЕК Вера Юрова

Новите доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС ще бъдат представени през юли, съобщи зам.-председателят на ЕК Вера Юрова пред Европейския парламент при обсъждането на състоянието на медиите в Полша, Унгария и Словения.

Тя отбеляза, че докладите отново ще съдържат оценки за средата, в която европейските медии работят.

Време е повече отвсякога да подкрепим работата на медиите. Тази година ЕК ще отправи препоръки за повишаване на сигурността на журналистите и за предотвратяване на съдебни дела срещу тях, за да бъдат заглушени гласовете им, добави Юрова.

Силните ръководители са тези, които печелят уважение с действията си, приемат различни мнения и позволяват гражданите да бъдат информирани, а не които заглушават критиката. Работата ни като политици е да отговорим на журналистическите въпроси с факти, а не с нападки, заяви тя.

Парламентарната група на Европейската народна партия отбеляза, че в Полша от години се наблюдават опити за заглушаване на свободните медии - с тяхното изкупуване и превръщане в средства за пропаганда.

Социалистите и демократите определиха днешната медийна обстановка като черни дни за Европа и отбелязаха, че в Полша напоследък 2000 местни медии са били изкупени, в Унгария се ограничава достъпът до критично съдържание, а словенският премиер Янез Янша си позволява да отправя открити заплахи срещу журналисти. Изявленията и докладите не са достатъчни, заявиха от тази парламентарна сила и призоваха институциите на ЕС да действат. 

Групата "Обнови Европа" посочи, че в много държави от ЕС събитията с медиите будят тревога, като в Унгария медийната среда вече е почти напълно разрушена. Отговорът на ЕС досега е неадекватен, често ударите по медиите са началото на авторитаризма, добавиха либералите.

От групата "Идентичност и демокрация" отбелязаха, че проблеми за медиите преди години е имало също във Франция и Белгия, но тези страни следват общата политика на ЕС и не получават критики. Според Зелените приятели на унгарския премиер Виктор Орбан са изкупили влиятелни медии, за да ги закрият, или за да ги превърнат в пропагандни рупори. 

Европейските консерватори и реформатори възразиха, че има повод за сегашния дебат. Според тях правителствата в Будапеща и Варшава са критикувани всеки ден "без цензура и ограничения". Няма причина да говорим за пропаганда, изразяват се становища, различни от общото схващане в Брюксел, не се месете в национални въпроси, призова тази парламентарна сила.

Според Левите, когато медиите са собственост само на свързани с управлението, липсва разнообразието, за което настоява ЕС. Медийното съдържание трябва да се определя свободно, но ако решават само властимащите, това не е информация, а пропаганда, обобщиха от тази парламентарна група.

Свързани:     ЕП ще обсъжда медиите в Полша, Унгария и Словения

Европейският парламент ще обсъди състоянието на медиите в Полша, Унгария и Словения, където правителствата се опитват да ограничат техните свободи.
Дата: 09.03.2021


 

Сподели в
 

Известната журналистка коментира пред БНР дейността на парламентарната комисия за проверка на досегашното управление и отзвука в обществото и медиите.

11.05.2021/13:55

Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

08.05.2021/14:16

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки