Начало
 
 

Павол Салай: В България независимите медии са на изчезване

14.03.2021 /12:17 | Автор : Емилиян Лилов | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Павол Салай

Има връзка между корупцията и медийната свобода: колкото по-свободни са медиите, толкова по-малко е корупцията. Какво означава това за България, която е последна в ЕС по медийна свобода?

Разговор на Дойче веле с Павол Салай от „Репортери без граници“ (RSF):  

В навечерието на парламентарните избори в България „Репортери без граници“ предупредиха, че медийната свобода в страната е изпаднала в задънена улица, а независимите медии са на изчезване. Бихте ли изложили накратко аргументите си и можете ли да посочите конкретни примери?  

Преди да бъде окончателно оправдан през юни миналата година, съсобственикът на "Икономедиа" Иво Прокопиев беше обект на наказателни производства, които бяха политически мотивирани. Срещу Атанас Чобанов от "Биволъ" пък беше издадено искане за разследване, адресирано до Франция, където той живее.

Журналистът Николай Стайков, който работи с Антикорупционния фонд, стана обект на смъртни заплахи, а полицията му осигури закрила едва след като от „Репортери без граници“ настояхме за това. Извършителите обаче така и не бяха установени. Властите не успяха да идентифицират и лицата, които миналата година брутално нападнаха Слави Ангелов от „168 часа“. 

В България е застрашена самата физическа сигурност и свобода на журналистите, какъвто не е случаят дори в Унгария или Полша, които са класирани по-високо в индекса на „Репортери без граници“ за свободата на медиите.

Освен това българските независими медии са дискриминирани относно достъпа им до публична информация и до държавна реклама - включително и такава, финансирана от ЕС. Те са подлагани на съдебен тормоз от различни политически и бизнес играчи и стават мишена на клеветнически кампании в проправителствени медии. Всички тези проблеми застрашават самото им съществуване и създават условия за сплашване на журналистите.

Излизате с 10 препоръки за решение на проблемите с медийната свобода в България. Какво може да се направи и не мислите ли, че е късно да се инициира такъв дебат с оглед на краткото време до изборите на 4 април?

Точно обратното - предизборната кампания е идеална възможност за това. Защото кампанията преди едни демократични избори трябва да бъде именно дебат за проблемите на страната.

Това е възможност за различни представители на обществото да изразят опасенията си и да предложат решения. Самите политици трябва да измислят решения. След изборите пък медиите могат да преценят дали политиците изпълняват обещанията си.

Не за първи път от „Репортери без граници“ се опитваме да предложим решения на заинтересованите страни в България и да допринесем за национален дебат по темата. През октомври 2019 г. се срещнахме с българския президент, а през декември 2019-а и с българския министър-председател.

След като разбрахме, че нашето предложение за подобряване на медийната среда дори не е било разгледано от българския премиер, макар че беше обещал, през октомври 2020 г. решихме да публикуваме нашите препоръки, като целта е да превърнем медийната свобода в тема на предизборната кампания.

Ние следим много внимателно нарушенията на медийната свобода в България и редовно отправяме апели до националните и европейските власти. Но предизборната кампания е възможност за избирателите и за политическите сили да се мобилизират в подкрепа на медийната свобода, защото именно изборите ще обновят институциите, от които зависи и свободата на медиите.

Друг извод гласи, че правителството не е припознало въпроса за медийната свобода като свой приоритет. Вие как си обяснявате това нежелание на властите да се заемат с тази тема? Какво стои зад него?     

На този въпрос трябва да отговори българското правителство. Но има връзка между корупцията в дадена държава и медийната свобода. Колкото по-свободни са медиите, толкова по-малко е корупцията. 

В индекса на „Репортери без граници“ България е последна в целия ЕС, заемайки 111-о място от общо 180 държави в света. Какво най-конкретно трябва да се направи, за да се изкачи страната по-високо в тази класация? 

Най-належащият въпрос е този за сигурността на журналистите и за безнаказаността на престъпленията срещу тях. Тук България трябва да предприеме конкретни мерки. Освен това тя трябва да пази медиите от съдебен тормоз под формата на процеси или криминализиране на тяхната работа.

За да подобри класирането си в индекса на „Репортери без граници“, България трябва също така да разгледа въпросите за финансирането на медиите и достъпа им до информация, както и въпроса за медийната етика и професионализъм.

Препоръките, които публикувахме тази седмица и които преди това изготвихме с помощта на български медийни експерти, представляват набор от инструменти за решаване на тези проблеми. Ние от „Репортери без граници“ сме готови да обсъдим тези инструменти с всички, които имат искрен интерес за подобряване на медийната ситуация в България.

Свързани:  „Репортери без граници“ с 10 препоръки за свободата на медиите у нас

„Репортери без граници" излезе с 10 конкретни препоръки за подобряване на свободата на медиите у нас. Препоръките са за безопасността на журналистите, достъпа до информация, журналистическа етика и финансирането на медиите, става ясно от анализа.
Дата: 11.03.2021


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки