Начало
 
 

Соня Касаветова: Хората в Радио България имат независим дух

15.03.2021 /12:00 | Автор : Весела Кръстева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Соня Касаветова е била и член на УС на БНР

Тази година Радио България чества 85 години от своето начало. От онази неделя, в която чрез радиопредавателя на къси вълни, известен като Радиостанция „Елза“, започва излъчването за цяла Европа, Северна Африка и Северна Америка.

Езикът е есперанто и сякаш този факт кодира в себе си идеята за обединение, познание, новаторство и любопитство на програмата. “Радиото ни учеше да не мразим“, разказва в спомените си легендарната фигура в ВВС Петър Увалиев.

И тези думи се вплитат като романтично ехо и в личната и професионална история на журналисттката Соня Касаветова, посочва авторката на очерка в БНР:  

„В юношеска възраст попаднах на книга от френския писател Жак Реми, която се казваше „Ако всички хора по света …“. Историята е за това как екипажът на един търговски кораб се разболява от смъртоносна болест и пристанищата отказват да ги приемат.

Тогава командирът на борда на кораба, един радиолюбител, се свързва с други радиолюботели от цял свят и така се организира сложна мрежа от хора, които желаят да помогнат на този бедстващ екипаж.

Между другото, действието в книгата се развива почти веднага след Втората световна война, т.е. хората са белязани от страдание, трагедии, държавите са заети с възстановяване на нормалността, да кажем. В историята са преплетени съдбите на много хора с различни професии, с различни интереси, но има едно нещо, което ги обединява и това е добротата, човечността, желанието да помогнат“. 

Книгата прави толкова силно впечатление на Соня Касаветова, че много пъти и по различни поводи тя си е спомняла за историята. И когато преди повече от 30 години пътят ѝ я отвежда в Радио България, тогава още наричано „Предавания за чужбина“ на БНР, го приема като намигване и предизвикателство на съдбата, което включва в себе си юношеските й представи за общочовешко братство и подкрепа.

Цялата тази романтика, това усещане за близост между хората мисля, че го имах от първия момент, в който попаднах в Радио България и особено в моята редакция „Предавания на български език“.

Тогава, през 80-те години на миналия век, предаванията ни бяха предназначени за българската икономическа емиграция от 30–те години и техните потомци. И въпреки трудностите и условностите на идеологическото време, в основата на работата ми, до последния ми ден в радиото, беше усещането за връзка между хората.

Създаването на общност от сърдечни хора, любопитни, които искат да се върнат към своите корени, към всичко онова, което им е липсвало през тези години на отдалеченост от България, когато светът наистина беше затворен и възможностите за придвижване във всеки един смисъл, бяха крайно ограничени“. 

Соня е начело на Българската редакция на Радио България повече от 15 години и признава, че в известен смисъл обществото е длъжник на Програмите за чужбина на БНР. Не е изненадващо, че през годините много хора не са били наясно с идеята на програмата, на особеностите й като продукт, който е предназначен и познат повече в чужбина отколкото у нас. Особено когато говорим за времето преди 1989 г. 

„В онези времена, на изостреност, на идеологическо противопоставяне, на пропаганда трудно се разбираше и се проявяваше интерес към нашата дейност, която изискваше логичност, аргументация, която изискваше убедителност, а беше трудно да се постигне такава.

Например, всички мои колеги от онези години знаят колко ужасно е да се преведе, на който и да е език, доклад от 50 страници на Тодор Живков, който всъщност трябва да бъде сведен до 3, защото просто всичко останало е клише. Те, обаче от своя страна не може да бъдат преведени, защото нямат смисъл... и цялото напрежение, което се поражда от такива ситуация.

Но това, което никога не се промени и няма да се промени през времето, е усещането, че си свързващо звено, че си отговорен и почтен в предоставянето на тази информация. Аз съм убедена, че добър журналист може да бъде само почтеният човек“.

Днес условията, с които трябва да се съобразяваме, са свързани с идеологията на новите технологии. Радиото е жив организъм, който продължава да се развива с времето и това, което Соня намира за много вълнуващо днес, е възможността на публиката сама да избира онова, което я интересува. 

Слушателската публика престана да бъде инертна. Това е особено важно за общественото радио, защото неговата цел е усъвършенстването на обществото, възможността да повлияеш на обществото не само да знае повече, но и да бъде по морално. И затова си мисля, че тази естествено осъществяваща се обратна връзка е голямото постижение на технологиите.

Особено в тези времена на наложена изолация, повече от всякога бихме могли да кажем, че „Аз общувам, следователно съществувам“. Това е толкова важно за запазване на човешката ни същност, а в основата на радиото е възможността да общуваш и това да те направи по-добър, по-знаещ, може би дори по-уверен в себе си“ – казва Соня Касаветова.

А колкото до пожеланието й към колегите от Радио България, то е свързано с миналото, настоящето и бъдещето на медията ни: 

„Ние винаги сме били част от света. В нито едно време не са ни пречели граници, нито разстояния, нито налагани ограничения. Хората, които работеха и работят в Радио България имат независим, свободен дух и аз им пожелавам да останат такива, да запазят вкуса си към приключението“.

И някак в духа на романтиката на онази книга от Жак Реми, Соня развълнувано си спомня за слогана през 90-те години на Предаванията на български език „Родината на българина е там, където е Радио България“. „Наистина звучи романтично, но е и много истинско“, завършва тя.


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки