Начало
 
 

Дуня Миятович се безпокои от полски медийни законопроекти

17.03.2021 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дуня Миятович

Съветът на Европа изрази безпокойство във връзка с два законопроекта за медиите в Полша, които според него може "да задушат независимите медии", предаде АФП.

Първият проект предвижда по-специално част от доходите от реклама да се облагат с нов данък, предназначен да финансира и борбата с коронавирусната пандемия. Целта на другия според полското националистическо правителство е защита на свободата на словото в социалните мрежи. 

Има риск обаче тези законопроекти "тежко да засегнат медийната свобода и плурализма", заяви комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович в писмо до полския премиер Матеуш Моравецки. 

Миналия месец независими медии в Полша спряха работа за 24 часа в знак на протест срещу проекта за данъка върху рекламата. Според тях текстът заплашва самото им съществуване.

Миятович изразява тревога, че новият данък може "да задуши независимите медии и да ограничи възможността всеки да избере съдържанието, което го интересува". И предупреждава: "Не бива да се запушва устата на сектор от обществото, чиято дейност е от ключово значение за наличието на отворена и плуралистична медийна среда". Силно критикувано, полското правителство заяви, че работи върху изменения в текста. 

Комисарят на Съвета на Европа сподели и тревогата си по повод проекта на кабинета да ограничи възможността социалните мрежи да премахват дадено съдържание или да забраняват достъп на дадени потребители. Според нея това може да запази присъствието на езика на омразата в социалните мрежи.

Този законопроект е с прекалено голям обхват, смята Миятович. Принуждаването на социалните мрежи да възстановяват премахнато съдържание буди безпокойство заради пропуските в полското законодателство относно езика на омразата.

Накрая Миятович отправя предупреждение срещу механизма, определящ състава на новия "съвет по свободата на словото", чието създаване предвижда законопроектът. Според нея той "поставя тежки въпроси, засягащи способността му да издържа на политически натиск".

Свързани:   Полша ще преработва плана за медиен данък

Полското дясно правителство заяви, че ще преработи предложението си за данък върху рекламите в медиите, за да го направи по-справедливо, след като планът беше посрещнат с протести от някои медии, бе осъден от коалиционен партньор на управляващите и критикуван в чужбина, предаде АП.
Дата: 17.02.2021


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки