Начало
 
 

„Денят на совите” на БНР навършва четвърт век

18.03.2021 /14:05 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Екипът на "Денят на совите" по Радио Шумен празнува юбилея

Вечерното предаване на Радио Шумен "Денят на совите" днес празнува 25 години в ефира. Когато в далечната 1996 г., броени дни преди да настъпи пролетта, за първи път прозвуча сигналът му и въпросът “Как сте?“, едва ли сме вярвали, че през 2021 г. ще честваме неговия четвърт век.

Когато в далечната 1996 г., броени дни преди да настъпи пролетта, за първи път прозвуча сигналът му и въпросът “Как сте?“, едва ли сме вярвали, че през 2021 г. ще честваме неговия четвърт век, пише по повод юбилея сайтът на БНР в секцията за Радио Шумен.

Така се роди "Вашето време" - времето на слушателите, в което те могат свободно да споделят мисли и чувства, да коментират, да ни разказват истории, да спорят с нас и с другите слушатели, коментират от Радио Шумен.

„Тогава бях на 50!“, каза ни скоро една слушателка. "Сега съм на 75, кога минаха?! Много от нас тогава бяха на няма и 30 години. Започна с луд ентусиазъм и като истинско радиоприключение", допълни тя.

Около 7500 предавания са изпълнили със смисъл около 22 500 ефирни часа. Хиляди теми са провокирали, вълнували, дори разплаквали слушатели. Стотици делници и празници сме преживявали заедно в диалога. Кризи, бедствия, щастливи и тъжни събития. Помагали сме си в самотата, с гледна точка, с идея и съвет, с реална помощ или подкрепа. Хиляди приятели спечелихме през годините, а географското положение отдавна не е пречка чрез ефира да се свързват с нас слушатели от всяка една точка по света.

Предаването има награда от СБЖ  

„Изненада ме свободата, с която хората разговарят в ефира! Набрах номера ви и ви чувам!“, каза преди месец българин, който живее от 30 години в САЩ.

„Не помня колко години ви слушам, но за мен това време се превърна в приятна зависимост", признава друг слушател. „Чувствам всички, чиито гласове чувам всяка вечер, като семейство. Моето ефирно семейство“, допълва друг.

Това ефирно семейство реализира през годините различни по характер инициативи. Помогна на народната певица Канушка Драгоева в последните и години. През 2011 г. слушателите върнаха бронзовата Сова върху шадравана в парк „Кьошкове“, след като по-рано бе открадната и случайно открита.

Серия от изложби, инициирани от екипа и слушателите, посветихме на празниците на предаването. А като доказателство за специалното място, което е оставило предаването в сърцето на мнозина, вече 25 години съществува и Фенклуб на Денят на совите.

На тримесечие „совите“ си организират срещи, на които пристигат десетки приятели на вечерното тоук-шоу от половин България. За 25 години „Денят на совите“ роди още един феномен. Отдавна това не са просто 3 часа ефир, а жива социална мрежа, общество на съмишленици. Предаването си има своя паралелен живот в светлите часове на деня.

Мнозина оставиха светлина, слова и сърце в „Денят на совите“ – колеги-водещи и музикални редактори, както и хиляди слушатели, някои от тях вече не са сред нас, но ние не сме ги забравили.

За 15-тата си годишнина “Денят на совите“ получи и високата оценка на гилдията. Заслужи наградата на Съюза на българските журналисти в раздел „Радио“.

И така 25 години диалог и музика и безброй гласове. 25 години разговори, поздрави, срещи, приятелства и Радио Шумен.

Честит 25-ти рожден ден на „Денят на совите“!


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки