Начало
 
 

Копринка Червенкова за Христо Буцев: Той не правеше компромиси с морала

19.03.2021 /12:00 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Буцев (1947-2021)

Предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР даде думата на бившата главна редакторка на "Култура" във възпоменателен разговор за Христо Буцев.

Преди дни си отиде Христо Буцев, заместник-главен редактор на в. "Култура". Но това е най-лесното определение. Един журналист, личност, човек с ерудиция, мислещ човек. А все по-малко са такива. Непреклонен понякога и много често мъдър, Христо Буцев беше знакова фигура.

С такова встъпление ппоетесата и радиоводеща Силвия Чолева започва разговора си с бившата дългогодишна главна редакторка на "Култура" Копринка Червенкова в памет на Христо Буцев, излъчен в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР.

Ето част от споделеното от Копринка Червенкова:

"Христо най-малко се интересуваше от титлите, които биха могли да го съпровождат или да го превръщат в аргумент. Той беше аргумент сам по себе си – без всичките тия патерици. Трудно ми е все още да говоря за Христо, все още ми е много мъчно.

Аз съм свързана с него от хиляди години – ние сме съученици, след това така се стекоха обстоятелствата, че той дойде в "Култура", след това правихме заедно новата "Култура", правихме вестник "К" заедно. Т.е. той е едно много голямо парче от моя живот.

Доста хора си дадоха сега сметка, че той е един наистина парекселанс интелектуалец. Да, консервативен интелектуалец, но е от край докрай интелектуалец. Това е един човек, който не правеше компромиси с морала, с естетическите норми и с принципите си.

Такова чудо аз не съм виждала. Толкова години го наблюдавам... Всички имаме някакви чупки насам-натам. Той седеше твърд като колона. Ако мога така да го определя, той беше един вертикален човек.

Той беше йерархичен човек – знаеше какво значи йерархия. Той ненавиждаше тази хоринтализация на живота ни. Не се страхуваше да презира всичко онова, което се случва около нас. В този смисъл той беше един радикален моралист". 

Христо Буцев е роден на 9 май 1947 г. в СофияЗавършва Френската езикова гимназия и френска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1985 г. превежда книгата на големия френския авангардист Антонен Арто – "Театърът и неговия двойник". За кратко е зам.-главен редактор на алманаха за хумор и сатира "Апропо", издаван от Дома на хумора и сатирата в Габрово. 

През 80-те години на ХХ век става журналист във в. "Култура". Дългогодишен заместник-главен редактор до неговото закриване през юли 2018 г. и част от екипа на продължението му вестник „К.“, спрял в края на 2019 г.

Участва в сборника "Първата вълна или шизофренията на прехода", заедно с Копринка Червенкова, Андрей Иванов, Георги Лозанов правят 29 интервюта с 19 политици-интелектуалци в периода 1991-1996 година. През 2014 г. става редактор на сборник със старокитайска и старояпонска поезия "Бели облаци", преведена от Крум Ацев.

В предаването беше припомнено и написаното от Христо Буцев по повод спирането на в. "Култура" през 2018 г.:

"Лениновото пожелание готвачката да може да управлява вече е на път да се сбъдне. Масовото образование, като масовата електрификация, доведе до масова култура. В която автори, които са посветили живота си да отблъснат мрака поне с едно квадратче, почти няма.

Никакви сълзи, разбира се! Първо, защото, както каза Докторът, направеното ще остане. Напук на някакви ефимерни интелигенти.
 
Тъкмо направеното няма да позволи на същите т.нар. интелигенти да представят за пореден път света като замръзнал, като че историята е свършила.
 
Противно на Цивилизацията, която има край, историята няма!" – Христо Буцев, Култура - Брой 29 (3218), 27 юли 2018


Свързани:   Дълбок поклон пред паметта на Христо Буцев!

СБЖ поднася съболезнованията си на семейството и близките на големия журналист Христо Буцев - дългогодишен член на Комисията по етика на СБЖ. Творческият му път бе дълбоко свързан с вестник "Култура".
Дата: 16.03.2021

 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки