„Кой спря БНР?” на 13 септември и кой стои зад думата „кой”

20.03.2021 /17:15 | Автор : Мария Костова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сборникът „Кой спря БНР?“ беше представен на публичен семинар, организиран от катедра „Радио и телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В сборника са събрани документални и медийни свидетелства, свързани с безпрецедентното спиране на излъчването на програма „Хоризонт“ на 13 септември 2019 г. за близо 5 часа, коментира авторката в БНР:

Изданието е дело на колектив изследователи от Факултета по журналистика и масова комуникация. Съставител на книгата е доц. Вяра Ангелова.

Книгата задава въпроса "Кой спря БНР?", но не дава отговора, отбеляза доц. Ангелова: 

"Вътре има всичко в тези документи. Има и човешката трагедия, преминала през главните действащи лица. Разбира се, тук действащи лица, без да са личности, са също така институциите в държавата, подозренията. 

Година и половина по-късно ние не знаем какво се случи. Знаем фактологията, че се е случило, но защо се е случило и кой го направи, не знаем. Категорична съм, че не трябва да се забравя тази история и че трябва да се преследват отговорите на въпроса "Кой спря БНР?" 

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков беше категоричен: "Колкото до въпроса "Кой спря БНР?", мисля, че колегата Великова го каза. То става чрез разпореждане на директора. Никой друг над директора, чисто документално, не може да разпореди спирането на Българското национално радио. Знам го и мога да ви го кажа, а самото спиране технологично е много сложен процес. За нещастие, се е случило. Така, че въпросът оттук нататък "Кой спря БНР?" е наистина кой стои зад думата "кой". Може би това е по-големият въпрос".

По думите му въпросът е какви механизми да заложи българското общество, за да не се случват подобни неща в бъдеще: "13 септември е може би поантата на един цял процес".

"Книгата е добра основа оттук нататък да се правят анализи", каза д-р Весислава Антонова: "За състоянието на обществените медии въобще, за отношението на властта към обществените медии, за това има ли тя отговорност и има ли желание да подкрепи тяхната свобода и независимост". 


 

Сподели в
 

Столичната галерия „Синтезис“ продължава с традицията си да показва стари и слабо познати майстори на фотографията от края на XIX и началото на ХХ век.

14.06.2021/15:25

Двойно по-малко пари от държавния бюджет за предизборна агитация ще получат участниците в изборите на 11 юли.

13.06.2021/15:07

Водещата на Новините на NOVA Ани Салич получи отличие в категория „Медии” на тазгодишните награди на списание и клуб „Business lady”.

12.06.2021/16:55

Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под надслов „Да върнем БНТ на обществото!". Исканията им са за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии.

11.06.2021/18:02

Албания се съгласи да подпише декларация на ООН от 86 точки за защита на журналистите, преследване на висши служители за корупция и създаване на многостранен подход за борба с корумпираните практики.

08.06.2021/15:25

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки