Начало
 
 

Напусна ни поетът, писателят и радиоводещ Светослав Цветков

21.03.2021 /12:17 | Автор : Ана-Мария Кръстева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светослав Цветков

На 17 март си отиде дългогодишният колега Светослав Цветков – редактор и вътрешнополитически коментатор в БНР, автор и водещ на множество предавания, между които „Ние, българите“, „На църква в неделя“, „Време и хора“, „История“ и др.

Роден през 1940 г. в Карлово, завършва прочутата Карловска гимназия. Дипломира се със специалност българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и 4  десетилетия работи като журналист – във в. „Поглед“ (вкл. кореспондент на вестника във Варшава) и в БНР. 

Автор е на 3 пиеси, поставени от Радиотеатъра. Написал е и сценарий за документален филм за телевизията – за цветното богатство на карловските дворове, обезсмъртени от световноизвестния художник Никола Танев.

Има и други публикации – статии и есета в централния печат, разказва Ана-Мария Кръстева в предаване по програма "Христо Ботев" на БНР

През 1986 г. излиза първата му книга „Ние, българите“ от пловдивското издателство „Г. Бакалов“ – документални разкази. По-късно издателство „ЕМАС“ пуска книгата му „Белия двор“ – също документални разкази.

Автор е на поетичния сборник „Живи сме като греховни спомени“ (изд. „Ателие АБ“ – София) и на публицистичната книга „Катарзис“. През 2007-а е удостоен с годишната Награда на Карлово „Златна богиня“ (и бронзова статуетка, сътворена от скулптура Димитър Бакърджиев).

През 2012 г. вижда бял свят историческият роман „Градината на всевишния“ (изд. „ЕМАС“), плод на многогодишни изследователски и творчески усилия. Романът се „вглежда“ в страшното време на България в навечерието на пропадането ни под османско робство и първите години на робството.

През 2018 г. излиза книгата му „Хроники за възхождението българско“ (изд. „Жанет-45“) – книга контрапункт на „Градината на всевишния“, а през 2020 г. излиза „Великата забавачница“ (изд. „Жанет-45“) – книга за личностите и делата на първостроителите на Третата българска държава.

Поклон пред паметта на Светослав Цветков!


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки