Начало
 
 

БТА безплатна, ама друг път

21.03.2021 /14:15 | Автор : Ралица Кирилова | Източник: debati.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В края на февруари парламентът одобри окончателно промените в Закона за Българската телеграфна агенция. Според поправките в закона агенцията става безплатна за ползване.

За компенсиране на приходите, които досега е имала, БТА трябва да получи допълнително 3 млн.лева за 2021 година. Те ще бъдат за необходимите инвестиции и за повишаване на заплатите на работещите в агенцията.

Дотук добре. Оказва се обаче, че приетите промени няма да направят БТА безплатна. Това няма да попречи обаче парите да бъдат усвоени!

А данъкоплатците ще пием пак една студента вода, коментира авторката Ралица Кирилова в debati.bg и припомня:   

Какво обеща новият директор    

В момента БТА е единствената държавна медия, за която се плаща, за да се ползва. Достъпът ни до БНТ и БНР е свободен и безплатен. В същото време и трите медии имат държавен бюджет, който идва от парите на нас, данъкоплатците. Така се оказва, че за БТА плащаме 2 пъти - веднъж с данъците си и веднъж ако решим да ползваме текст или снимков материал от телеграфната агенция. С идването на нов генерален директор на БТА нещата изглеждаше, че могат да се променят.

В края на януари парламентът избра дългогодишния журналист и юрист Кирил Вълчев за генерален директор на БТА с мандат 5 години. На изслушването си пред медийната комисия Вълчев обеща именно тази промяна – БТА да стане безплатна откъм съдържание за всички.

Мотивът - често пъти тя е единственият източник на информация от света към България, а понякога и от България за света. Вълчев акцентира, че иска да развие БТА и като източник на информация от целите Балкани към света. За да го постигне обеща да открие кореспондентски пунктове на БТА във всички съседни наши държави. Първият ще бъде в Скопие.

Какво безплатно има сега и какво ще има след година? 

Оказва се, че сериозна разлика в достъпа до БТА сега и след година няма да има. За тогава е предвидено прословутото й отваряне за обикновените граждани и медиите, без абонамент. Това обаче се оказа поредното високопарно обещание, около което се вдигна много шум, но очевидно за нищо.

На практика безплатни ще са са само вътрешните новини. Снимките и видеата на агенцията винаги ще бъдат платени. Същото се отнася и за международните новини, за които от агенцията плащат и няма как да ги предоставят безплатно.

Истината е, че и сега на сайта на агенцията има новини със свободен достъп, предимно вътрешни. Така, че разлика в достъпа очевидно няма да има.

Разликата ще са едни 3 млн. лева на първо време, които да се надяваме, че поне ще отидат за заплати на служителите. Защото е общоизвестен факт, че те не са много високи, а изискванията никак не са занижени.

За безплатна БТА за момента явно трябва да забравим. Може би докато дойде нов директор… 

Свързани:   Кирил Вълчев: БТА няма нужда да се издържа от реклама

Ще има една година, в която БТА ще трябва да се пренастрои да работи по нов модел, така че по-голямата част от информационните ѝ продукти да бъдат свободно предоставени за ползване.
Дата: 11.03.2021


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки