Начало
 
 

БТА безплатна, ама друг път

21.03.2021 /14:15 | Автор : Ралица Кирилова | Източник: debati.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В края на февруари парламентът одобри окончателно промените в Закона за Българската телеграфна агенция. Според поправките в закона агенцията става безплатна за ползване.

За компенсиране на приходите, които досега е имала, БТА трябва да получи допълнително 3 млн.лева за 2021 година. Те ще бъдат за необходимите инвестиции и за повишаване на заплатите на работещите в агенцията.

Дотук добре. Оказва се обаче, че приетите промени няма да направят БТА безплатна. Това няма да попречи обаче парите да бъдат усвоени!

А данъкоплатците ще пием пак една студента вода, коментира авторката Ралица Кирилова в debati.bg и припомня:   

Какво обеща новият директор    

В момента БТА е единствената държавна медия, за която се плаща, за да се ползва. Достъпът ни до БНТ и БНР е свободен и безплатен. В същото време и трите медии имат държавен бюджет, който идва от парите на нас, данъкоплатците. Така се оказва, че за БТА плащаме 2 пъти - веднъж с данъците си и веднъж ако решим да ползваме текст или снимков материал от телеграфната агенция. С идването на нов генерален директор на БТА нещата изглеждаше, че могат да се променят.

В края на януари парламентът избра дългогодишния журналист и юрист Кирил Вълчев за генерален директор на БТА с мандат 5 години. На изслушването си пред медийната комисия Вълчев обеща именно тази промяна – БТА да стане безплатна откъм съдържание за всички.

Мотивът - често пъти тя е единственият източник на информация от света към България, а понякога и от България за света. Вълчев акцентира, че иска да развие БТА и като източник на информация от целите Балкани към света. За да го постигне обеща да открие кореспондентски пунктове на БТА във всички съседни наши държави. Първият ще бъде в Скопие.

Какво безплатно има сега и какво ще има след година? 

Оказва се, че сериозна разлика в достъпа до БТА сега и след година няма да има. За тогава е предвидено прословутото й отваряне за обикновените граждани и медиите, без абонамент. Това обаче се оказа поредното високопарно обещание, около което се вдигна много шум, но очевидно за нищо.

На практика безплатни ще са са само вътрешните новини. Снимките и видеата на агенцията винаги ще бъдат платени. Същото се отнася и за международните новини, за които от агенцията плащат и няма как да ги предоставят безплатно.

Истината е, че и сега на сайта на агенцията има новини със свободен достъп, предимно вътрешни. Така, че разлика в достъпа очевидно няма да има.

Разликата ще са едни 3 млн. лева на първо време, които да се надяваме, че поне ще отидат за заплати на служителите. Защото е общоизвестен факт, че те не са много високи, а изискванията никак не са занижени.

За безплатна БТА за момента явно трябва да забравим. Може би докато дойде нов директор… 

Свързани:   Кирил Вълчев: БТА няма нужда да се издържа от реклама

Ще има една година, в която БТА ще трябва да се пренастрои да работи по нов модел, така че по-голямата част от информационните ѝ продукти да бъдат свободно предоставени за ползване.
Дата: 11.03.2021


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки