Начало
 
 

БТА безплатна, ама друг път

21.03.2021 /14:15 | Автор : Ралица Кирилова | Източник: debati.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В края на февруари парламентът одобри окончателно промените в Закона за Българската телеграфна агенция. Според поправките в закона агенцията става безплатна за ползване.

За компенсиране на приходите, които досега е имала, БТА трябва да получи допълнително 3 млн.лева за 2021 година. Те ще бъдат за необходимите инвестиции и за повишаване на заплатите на работещите в агенцията.

Дотук добре. Оказва се обаче, че приетите промени няма да направят БТА безплатна. Това няма да попречи обаче парите да бъдат усвоени!

А данъкоплатците ще пием пак една студента вода, коментира авторката Ралица Кирилова в debati.bg и припомня:   

Какво обеща новият директор    

В момента БТА е единствената държавна медия, за която се плаща, за да се ползва. Достъпът ни до БНТ и БНР е свободен и безплатен. В същото време и трите медии имат държавен бюджет, който идва от парите на нас, данъкоплатците. Така се оказва, че за БТА плащаме 2 пъти - веднъж с данъците си и веднъж ако решим да ползваме текст или снимков материал от телеграфната агенция. С идването на нов генерален директор на БТА нещата изглеждаше, че могат да се променят.

В края на януари парламентът избра дългогодишния журналист и юрист Кирил Вълчев за генерален директор на БТА с мандат 5 години. На изслушването си пред медийната комисия Вълчев обеща именно тази промяна – БТА да стане безплатна откъм съдържание за всички.

Мотивът - често пъти тя е единственият източник на информация от света към България, а понякога и от България за света. Вълчев акцентира, че иска да развие БТА и като източник на информация от целите Балкани към света. За да го постигне обеща да открие кореспондентски пунктове на БТА във всички съседни наши държави. Първият ще бъде в Скопие.

Какво безплатно има сега и какво ще има след година? 

Оказва се, че сериозна разлика в достъпа до БТА сега и след година няма да има. За тогава е предвидено прословутото й отваряне за обикновените граждани и медиите, без абонамент. Това обаче се оказа поредното високопарно обещание, около което се вдигна много шум, но очевидно за нищо.

На практика безплатни ще са са само вътрешните новини. Снимките и видеата на агенцията винаги ще бъдат платени. Същото се отнася и за международните новини, за които от агенцията плащат и няма как да ги предоставят безплатно.

Истината е, че и сега на сайта на агенцията има новини със свободен достъп, предимно вътрешни. Така, че разлика в достъпа очевидно няма да има.

Разликата ще са едни 3 млн. лева на първо време, които да се надяваме, че поне ще отидат за заплати на служителите. Защото е общоизвестен факт, че те не са много високи, а изискванията никак не са занижени.

За безплатна БТА за момента явно трябва да забравим. Може би докато дойде нов директор… 

Свързани:   Кирил Вълчев: БТА няма нужда да се издържа от реклама

Ще има една година, в която БТА ще трябва да се пренастрои да работи по нов модел, така че по-голямата част от информационните ѝ продукти да бъдат свободно предоставени за ползване.
Дата: 11.03.2021


 

Сподели в
 

Известната журналистка коментира пред БНР дейността на парламентарната комисия за проверка на досегашното управление и отзвука в обществото и медиите.

11.05.2021/13:55

Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

08.05.2021/14:16

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки