Начало
 
 

Посланикът на Казахстан отбеляза в СБЖ Новруз и почете национален поет и мислител

21.03.2021 /21:22 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Темиртай Избастин разказа в клуб "Журналист" за културното наследство на Абай Кунанбаев (на постера). Снимка: Мари Къналян

Н. Пр. Темиртай Избастин разказа в Клуб „Журналист” за големия казахстански поет, композитор, мислител и просветител Абай Кунанбаев и представи излезлите на български негови избрани творби в сборника „Напътствени слова”. Събитието съвпадна с отбелязването на традиционния празник на пролетта Новруз, който се чества от много тюркски народи. Навършиха се и 30 г. от установяване на българо-казахстанските дипломатически отношения.

Символично в един и същи ден в Клуб „Журналист” на СБЖ бе отбелязан и традиционният празник на пролетта Новруз, честван от много тюркски народи, и излизането на български на сборник с избрани творби на големия казахстански поет, композитор, мислител и просветител Абай Кунанбаев под заглавието „Напътствени слова”. Имаше и трето показателно съвпадение - това стана точно в Световния ден на поезията.

За събитието в Клуб „Журналист” гостува посланикът на Казахсатн у нас Н. Пр. Темиртай Избастин, както и други представители на посолството и на казахстанската общност у нас, сред които и популярната директорка на Руския лицей в София Шара Карсакпаева.

Гостите бяха сърдечно привествани от председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която подчерта, че Съюзът и българските журналисти като цяло винаги са отворени за поддържане и отразяване на културните връзки с всички страни и народи. А с Казахстан тези контакти са интензивни и топли през всичките 30 г., откакто двете ни страни поддържат официали дипломатически отношения, но те датират и от по-рано, още от времената на СССР.

Н. Пр. Темиртай Избастин на свой ред изтъкна традиционно добрите казахстанско-български връзки във всички сфери на двустранните отношения, както и активния културен обмен.

Той представи мащабното дело на Абай Кунанбаев (1845-1904 г.) в казахстанската култура. Кунанбаев се смята за основоположни на националната литература и за реформатор, сближил Казахсатн с европейската култура на основата на просветения ислям.

В чест на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Казахстан и България на български е издаден сборникът с избрани творби на Кунанбаев „Напътствени слова”.

Пред присъстващите на събитието в Клуб "Журналист" бяха показани два интересни филма. Единият - посветен на живота и делото на Абай Кунанбаев, а другият - на традициите и обичаите, с които се отбелязва Новруз в обединяващия 140 народности многонационален Казахстан.

Казахстанските гости в Клуб „Журналист” почерпиха присъстващите и с национални специалитети в чест на празника Новруз, олицетворяващ пролетта и възраждането на природата.

Снимки: Мари Къналян

Сподели в
 

„Предлаганите в тази книга текстове не са нещо единно и цялостно;те са есенни листа от моето битие в литературата ни.Все пак помислих,че могат да се свият в малък букет, който ви поднасям.“ Това е написал встъпително уважаваният от всички журналист и литературен критик Пенчо Чернаев в новата си книга „Есенни листа“.

16.05.2021/20:17

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки