БНР се отчете за миналата година пред СЕМ

22.03.2021 /19:43 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ/БНР/СЕМ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Георги Нейков/БНР

Спазвайки изискванията на Закона за радио и телевизия (ЗРТ) ръководството на Българското национално радио(БНР) представи пред надзорния орган Съвета за електронини медии(СЕМ) отчет за работата на обществената медия през миналата 2020 г.

„За поредна година в дългогодишната си история, БНР доказа, че е институция, изградена на стабилни основи, които могат да устоят на икономически, политически и социални предизвикателства", пише в годишния си отчет генералният директор на БНР Андон Балтаков.

 

Според него „Въпреки неочакваните управленски, финансови и здравни катаклизми, които започналата през март 2020 година Ковид-пандемия изсипа пред целия свят, през изминалата година оперативният ръководен екип на БНР започна да реализира портфолио от реформи във всяко едно от организационните направления – програма, администрация, технология и работна среда, които допринесоха за затвърждаването на БНР като определящ фактор в българското медийно поле".

В отчета си генералният директор на обществената медия цитира Национално представително изследване на социологическа агенция „Алфа Рисърч“, направено по поръчка на БНР през януари 2021 година. Данните от това проучване показвали, че  „11-те програми радиото съвкупно разполагат с най-голям дял сред българската аудитория, която ползва радиото като информационен източник.“ Пак според социолозите  „Програма „Хоризонт“, която е гръбнакът на информационната инфраструктура на Българското национално радио, е програмата, която аудиторията на БНР слуша най-често. Втора по слушаемост е националната програма за култура и публицистика „Христо Ботев“. Логично (предвид националния характер на 8 проучването) националните програми на БНР – „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ – се открояват като предпочитани от най-голяма част от аудиторията на общественото радио.“

В отчета си пред СЕМ Балтаков подчертаваоще, че БНР „Запазва тенденцията дневната глобална аудитория на bnr.bg да бъде между 80 000 и 100 000 души, като в дни, в които има новини от значим обществен характер, дневната аудитория може да надхвърли 150 000 души.“

 

Според генералният директор на БНР това е станало благодарение на осъвремененото планиране и реализацията на трите софийски програми и осемте регионални радиостанции като „Едно и единно БНР“. Динамиката и стилистиката на информационните емисии са променени като и е засилено присъствието на свидетелските разкази на репортерите и кореспондентите на обществената медия.

В отчета Балтаков подчертава още, че са създадени нови предавания, основани на сътрудничество измежду регионалните програми. Както и че „националните програми „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ започнаха дългосрочен процес на обновяване в ефир и интернет с нови звукови сигнали и обновени програмни схеми“.

Отчетът припомня и за стартирането на  „ново ток-шоу предаване по „Хоризонт“, което да позволи прякото участие на слушателите в ефира и в интернет на основната ни информационна програма.“

Въведохме дигитално и видео измерение на седмичното ни обзорно предаване „Неделя 150“, както и  експериментираме с нови тематични модули и предавания и въвеждаме на млади водещи в професията, пише още в отчета пред СЕМ

След дългогодишна летаргия, програма „Христо Ботев“ започна процеса на толкова очакваното смислено обновяване с нови предавания за публицистика, култура и образование.

Радиото се хвали и с нови седмични предавания като „Културата на бързи обороти“, „Гласът на времето“, „Кино с думи“,  Детското БНР .

Годишният отчет регистрира, че чуждоезиковата продукция, създавана от главна редакция „Радио България“, е в подем с дял от над 20% от посещенията в дигиталните платформи на БНР.

„В дигитално отношение, редакционните екипи откриха платформа за новаторски модели на журналистическия изказ. В цифровото пространство, БНР предлага вече не само „рециклирано ефирно съдържание“, но и оригинални разработки – статии, репортерско съдържание, подкасти. Предавания като „Политически НЕкоректно“ и „Неделя 150“ намериха своето дигитално измерение с оригинално съдържание, което не е затворено в аналоговите ограждения на ефирните предавания.“, пише още Балтаков.

Пълният отчет може да бъде видян на страницата на БНР.

 

 

Сподели в
 

За пръв път в 50-годишната си история състезанието за нова българска песен "Пролет" е прекъснато.

15.05.2021/09:03

Успяхме да погасим всички просрочени задължения на БНТ към момента. Приключихме тежки, натрупани с години плащания. Това съобщи генералният директор на БНТ Емил Кошлуков в благодарствено писмо към служителите на обществената медия.

14.05.2021/11:21

При голям интерес премина третото издание на Националния журналистически конкурс за ученици "Гео Милев" в Стара Загора. Той бе организиран от Община Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие и къща музей „Гео Милев”.

13.05.2021/16:09

Генералният директор на Българското национално радио(БНР) Андон Балтаков информира, че въпреки намаления от правителството в оставка бюджет на медията въпросът за съкращения на фонд „Работна заплата“ отпада от дневния ред на оперативното управление на обществената медия.

13.05.2021/08:08

Заради това "Шоуто на Николаос Цитиридис“ ще продължава вече само 30 минути - от 22:30 ч. до 23:00 ч., когато ще започва късната новинарска емисия, която досега стартираше в 23:30 ч. Промените влизат в сила от 24 май, понеделник, съобщиха от телевизията.

12.05.2021/17:26

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки