Начало
 
 

Михаил Вешим разказва защо "Стършел" търси талант

24.03.2021 /16:50 | Автор : Мила Маринова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михаил Вешим

Главният редактор на хумористичното издание припомня как е започнал да пише в "Средношколско знаме" и "Родна реч" и как днес би искал също да сподели опита си с млади хумористи и карикатуристи с дръзка мисъл и остро перо.

"Вестник "Стършел" търси талант". Обявата е публикувана в електронното издание и фейсбук страницата на хумористичния вестник, който през февруари отпразнува 75 години от създаването си. Главният редактор на изданието Михаил Вешим уточни в интервю за Радио Стара Загора, че целта е да се привлекат млади хора с литературен вкус и амбиции, а не младежи, които се майтапят и пишат духовити постове в социалните мрежи. 

"Навремето имаше в. "Средношколско знаме". Последната му страница беше отделена за ученическо творчество и хумор. Бях ученик в 10 клас, когато започнах да публикувам първите си фейлетончета там", разказа Вешим.

"Пишех и в сп. "Родна реч", където редовно публикуваха Петя Дубарова, Деян Енев, Здравка Евтимова. Това списание създаваше среда, в която човек може да се изяви. Сега няма такива неща. "Стършел" иска да подаде ръка на млади хора, защото ние сме поколение, за което е дошло време да се оттегли. Мен са ме учили на занаята, когато бях на 18-19 години, известни автори. Бих споделил с удоволствие това, което са ме учили, с по-млади хора", подчерта хумористът.  

"Първите текстове и рисунки, получени за "Стършел" търси талант може да намерите в специално създадения блог. Ако искате и вие да се включите, изпратете свои разкази, фейлетони, стихове, афоризми, карикатури на адрес: starshel.priateli@gmail.com!", гласи още поканата на сатиричното издание.

Вешим не забрави да сподели, че "от 1968 г. в. "Стършел", по време на "Чудомировите празници" връчва наградата за къс хумористичен разказ. Това е най-старият литературен конкурс за хумористичен разказ в България. Носители на наградата са били много известни писатели хумористи: Мирон Иванов, Петър Незнакомов, Йордан Попов, Ясен Антов, Станислав Стратиев...

Тазгодишният носител е казанлъшкият писател и журналист Петър Марчев. Той участва няколко години поред, но със своя разказ "Животът е прекрасен", публикуван в 43-ти брой на в. "Стършел", е впечатлил журито, чиито председател тази година е друг лауреат на наградата - Деян Енев. По традиция наградата се връчва в Казанлък, но заради локдауна тази година не мога да кажа, кога ще бъде връчена на автора, ще чакаме удобен момент", допълни Михаил Вешим.

В предаването "60 минути повече" той каза: "Много хора днес са попарени от новината, че неповторимата Татяна Лолова вече не е между нас. Нека всеки, които вярва, че няма епидемия, да си даде сметка, че тя можеше да живее още, защото беше жизнена и пълна с планове.... Често казват, че няма незаменими хора, но такива като Татяна Лолова са незаменими. С отиването й в един по-добър свят се отваря една празнина, която трудно може да се запълни". 

 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки