Начало
 
 

Михаил Вешим разказва защо "Стършел" търси талант

24.03.2021 /16:50 | Автор : Мила Маринова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михаил Вешим

Главният редактор на хумористичното издание припомня как е започнал да пише в "Средношколско знаме" и "Родна реч" и как днес би искал също да сподели опита си с млади хумористи и карикатуристи с дръзка мисъл и остро перо.

"Вестник "Стършел" търси талант". Обявата е публикувана в електронното издание и фейсбук страницата на хумористичния вестник, който през февруари отпразнува 75 години от създаването си. Главният редактор на изданието Михаил Вешим уточни в интервю за Радио Стара Загора, че целта е да се привлекат млади хора с литературен вкус и амбиции, а не младежи, които се майтапят и пишат духовити постове в социалните мрежи. 

"Навремето имаше в. "Средношколско знаме". Последната му страница беше отделена за ученическо творчество и хумор. Бях ученик в 10 клас, когато започнах да публикувам първите си фейлетончета там", разказа Вешим.

"Пишех и в сп. "Родна реч", където редовно публикуваха Петя Дубарова, Деян Енев, Здравка Евтимова. Това списание създаваше среда, в която човек може да се изяви. Сега няма такива неща. "Стършел" иска да подаде ръка на млади хора, защото ние сме поколение, за което е дошло време да се оттегли. Мен са ме учили на занаята, когато бях на 18-19 години, известни автори. Бих споделил с удоволствие това, което са ме учили, с по-млади хора", подчерта хумористът.  

"Първите текстове и рисунки, получени за "Стършел" търси талант може да намерите в специално създадения блог. Ако искате и вие да се включите, изпратете свои разкази, фейлетони, стихове, афоризми, карикатури на адрес: starshel.priateli@gmail.com!", гласи още поканата на сатиричното издание.

Вешим не забрави да сподели, че "от 1968 г. в. "Стършел", по време на "Чудомировите празници" връчва наградата за къс хумористичен разказ. Това е най-старият литературен конкурс за хумористичен разказ в България. Носители на наградата са били много известни писатели хумористи: Мирон Иванов, Петър Незнакомов, Йордан Попов, Ясен Антов, Станислав Стратиев...

Тазгодишният носител е казанлъшкият писател и журналист Петър Марчев. Той участва няколко години поред, но със своя разказ "Животът е прекрасен", публикуван в 43-ти брой на в. "Стършел", е впечатлил журито, чиито председател тази година е друг лауреат на наградата - Деян Енев. По традиция наградата се връчва в Казанлък, но заради локдауна тази година не мога да кажа, кога ще бъде връчена на автора, ще чакаме удобен момент", допълни Михаил Вешим.

В предаването "60 минути повече" той каза: "Много хора днес са попарени от новината, че неповторимата Татяна Лолова вече не е между нас. Нека всеки, които вярва, че няма епидемия, да си даде сметка, че тя можеше да живее още, защото беше жизнена и пълна с планове.... Често казват, че няма незаменими хора, но такива като Татяна Лолова са незаменими. С отиването й в един по-добър свят се отваря една празнина, която трудно може да се запълни". 

 

Сподели в
 

Известната журналистка коментира пред БНР дейността на парламентарната комисия за проверка на досегашното управление и отзвука в обществото и медиите.

11.05.2021/13:55

Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

08.05.2021/14:16

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки