Начало
 
 

Михаил Вешим разказва защо "Стършел" търси талант

24.03.2021 /16:50 | Автор : Мила Маринова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михаил Вешим

Главният редактор на хумористичното издание припомня как е започнал да пише в "Средношколско знаме" и "Родна реч" и как днес би искал също да сподели опита си с млади хумористи и карикатуристи с дръзка мисъл и остро перо.

"Вестник "Стършел" търси талант". Обявата е публикувана в електронното издание и фейсбук страницата на хумористичния вестник, който през февруари отпразнува 75 години от създаването си. Главният редактор на изданието Михаил Вешим уточни в интервю за Радио Стара Загора, че целта е да се привлекат млади хора с литературен вкус и амбиции, а не младежи, които се майтапят и пишат духовити постове в социалните мрежи. 

"Навремето имаше в. "Средношколско знаме". Последната му страница беше отделена за ученическо творчество и хумор. Бях ученик в 10 клас, когато започнах да публикувам първите си фейлетончета там", разказа Вешим.

"Пишех и в сп. "Родна реч", където редовно публикуваха Петя Дубарова, Деян Енев, Здравка Евтимова. Това списание създаваше среда, в която човек може да се изяви. Сега няма такива неща. "Стършел" иска да подаде ръка на млади хора, защото ние сме поколение, за което е дошло време да се оттегли. Мен са ме учили на занаята, когато бях на 18-19 години, известни автори. Бих споделил с удоволствие това, което са ме учили, с по-млади хора", подчерта хумористът.  

"Първите текстове и рисунки, получени за "Стършел" търси талант може да намерите в специално създадения блог. Ако искате и вие да се включите, изпратете свои разкази, фейлетони, стихове, афоризми, карикатури на адрес: starshel.priateli@gmail.com!", гласи още поканата на сатиричното издание.

Вешим не забрави да сподели, че "от 1968 г. в. "Стършел", по време на "Чудомировите празници" връчва наградата за къс хумористичен разказ. Това е най-старият литературен конкурс за хумористичен разказ в България. Носители на наградата са били много известни писатели хумористи: Мирон Иванов, Петър Незнакомов, Йордан Попов, Ясен Антов, Станислав Стратиев...

Тазгодишният носител е казанлъшкият писател и журналист Петър Марчев. Той участва няколко години поред, но със своя разказ "Животът е прекрасен", публикуван в 43-ти брой на в. "Стършел", е впечатлил журито, чиито председател тази година е друг лауреат на наградата - Деян Енев. По традиция наградата се връчва в Казанлък, но заради локдауна тази година не мога да кажа, кога ще бъде връчена на автора, ще чакаме удобен момент", допълни Михаил Вешим.

В предаването "60 минути повече" той каза: "Много хора днес са попарени от новината, че неповторимата Татяна Лолова вече не е между нас. Нека всеки, които вярва, че няма епидемия, да си даде сметка, че тя можеше да живее още, защото беше жизнена и пълна с планове.... Често казват, че няма незаменими хора, но такива като Татяна Лолова са незаменими. С отиването й в един по-добър свят се отваря една празнина, която трудно може да се запълни". 

 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки