Журналистът и писател Петър Марчев е 52-ият носител на „Чудомир”

26.03.2021 /16:55 | Автор : Румяна Лечева | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петър Марчев

С поднасяне на цветя на гроба на Чудомир в Литературно-художествения музей в Казанлък са открити традиционните Чудомирови празници, които по традиция започват на рожденния ден на прочутия писател, хуморист и художник.

За втора поредна година 8-дневната програма, която завършва на 1 април - Деня на хумора, е онлайн. От програма отпада и премиерата автобиографичната книга на Татяна Лолова, която на 23 март си отиде от този свят.

52-ият носител на наградата за къс хумористичен разказ на името на Димитър Чорбаджийски - Чудомир, е журналистът и писател Петър Марчев.

За първи път казанлъчанин е удостоен с престижния приз, посочи пред БТА Добрина Матова. Жури под председателството на Деян Енев присъди наградата на Петър Марчев за неговия разказ "Животът е прекрасен", публикуван в брой 43 от 23 октомври 2020 г. на в. "Стършел".

По време на Чудомировите празници през 2019 г. главният редактор на в. "Стършел" Михаил Вешим каза, че казанлъшки автор е бил "на косъм" да стане носител на 50-ата награда "Чудомир" и това беше Петър Марчев. 2 години по-късно той вече е победител в конкурса и получава заслужено отличието, изтъкна пред БТА Добрина Матова.

Kазанлъшкият творец има издадени няколко романа, автор е на рок-опера, пътеписи, публицистика, хумор и сатира, литературна и кинокритика, както е и режисьор на филми. В зората на демокрацията Петър Марчев е работил като журналист във в. "Заводска трибуна", чийто наследник е в. "Трибуна Арсенал", както и във вестниците "Искра" и "Седмица" в Казанлък.

Връчването на наградата се отлага, заради извънредното положение и ще се състои на премиерата на спектакъла "Чудомирови разкази и неволи" на театър "Любомир Кабакчиев". Премиерата ще бъде насрочена след края на противоепидемичните мерки в страната.

Наградата "Чудомир" е най-старото литературно отличие у нас, което се връчва без прекъсване от 1969 г. досега и се дава за хумористичен разказ, публикуван във в; "Стършел". Призът е учреден през 1969 г. и се връчва от Община Казанлък, Фондация "Чудомир" и в. "Стършел" всяка година. От организирането на Чудомировите празници до днес, това е едно от най-очакваните културни събития в седмицата от 25 март до 1 април.

Първият й носител е Петър Незнакомов през 1970 г. Чудомировата награда се оказва запазена територия за мъже - досега само веднъж тя е била присъждана на жена - през 1981 г. на журналистката и писателка Здравка Евтимова.

10 години по-рано "Чудомир" се присъжда посмъртно на Димитър Чавдаров - Челкаш. Кръстьо Кръстев от екипа на в. "Стършел" е 2 пъти носител - през 1989 г. и 2005 г. Най-много статуетки на Чудомир притежава покойният вече "стършел" Йордан Попов. Приживе той 3 пъти е печелил конкурса за къс хумористичен разказ.

Сред творците, получили наградата "Чудомир", са още Станислав Стратиев, Мирон Иванов, Христо Карастоянов, Владо Даверов, Йосиф Перец, Христо Бойчев, Деян Енев, а през последните 3 години носители са Иван Димитров, Деян Копчев, Никита Нанков.

От 2019 г. наградата е плакет с шаржирания образ на Чудомир. Оригиналният плакет е изработен от Теню Пиндарев и се съхранява в Литературно-художествения музей "Чудомир", дарен от съпругата му Донка Пиндарева. По оригинала е изработено точно копие. Връчваната дотогава статуетка на Чудомир отива при победителя в театралния конкурс "Комедийният хит на сезона", уточни за БТА Добрина Матова.

Свързани:   “К@ниб@лите“на казанлъшкия колега Петър Марчев в Интернет

Казанлъшкият журналист Петър Марчев пусна свой роман в Интернет. Четивото носи заглавие К@ниб@лите и може да бъде открито на адрес: www.kanibalite.hit.bg , съобщи радио "Дарик", като публикува и тази снимка на автора .
Дата: 11.08.2008


 

Сподели в
 

Столичната галерия „Синтезис“ продължава с традицията си да показва стари и слабо познати майстори на фотографията от края на XIX и началото на ХХ век.

14.06.2021/15:25

Двойно по-малко пари от държавния бюджет за предизборна агитация ще получат участниците в изборите на 11 юли.

13.06.2021/15:07

Водещата на Новините на NOVA Ани Салич получи отличие в категория „Медии” на тазгодишните награди на списание и клуб „Business lady”.

12.06.2021/16:55

Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под надслов „Да върнем БНТ на обществото!". Исканията им са за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии.

11.06.2021/18:02

Албания се съгласи да подпише декларация на ООН от 86 точки за защита на журналистите, преследване на висши служители за корупция и създаване на многостранен подход за борба с корумпираните практики.

08.06.2021/15:25

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки