Главният редактор на СИА Барбара Щрукел: Пандемията промени отношението към журналистите

27.03.2021 /18:49 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Барбара Щрукел е главен редактор на Словенската информационна агенция (СИА), която участва вчера заседанието на комисията на Европейския парламент по граждански свободи и вътрешен ред. В неговия дневен ред беше разгледан въпросът за медийната свобода и сблъсъка между журналистите от обществените медии и премиера на Словения Янез Янша.

Колегата от БНР Тоня Димитрова разговаря с Барбара Щрукел за челния сблъсък на словенския премиер с обществените медии - Словенските радио и телевизия, които са под една шапка, и Словенската информационна агенция. Те са и основна мишена на премиера Янша, който ги обвинява, че са ляво ориентирани манипулатори. Атакува и влиятелното в Брюксел издание „Политико". В Туитър поведе война срещу един от репортерите на изданието, обвинявайки го в разпространение на лъжи.

Войната на Янша срещу медиите попадна и във фокуса на Европейския парламент. Любляна се нареди до Будапеща и Варшава в дебат за състоянието на медийната свобода, дебат на който Янез Янша отказа да присъства. Но пък вчера взе участие в заседание на комисията към Европарламента по вътрешен ред и граждански свободи, макар и за съвсем кратко. Прекъсна изложението си гневен, че в комисията не са му позволили да пусне видео, подготвено специално за изслушването.

Резултатът от войната между Янша и журналистите от обществените медии е орязано финансиране, изплашени журналисти и заплаха за правовата държава. На първите редици в тази битка е Словенската информационна агенция.

Ето и интервюто с Барбара Щрукел:

- Вашият премиер Янез Янша ви нарече „национален позор“, казвате, че премиерът предизвиква в обществото омраза към журналистите и те получават заплахи на електронната си поща и в социалните мрежи. Как се работи, когато Ви атакуват по този начин?

- Това отношение към работата на Словенската информационна агенция натъжа и боли. Първо, това не е отношение, което бихме очаквали от премиера на която и да е държава. Второ, това твърдение е неоснователно и в дълбоко противоречие с реалното качество на работата на Словенската информационна агенция, защото ние работим професионално. Агенцията се разрасна много, има голямо портфолио от продукти и услуги и следваме всички професионални стандарти в журналистиката.

- Но какъв е ефектът върху работата на журналистите, има ли страх?

- В Словения това отношение към журналистиката се превърна в нещо обичайно, особено от страна на политиците, но и в други сфери на обществото. Мисля, че с пандемията от Covid-19 отношението към журналистите в някои държави се промени много. Отношението към журналистите стана враждебно и нетолерантно. Ние сме като изкупителна жертва заради гнева от мерките, които бяха предприети срещу коронавируса.

- Да, пандемията само засилва някои тенденции в обществата ни, но премиерът Янез Янша атакуваше медиите и през първия си мандат като министър-председател от 2004-та до 2008-ма година и сега тази тенденция се засилва. Защо?

- Определено медиите са във фокуса на премиера Янез Янша. Това, което виждаме в Словения е опит за овладяване на обществените медии. Не става въпрос само за Словенската информационна агенция, но за и обществените радио и телевизия. Това са широкообхватни действия срещу мейнстрийм медиите. Слагат ни етикет - били сме леви медии, опозиционни медии, които отразяват критично правителството. Обвиняват ни, че отразяваме всички организации, като например профсъюзите, които критикуват министрите. Твърдят, че новините ни манипулират, че лъжем или публикуваме фалшиви новини. Ситуацията рязко се влошава.

- И властите имат всички инструменти, за да упражняват контрол - финансирането на Словенската агенция беше замразено. Все още ли е така и каква част от вашия бюджет се осигурява от публични средства?

- Финансирането на Словенската информационна агенция беше замразено първо в края на 2020-та година. После в началото на 2021-ва година получихме тези траншове, които трябваше да получим в края на миналата година. Но после през януари финансирането беше замразено отново и тази година не сме получавали никакви пари от държавния бюджет.

Това е много голям проблем за Словенската информационна агенция, защото публичното ни финансиране представлява половината от всичките ни приходи. Със замразяването на този поток от пари агенцията скоро може да не е в състояние да изпълнява ролята си на обществена информационна агенция.

-Да поясним - какъв беше мотивът за замразяване на финансирането от бюджета?

- Това е може би въпрос, който трябва да зададете на управляващите. При първото спиране на парите мотивът беше, че Словенската информационна агенция не е искала да изпрати цялата бизнес документация. Но ние сме защитени от специален закон, който беше приет през 2011-та година, в който е описана независимостта и автономията на агенцията и правителството не може да се намесва в редакционната ни политика.

В действителност, правителствената комуникационна служба искаше тази документация. По наше мнение, което е подкрепено юридически, ние можем да изпращаме тези документи само на държавата, защото държавата е акционер в агенцията, а не правителствената комуникационно служба. Това е в основата на диспута между Словенската информационна агенция и правителството.

Няма проблем да изпратим документацията на правителството, което упражнява ролята на акционер в агенцията и има право на достъп до тези документи, но не и на правителствената комуникационна служба. Словенската информационна агенция получава половината от приходите си от свободния пазар и до този момент,благодарение на приетия през 2011 година закон за нашата автономия, нашето корпоративно управление функционираше много добре.

-Освен това има изготвено медийно законодателство, което управляващата коалиция се опитва да прокара. Какво е новото в това законодателство, заплаха ли е то за свободата на словото и дали е пореден инструмент за овладяване на медиите?

- През миналото лято Министерството на културата представи проект за промени в 4 различни медийни закони. Един от тях е специалният закон за Словенската информационна агенция, който беше приет през 2011-та и до сега не е променян. Опитват се напълно да променят принципите за финансиране и управление на агенцията. Ето и един конкретен пример: в този проектозакон текстът, който регламентира автономията на агенцията, просто е изтрит.

-Същевременно в Словения има и промяна в медийния пейзаж, все повече медии стават собственост на унгарци. Можем ли да правим паралели между действията на премиера Янез Янша спрямо медиите с тези на унгарския премиер Виктор Орбан?

-Не може да не забелязваме общите неща със събитията в други държави. И, да, появиха се медии и уеб-портали, които са много близки до управляващата партия в Словения и други, които са частично финансирани с унгарски капитали.

От друга страна отношението на правителството към мейнстрийм медиите е много тревожно. Постепенно това оказва ефект върху поведението на журналистите. Някои колеги вече отказват да се подписват, когато изразяват мнение за актуални събития. Изправени сме пред нещо напълно непознато в словенската журналистика.

-В Европейския парламент имаше дебат за атаките срещу медиите в Словения. Мислите ли, че проблемът може да бъде решен с намеса отвън, с намеса от европейските институции и очаквате ли той да попадне под фокуса на прожекторите и с предстоящото през втората половина на годината ротационна председателство на Словения на Съвета на Европейския съюз?

-Тези събития не допринасят за международната репутация на Словения, особено в годината, в която поемаме ротационното председателство и честваме 30 години независимост. Трябва да призная, че ние в Словенската информационна агенция, сме свикнали да пишем новини, това ни е работата, но наистина не ни харесва, когато новината сме самите ние. Надяваме се, че това няма да свърши лошо и затова всяка дискусия, била тя и на европейско ниво, е добре дошла".

-Борбата за свободни медии не е само на журналистите, а и на обществото - то трябва да изисква такива медии. Така че в тази ситуация има е трети играч - не само управляващи и журналисти. Каква е реакцията на словенското общество?

-Трябва да кажа, че през последните седмици получихме много голяма подкрепа за Словенската информационна агенция от наши клиенти, от гражданското общество. Но мисля, че в Словения тече процес, познат на много държави - толкова сме разделени, че живеем в два различни балона и не се чуваме един друг.

 

м.л.

Сподели в
 

Столичната галерия „Синтезис“ продължава с традицията си да показва стари и слабо познати майстори на фотографията от края на XIX и началото на ХХ век.

14.06.2021/15:25

Двойно по-малко пари от държавния бюджет за предизборна агитация ще получат участниците в изборите на 11 юли.

13.06.2021/15:07

Водещата на Новините на NOVA Ани Салич получи отличие в категория „Медии” на тазгодишните награди на списание и клуб „Business lady”.

12.06.2021/16:55

Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под надслов „Да върнем БНТ на обществото!". Исканията им са за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии.

11.06.2021/18:02

Албания се съгласи да подпише декларация на ООН от 86 точки за защита на журналистите, преследване на висши служители за корупция и създаване на многостранен подход за борба с корумпираните практики.

08.06.2021/15:25

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки