Начало
 
 

Проф. Петя Александрова: Всички трябва да се научат да се извиняват

30.03.2021 /14:10 | Източник: БГНЕС Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Петя Александрова от НБУ

Медиите у нас са несвободни, въпреки че могат да са независими, каза в интервю за БГНЕС проф. Петя Александрова от Нов Български университет, която коментира състоянието на медийната среда и поведението на управляващите в средствата за масова информация.

Според нея поведението на политиците не печели хората, а ги отблъсква, но това се дължи на чувството за недосегаемост, което управляващите изпитват, посочва БГНЕС

Всички тъжни статистики, които са неутрални и особено тези, които са извън България, като „Репортери без граници“ например, говорят за все по-намаляващата свобода на словото, все по-голямата зависимост на медиите от собствеността и все по-голямата непрозрачност, което не е естествено развитие на нещата, като се има предвид, че ние бяхме постигнали едно по-високо ниво с влизането в ЕС, коментира проф. Александрова.

Тя е категорична, че независимо от трудностите, с които се сблъскват журналистите в работата си, то те винаги са временни и това дори е законово регламентирано.

„Оказва се, че когато журналистите се срещнат със законовата страна по отношение на това какви са възможностите да изискват от институциите, те са далеч по-големи отколкото практически ние използваме. Какъвто и да е отказът, невъзможността или препятствията, които им се слагат, те винаги са временни, те по закон са временни.

Дори най-строго пазената държавна тайна, върху която пише „Строго секретно“, е за определен период. Рано или късно всичко това може да стане достояние на журналистите и на всеки гражданин.   

Това е малката компенсация, когато журналистите се чувстват несвободни да имат перспектива в бъдеще“, обясни преподавателят и дава пример с това, че вече информацията, свързана с Втората световна война и с убийството на Кенеди не е секретна.  

Попитана кога медиите са станали несвободни, проф. Александрова коментира, че този процес е съвпаднал със западането, стесняването на печатните медии и електронните медии, които са редуцирали своята дейност, бидейки в процес на конвергенция – едновременно да бъдат телевизия, радио и сайтове.

Според нея голяма част от информацията хората ползват директно от сайтове в интернет и този процес е свалил нивото на професионализъм в медиите.

„В момента всеки може да бъде медия, всяко мнение може да бъде чуто, и ако няма респект към конкретното медийно мнение, на базата на експертност, няма как да може да се саморегулира този процес“, коментира университетският преподавател и добави, че заедно със спадането на влиянието на медиите, трудностите им за икономическо оцеляване на практика ги девалвира.

По отношение на притежаването на много медии от един човек проф. Александрова каза, че това е обусловено от концентрацията на капиталите, които стоят зад медиите, и посочи, че днес е по-лесно да бъдеш медия отколкото преди 20-30 г.

„Ако тръгнем в обратна посока – поевтиняването на производството, ако това са електронни медии, възможностите за независимост не са намалели“, убедена е тя.

По думите ѝ медиите трябва да преминат на по-високо ниво както по отношение на оцеляването си, така и по показател професионализъм, тъй като в момента той спада и се наблюдават високи нива на неграмотност в медиите.

„Само в медиите ли са зависимостите? Каквато е държавата, такива са и медиите. И обратното – каквито са медиите, оказвайки влияние върху манталитета на гражданите, които ги използват за основен източник на информация, естествено девалвира и манталитетът“, коментира още тя.  

Проф. Александрова е категорична по отношение и на това, че поведението на управляващите по време на пандемия е абсолютно неадекватно. 

„Когато сме с добри данни по отношение на справянето – заслугите винаги са на управляващите, когато обаче показваме лоши данни – виновни са хората и се караме на хората“, коментира тя и добави, че поведението на политиците не печели хората, а ги отблъсква, но това се дължи на чувството за недосегаемост, което управляващите изпитват.

Проф. Александрова призова медии и управляващи да се научат да се извиняват.

„Това е сериозен проблем на всички, които застават на екран, пред микрофон или пишат – неумението да се извинят, когато целокупното човечество е наясно, че е направена стратегическа или елементарна правописна, печатна или информационна грешка“, каза още професорът.

От думите ѝ стана ясно, че управляващите имат собствени ПР-и и обучителни ресурси, които могат да им покажат как трябва да говорят и да се държат във всяка ситуация, но за това те трябва да имат желание и да отделят необходимото време, за да се научат.

 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки