Радио Китай разяснява детайлите и подтекста в карикатура на Ухъ Цилин

30.03.2021 /17:02 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Обкият вид на карикатурата на Ухъ Цилин

Българската редакция на Радио Китай представя подробно творбата на китайския карикатурист Ухъ Цилин, нашумяла през последните дни като отговор на критики от Запад за китайската политики в невралгичния регион Синдзян.

Наскоро H&M, Nike и други западни марки обявиха бойкот на произведения в Синдзян памук, пише в българската секция на сайта си Радио Китай. На 27 март карикатуристът Ухъ Цилин публикува най-новата си творба в Уейбо, която предизвика горещи дискусии сред интернет потребителите. Ето подробности за карикатурата му, представени от Радио Китай:

Тя е със заглавие „Инициативата Кървав памук“ (Blood Cotton Initiative) и изобразява група репортери и полицаи с бели заострени шапки, покриващи лицата им, които интервюират плашило в поле с памук, а зад тях работят чернокожи роби.

1. Английското съкращение на „Инициативата Кървав памук“ - „BCI“, съвпада с това на „Инициативата за по-добър памук“ (Better Cotton Initiative), организация, която в момента напада и клевети производството на памук в Синдзян.

2. Теглилката за памук прилича на логото на Nike

3. Яркочервена маркировка "HM" на ствола на дървото

4. Чернокож роб, който бият с камшик

5. Репортерите са с бели заострени шапки, също като представителите на групировката, която подкрепя върховенството на белите и дискриминира цветнокожите

6. Коленичилият полицай прилича на американски полицай, притиснал чернокож

7. Едната ръка на плашилото всъщност е отрязаната ръка на чернокожия роб зад него.

На карикатурата западните медии игнорират работещите в полето чернокожи роби и вместо това интервюират забуленото плашило. На мястото на лявата му ръка е поставена отрязаната окървавен ръка, която най-вероятно е на работещия зад него роб. Това е една истинска и кървава трагедия.

Към това описание на Радио Китай е необходимо да добавим и превода на надписите на английски на карикатурата. Табелата до плашилото гласи: "Аз бях подложена на сексуално нападение и посегателство".

Като въпрос, отправян от репортерите към плашилото, е посочен следният: "Можете ли да ни разкажете какво несправедливо третиране сте преживели, госпожо Плашило?"

 

Сподели в
 

Столичната галерия „Синтезис“ продължава с традицията си да показва стари и слабо познати майстори на фотографията от края на XIX и началото на ХХ век.

14.06.2021/15:25

Двойно по-малко пари от държавния бюджет за предизборна агитация ще получат участниците в изборите на 11 юли.

13.06.2021/15:07

Водещата на Новините на NOVA Ани Салич получи отличие в категория „Медии” на тазгодишните награди на списание и клуб „Business lady”.

12.06.2021/16:55

Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под надслов „Да върнем БНТ на обществото!". Исканията им са за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии.

11.06.2021/18:02

Албания се съгласи да подпише декларация на ООН от 86 точки за защита на журналистите, преследване на висши служители за корупция и създаване на многостранен подход за борба с корумпираните практики.

08.06.2021/15:25

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки