Начало
 
 

М. Бенатова: Джипката е абонамент за медиите, удар под кръста за обществото

31.03.2021 /15:25 | Източник: bgonair.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Миролюба Бенатова

Журналистката коментира пред bgonair.bg наследството на 44-ото Народно събрание в медиите и в обществото

Какъв беше мандатът на 44-ото Народно събрание през очите на разследващата журналистка Миролюба Бенатова? Тя коментира пред bgonair.bg впечатленията си и обобщава, че това е било "Народното събрание, което се върна в тоталитарния режим, влизайки в Партийния дом".

Закономерно властта се отразява в медиите. Но моделът вече е различен. "Джипката е абонамент за медиите, удар под кръста за обществото. И удар срещу медиите. Защото джипката се явява заместител на нормалните брифинги, пресконференции, на нормалния начин за общуване с властта", допълва журналистката. А 44-ият парламент ще остане в историята и с ограничения достъп на репортерите до тези, които създават законите. 

"Медиите в последните 10-ина години съвсем системно биват обезличавани. И последните 4 години не правят разлика. Големите медии са все по-имитативни. Чуват все по-малко критични въпроси. Ако изобщо се чуват въпроси", споделя Бенатова.

Властта във всичките й форми избягва да отговаря на въпроси, вече дори и писмено. Числата говорят сами.  "Скоро ми направи впечатление проучване на "Отворен парламент", че има рекордно много платено съдържание от всички политически партии, даже не всички, от някои определено, в медиите. 3.5 млн. са дадени за клипове за излъчване по медиите, което според "Отворен парламент" е рекорд. Няколко партии, някои които се приемат като патерица на управляващите, са сред рекордьорите. Очевидно, че има много голяма битка, за да може да се възпроизведе това, което сме виждали", каза още Бенатова.  

Преди 2 години известната журналистка за кратко сменя професията си. Кара такси. Но промяната е само на пръв поглед. "Добрият шофьор и добрият журналист са добри слушатели. А всъщност аз станах таксиметров шофьор, за да остана журналист и да кажа, че има професии на поръчката, и те не са журналистиката" , споделя Бенатова.

А качествената журналистика не винаги и не на всяка цена е в големите медии. Напротив. Доказателството е разследването на Бенатова за източване на средства от Здравната каса в Правителствена болница чрез фалшиви клинични пътеки.  

Свързани:   Миролюба Бенатова споделя за професията журналист

Миролюба Бенатова е дългогодишен журналист. Започва във в. "168 часа" като криминален репортер, после работи в Би Ти Ви и "Нова телевизия".
Дата: 20.09.2020


 

Сподели в
 

Известната журналистка коментира пред БНР дейността на парламентарната комисия за проверка на досегашното управление и отзвука в обществото и медиите.

11.05.2021/13:55

Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

08.05.2021/14:16

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки