Начало
 
 

М. Бенатова: Джипката е абонамент за медиите, удар под кръста за обществото

31.03.2021 /15:25 | Източник: bgonair.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Миролюба Бенатова

Журналистката коментира пред bgonair.bg наследството на 44-ото Народно събрание в медиите и в обществото

Какъв беше мандатът на 44-ото Народно събрание през очите на разследващата журналистка Миролюба Бенатова? Тя коментира пред bgonair.bg впечатленията си и обобщава, че това е било "Народното събрание, което се върна в тоталитарния режим, влизайки в Партийния дом".

Закономерно властта се отразява в медиите. Но моделът вече е различен. "Джипката е абонамент за медиите, удар под кръста за обществото. И удар срещу медиите. Защото джипката се явява заместител на нормалните брифинги, пресконференции, на нормалния начин за общуване с властта", допълва журналистката. А 44-ият парламент ще остане в историята и с ограничения достъп на репортерите до тези, които създават законите. 

"Медиите в последните 10-ина години съвсем системно биват обезличавани. И последните 4 години не правят разлика. Големите медии са все по-имитативни. Чуват все по-малко критични въпроси. Ако изобщо се чуват въпроси", споделя Бенатова.

Властта във всичките й форми избягва да отговаря на въпроси, вече дори и писмено. Числата говорят сами.  "Скоро ми направи впечатление проучване на "Отворен парламент", че има рекордно много платено съдържание от всички политически партии, даже не всички, от някои определено, в медиите. 3.5 млн. са дадени за клипове за излъчване по медиите, което според "Отворен парламент" е рекорд. Няколко партии, някои които се приемат като патерица на управляващите, са сред рекордьорите. Очевидно, че има много голяма битка, за да може да се възпроизведе това, което сме виждали", каза още Бенатова.  

Преди 2 години известната журналистка за кратко сменя професията си. Кара такси. Но промяната е само на пръв поглед. "Добрият шофьор и добрият журналист са добри слушатели. А всъщност аз станах таксиметров шофьор, за да остана журналист и да кажа, че има професии на поръчката, и те не са журналистиката" , споделя Бенатова.

А качествената журналистика не винаги и не на всяка цена е в големите медии. Напротив. Доказателството е разследването на Бенатова за източване на средства от Здравната каса в Правителствена болница чрез фалшиви клинични пътеки.  

Свързани:   Миролюба Бенатова споделя за професията журналист

Миролюба Бенатова е дългогодишен журналист. Започва във в. "168 часа" като криминален репортер, после работи в Би Ти Ви и "Нова телевизия".
Дата: 20.09.2020


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки