Начало
 
 

Виктор Самуилов към отишлия си Димитър Бежански: Прощавам ти, че ни извъртя този номер - да ни лишиш от себе си

31.03.2021 /20:30 | Автор : Виктор Самуилов | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитър Бежански (1953-2021)

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

Ето какво написа на профила си във Фейсбук поетът Виктор Самуилов за отишлия си днес внезапно негов близък приятел - сатирика Димитър Бежански, който до последно водеше предаване по БНР:

 

Напусна ни Митето.

Побратимът. Сатирикът. Майсторът на скеча и фейлетонната миниатюра Димитър Бежански. Лъчезарният колега още от 90-те години на миналия век, когато тримата - Митко, Доньо Донев и аз, официално се самообявихме за „Тримата глупаци” – едничките глупаци в цялата ни умна държава.

Десетилетие издавахме хумористичния вестник със същото заглавие в редакция, помещаваща се ту в кръчмата „Полигона”, ту в „Старата къща”, където след приключването на броя Митето - най-спонтанният певец с най-фалшивия глас, даваше тон за „Кога зашумат буките” със сияеща чаша в ръка...

Заварих го в „Старата къща” и на 50-годишнината му през 2003-а година. Бях му посветил „поздравителен адрес”, замислен уж шеговито, а, сега виждам, осъществен и с горчилка, и със съучастие. Митето ме изслуша, усмихна се: „Витя, нали знаеш, че нищо не разбирам от поезия!” и подхвана „Седемте пияни негри”...

Мите, и аз вече нищо не разбирам от поезия. Прощавам ти, че ни извъртя този номер - да ни лишиш от себе си. Прости ми, че ти припомням онзи експромт. Зная, наблизо си.

 

СКЕРЦО

 

Con tristezza

 

Не е време за хумор, хумористе Бежански,

днес Щастливеца крее между Куку и Шаш,

а щастливецът юпи – внук на Ганьо Балкански,

„честни избори” прави с прибежки на паж.

 

Всеки ден е бурлеска, сатирико Бежански.

Не отбират от басни нито цар, ни пъдар.

Що за смях, щом и царят се „изсмя на испански”,

чул, че тоя народец бил гол като цар.

 

Персонажите твои издивяха, Бежански,

те открехват усмивка след менте и фасул -

преклонени главици в тая сеч атаманска,

сред която и стражът е с чин есаул.

 

Водевилът е мъртъв (и без спонсори в странство).

Бърчи веждите всеки, даже теб да е чел.

Май не случи на време, веселяко Бежански -

дружен хохот се вади с чалга или с ченгел.

 

Няма смисъл, маестро, арлекине Бежански,

стръвно маски да смъкваш от нахал и абдал.

Тука кикот ще екне, ако смъкнеш и бански...

И горкò му на онзи, който би се изсмял.

 

Свързани:

Напусна ни Димитър Бежански

Дата: 31.03.2021

Сподели в
 

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ положиха цветя пред паметника на Г. С. Раковски в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Те почетоха 200-годишнината от рождението на журналиста, писателя, идеолога и стратег на национално-освободителното движение.

02.04.2021/18:54

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

31.03.2021/20:30

Наемателят на Международния дом на журналистите-Варна известява, че първоначално обявеният срок за ранни записвания до 30.03.21 за летни почивки в МДЖ с 5% отстъпка се удължава до 15.04.2021 поради пандемичната обстановка

31.03.2021/17:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки