Начало
 
 

Слави Ангелов: Побоят над журналист да се наказва като срещу полицай

02.04.2021 /09:00 | Източник: 168 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Ангелов

Главният редактор на “168 часа” настоява новите депутати, ако наистина се вълнуват от свободата на словото, да защитят репортерите, както с промени в Наказателния кодекс застанаха зад лекарите.

Това, което новото Народно събрание трябва да направи по най-бързия начин, е да квалифицира в наказателния закон нападението над журналисти като посегателствата срещу държавни служители - полицаи, прокурори, данъчни, митничари, съдии.

Нападението, побоят над репортери трябва да бъдат наказвани по-сурово, твърди авторът в 168 часа”

Това е позицията на разследващия журналист и главен редактор на “168 часа” Слави Ангелов, жестокият побой над когото попадна в доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права в България през 2020 г.

За побой със средна телесна повреда над полицай, прокурор, съдия и още няколко специфични професии, сред които не са журналистите, НК предвижда от 3 до 10 г. В останалите случаи е до 6 г. и няма предвиден минимум за наказанието. 

Ето позицията на Слави Ангелов:   

Признавам, за мен беше особено да бъда цитиран в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права в България, тъй като обикновено това е документ, в който аз не съм “герой”, а който отразявам в качеството си на журналист.

Но като жертва на престъпление ни най-малко не съм изненадан, че случаят ми е попаднал в това изследване. Защото за всеки, запознат с разследването на нападението срещу мен е ясно, че то бе извършено точно заради журналистическата ми работа. Заради мои статии и коментари във вестниците “24 часа” и “168 часа”. 

В доклада се съдържа критика, че все още няма осъдени хора за побоя над мен, но истината е, че разследването протече много бързо като за България. 

Делото срещу тримата подсъдими е вече в съда, по-малко от година след техния арест. Дали доказателствата ще бъдат достатъчни за ефективни присъди, ще покаже времето. Но при всички случаи като човек, който повече от 25 години пише за липсата на качествено и навременно възмездие в България, се надявам, че тези бързи срокове на разследване и вкарване на делата в съда в близко време ще се превърнат в задължителни стандарти на работа за полицията и прокуратурата.

Защото в това отношение те са големи длъжници на обществото. 

Напълно наясно съм също така, че ако разследването на моя побой беше оставено в районното полицейско управление, от него нямаше да излезе абсолютно нищо. Точно като още няколко подобни инцидента, извършени приблизително в същия район и по идентичен начин, за които нищичко така и не се разбра. А казват, че имало връзка между всички.

Принципно смятам, че журналистите в България не са
защитени по никакъв начин от натиск и репресии След убийствата на колеги в Словакия и Малта всички са наясно, че насилието над репортери е много сериозен проблем и за голяма част от държавите в ЕС.

Свързани:   Тримата обвинени за побоя над Слави Ангелов отиват на съд

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу тримата обвинени за побоя над журналиста Слави Ангелов.
Дата: 23.12.2020


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки