Начало
 
 

Жената, помогнала на Слави Ангелов след боя: Кръв шуртеше

03.04.2021 /17:15 | Автор : Ана Михова | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Ангелов, адвокатката и съпругата му

Лицето му беше неузнаваемо, цялото покрито в кръв, която шуртеше отвсякъде. Той се задушаваше. Беше наедекватен, в безсъзнание.

Така свидетелката Елена Драганова описа в специализирания съд първите секунди на главния редактор на “168 часа” след побоя, съобщава в. "24 часа"

Слави Ангелов беше жестоко пребит пред дома си вечерта на 17 март 2020 г., прибирайки се от работа. Зверството попадна в доклада на Държавния депертамент на САЩ отпреди дни.

Подсъдими са младежите Бисер Митрев и близнаците Никола и Георги Асенови. Братята са в ареста, а Митрев е на свобода поради здравословни проблеми. Сега се явява на делото с патерица.

Елена Драганова, нейният познат Ивайло Антов и съседът на Слави - Явор Филипов, са хората, които се притичват на помощ на журналиста. 

Тримата, макар и за секунди,

виждат и нападателите, които крият лицата си зад маски, бейзболни шапки и качулки. Свидетелитне дадоха показания в четвъртък.

Драганова и Ивайло Антов стават случайни очевидци на нападението. Около 20 ч. двамата пътуват в беемвето на мъжа по моста “Чавдар” в посока центъра на София. Спират на червен светофар. Щом потеглят, изведнъж Ивайло Антов вижда как двама мъже събарят на земята трети и почват да го удрят.

Той спира колата по средата на платното и със спътницата му се втурват към тротоара. “Единият от нападателете погледна към мен. Двамата тръгнаха да бягат към моста “Чавдар”. Държаха в ръцете си дълги предмети като чукове, увити в бели пликове”, каза Ивайло Антов. 

“Човекът беше полумъртъв  

Лежеше на земята, облян целият в кръв. Тя шуртеше от устата, носа. Той се давеше в нея”, добави свидетелят. Тогава Елена Драганова повдига главата на Слави, за да изтече кръвта от устата му, за да не се задуши.

Ивайло Антов обаче е поразен от огромната рана над глезена на десния крак на журналиста.

“На панталона имаше дупка, от която бликаше кръв. Не бях виждал от жива рана така да тече кръв”, каза той.В този момент към тях се присъединява и Явор Филипов, съсед на Слави. Той пък успява да види третия нападател, даже си разменят заканителни реплики.

Прибирайки се във входа, мъжът чува силен шум от удар. Обръща се и вижда как маскиран удря по главата паднал човек. После нападателят побягва в посока ИСУЛ. Той е висок около 1,90 м, с бейзболна шапка, черен клин и черни къси панталони, има маска с череп.

По време на разследването в колата, с която се придвижват нападателите, е намерена бейзболна шапка, по която има биологични следи, които съвпадат с ДНК-то на двамата близнаци.

В първите минути никой от свидетелите не знаел кой е пребитият. Разбират едва когато идва линейката. На третата минута пристигнала полиция. Един от униформените с бинтове затиснал раната на крака.

“През цялото време, докато отивах към болницата, се подготвях за това, което ще видя, и пак се оказах неподготвена Главата му беше като бейзболна топка, очите му бяха като цепки. Той едва говореше. Погледнах към крака му, просто не искам да си спомням.” Това каза съпругата на Слави - Татяна. Тя също беше разпитана като свидетел.

Татяна научава за побоя, докато е на работа в БНТ, където е продуцент на предаване. Приятел ѝ се обадил и я попитал вярно ли е това, което пише за Слави.

“Тогава отворих сайта на “24 часа” и прочетох водещата новина. Просто си взех палтото и помолих да си тръгна. Тръгнах нанякъде”, описа тя преживяното. Докато отива към ИСУЛ, ѝ се обадили десетки хора.

Другият кошмар, който се развил в главата ѝ, бил дъщеря им, която е в тийнейджърска възраст, да не научи отнякъде какво се е случило. Оказало се, че тя вече е прочела в социалните мрежи. Докато се намерил човек, който да отиде при детето, то се заключило в тоалетната.

Татяна била пусната да види мъжа си около 22 часа

“Убедена съм, че нападението е заради журналистическите му текстове. Така мисля, макар че не мога да го докажа”, каза тя пред съда.

На въпрос дали е бил заплашван, отговори: “Той не споделя такива неща, дори и в миналото, когато е имало заплахи”. Тя разказа и за дългото възстановяване на Слави: 

“Мислех си, че ще бъде невъзможна мисия да проходи отново. Всяко ставане от леглото беше едно преживяване”, каза Татяна. Лекарите ѝ обяснили, че има ужасно много рани по крака. Преди гипса кракът му бил в нещо като голям ботуш. Проходил след 3 месеца.

“Той още не се е възстановил”, добави тя. В момента имал проблеми със зрението.  “Непрекъснато някакви неща ни напомнят за 17 март”, призна съпругата на Слави.

Делото продължава на 19 април с разпит на още свидетели.

Свързани:    Слави Ангелов: Побоят над журналист да се наказва като срещу полицай

Главният редактор на “168 часа” настоява новите депутати, ако наистина се вълнуват от свободата на словото, да защитят репортерите, както с промени в Наказателния кодекс застанаха зад лекарите.
Дата: 02.04.2021


 

Сподели в
 

Известната журналистка коментира пред БНР дейността на парламентарната комисия за проверка на досегашното управление и отзвука в обществото и медиите.

11.05.2021/13:55

Връщане в начална точка за Фейсбук - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

08.05.2021/14:16

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки