Начало
 
 

Жената, помогнала на Слави Ангелов след боя: Кръв шуртеше

03.04.2021 /17:15 | Автор : Ана Михова | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Ангелов, адвокатката и съпругата му

Лицето му беше неузнаваемо, цялото покрито в кръв, която шуртеше отвсякъде. Той се задушаваше. Беше наедекватен, в безсъзнание.

Така свидетелката Елена Драганова описа в специализирания съд първите секунди на главния редактор на “168 часа” след побоя, съобщава в. "24 часа"

Слави Ангелов беше жестоко пребит пред дома си вечерта на 17 март 2020 г., прибирайки се от работа. Зверството попадна в доклада на Държавния депертамент на САЩ отпреди дни.

Подсъдими са младежите Бисер Митрев и близнаците Никола и Георги Асенови. Братята са в ареста, а Митрев е на свобода поради здравословни проблеми. Сега се явява на делото с патерица.

Елена Драганова, нейният познат Ивайло Антов и съседът на Слави - Явор Филипов, са хората, които се притичват на помощ на журналиста. 

Тримата, макар и за секунди,

виждат и нападателите, които крият лицата си зад маски, бейзболни шапки и качулки. Свидетелитне дадоха показания в четвъртък.

Драганова и Ивайло Антов стават случайни очевидци на нападението. Около 20 ч. двамата пътуват в беемвето на мъжа по моста “Чавдар” в посока центъра на София. Спират на червен светофар. Щом потеглят, изведнъж Ивайло Антов вижда как двама мъже събарят на земята трети и почват да го удрят.

Той спира колата по средата на платното и със спътницата му се втурват към тротоара. “Единият от нападателете погледна към мен. Двамата тръгнаха да бягат към моста “Чавдар”. Държаха в ръцете си дълги предмети като чукове, увити в бели пликове”, каза Ивайло Антов. 

“Човекът беше полумъртъв  

Лежеше на земята, облян целият в кръв. Тя шуртеше от устата, носа. Той се давеше в нея”, добави свидетелят. Тогава Елена Драганова повдига главата на Слави, за да изтече кръвта от устата му, за да не се задуши.

Ивайло Антов обаче е поразен от огромната рана над глезена на десния крак на журналиста.

“На панталона имаше дупка, от която бликаше кръв. Не бях виждал от жива рана така да тече кръв”, каза той.В този момент към тях се присъединява и Явор Филипов, съсед на Слави. Той пък успява да види третия нападател, даже си разменят заканителни реплики.

Прибирайки се във входа, мъжът чува силен шум от удар. Обръща се и вижда как маскиран удря по главата паднал човек. После нападателят побягва в посока ИСУЛ. Той е висок около 1,90 м, с бейзболна шапка, черен клин и черни къси панталони, има маска с череп.

По време на разследването в колата, с която се придвижват нападателите, е намерена бейзболна шапка, по която има биологични следи, които съвпадат с ДНК-то на двамата близнаци.

В първите минути никой от свидетелите не знаел кой е пребитият. Разбират едва когато идва линейката. На третата минута пристигнала полиция. Един от униформените с бинтове затиснал раната на крака.

“През цялото време, докато отивах към болницата, се подготвях за това, което ще видя, и пак се оказах неподготвена Главата му беше като бейзболна топка, очите му бяха като цепки. Той едва говореше. Погледнах към крака му, просто не искам да си спомням.” Това каза съпругата на Слави - Татяна. Тя също беше разпитана като свидетел.

Татяна научава за побоя, докато е на работа в БНТ, където е продуцент на предаване. Приятел ѝ се обадил и я попитал вярно ли е това, което пише за Слави.

“Тогава отворих сайта на “24 часа” и прочетох водещата новина. Просто си взех палтото и помолих да си тръгна. Тръгнах нанякъде”, описа тя преживяното. Докато отива към ИСУЛ, ѝ се обадили десетки хора.

Другият кошмар, който се развил в главата ѝ, бил дъщеря им, която е в тийнейджърска възраст, да не научи отнякъде какво се е случило. Оказало се, че тя вече е прочела в социалните мрежи. Докато се намерил човек, който да отиде при детето, то се заключило в тоалетната.

Татяна била пусната да види мъжа си около 22 часа

“Убедена съм, че нападението е заради журналистическите му текстове. Така мисля, макар че не мога да го докажа”, каза тя пред съда.

На въпрос дали е бил заплашван, отговори: “Той не споделя такива неща, дори и в миналото, когато е имало заплахи”. Тя разказа и за дългото възстановяване на Слави: 

“Мислех си, че ще бъде невъзможна мисия да проходи отново. Всяко ставане от леглото беше едно преживяване”, каза Татяна. Лекарите ѝ обяснили, че има ужасно много рани по крака. Преди гипса кракът му бил в нещо като голям ботуш. Проходил след 3 месеца.

“Той още не се е възстановил”, добави тя. В момента имал проблеми със зрението.  “Непрекъснато някакви неща ни напомнят за 17 март”, призна съпругата на Слави.

Делото продължава на 19 април с разпит на още свидетели.

Свързани:    Слави Ангелов: Побоят над журналист да се наказва като срещу полицай

Главният редактор на “168 часа” настоява новите депутати, ако наистина се вълнуват от свободата на словото, да защитят репортерите, както с промени в Наказателния кодекс застанаха зад лекарите.
Дата: 02.04.2021


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки