Начало
 
 

Какви заплахи крие новият турски закон за социалните медии

06.04.2021 /15:15 | Източник: capital.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


ЕС твърди, че свободата на словото е твърде важна, за да бъде регулирана от компании. Активисти пък твърдят, че турският закон за социалните медии показва колко опасно е да бъде регулирана от правителствата.

Турското законодателство изисква сайтовете с над 1 млн. посетители на ден да назначат от април местен представител, който да прилага съдебни решения за премахване на съдържание, коментира capital.bg:  

Освен това глобалните платформи трябва да съхраняват данни на потребители в Турция - практика, позната като локализиране на данни, - което според критиците може да увеличи контрола на правителството над гражданите.

Правозащитници посочват, че новите правила, които налагат тежки глоби, забрани за реклами и ограничаване на трафика, ако социалните медии не спазят крайния срок през април, може да ги направи съучастници в ограничаването на гражданските свободи.

Twitter, една от компаниите, които отлагаха да последно решението си, обяви през март, че се присъединява към Facebook и Google и също назначава местен законов представител, за да избегне отрязване на достъпа на турските си потребители. 

"Този закон идва на фона на рязка деградация на интернет свободата в Турция в последното десетилетие и може да се окаже последният пирон в ковчега на онлайн свободата на словото. Това е стъпка към киберавторитаризъм", предупреждава пред Politico Катрин Гроте, изследовател в проекта "Свобода в интернет" на Freedom House.

Новият закон в Турция показва една от опасностите правителствата да регулират свободата на изразяване в интернет. Докато в западните държави управляващите притискат социалните медии да предприемат мерки по отношение на дезинформацията по теми като COVID-19 и избори, то турският президент Реджеп Ердоган твърди, че техният най-голям грях е "безнравствеността". 

Последната граница   

Ердоган насочва вниманието си към интернет, след като голяма част от традиционните медии вече са под контрола или на правителството, или на компании, близки до управляващата партия.

Сега със закона за социалните медии президентът може да запуши и една от последните останали сравнително свободни зони за политически дебат, макар правителството вече да ограничава и нея чрез преследването на хора заради посланията им в онлайн платформи. Само през 2019 г. в Турция близо 36 000 души, включително 300 непълнолетни, са били разследвани за обиди срещу президента.

"Технологичните компании, които отворят местни представителства, ще бъдат подложени на същите ограничения като традиционните медии и това ще направи изключително трудна съпротивата срещу контрола на властта върху онлайн съдържанието", казва Чиджем Боздаг, преподавател Център за журналистически и медийни изследвания към Университета в Грьонинген.

Според управляващите законовите промени защитават потребителите от онлайн сплашване и злоупотреба с данни и посочват като модел регулациите в ЕС. Гроте твърди, че турският закон се различава значително от европейските предложения за модериране на съдържание, тъй като включва отговорност на местните представители за сваляне на съдържание по заповед на съда, което трябва да се случи до 24 часа след постъпване на искането.

Турция има традиция в забраната на сайтове - блокирани са над 450 000. Твърдият подход на Анкара стигна дотам да забрани Wikipedia до миналата година заради критични публикации за бившия финансов министър и зет на Ердоган - Берат Албайрак.

Страната е също една от най-активните в света по искания за сваляне на съдържание от Facebook и Twitter. Разследване на ProPublica разкри, че Facebook цензурира групи в Турция, които не са симпатични на правителството, за да запази бизнеса си в страната.

Сега, когато правителството може да премахва завинаги съдържание от интернет, "законът заплашва да изтрие нашата дигитална памет. Това е като изгаряне на библиотека", казва Гюркан Йозтюран, управляващ мениджър на новинарския сайт Dokuz8News и активист за дигитални права.

Влизане в строя  

Подобно на много други независими новинарски портали, почти целият трафик към Dokuz8News идва от профила на сайта във Facebook и Twitter, но те често биват блокирани заради качването на съдържание, което не се харесва на правителството и поддръжниците му. Twitter бързо възстановява профила, но Йозтюран се притеснява, че новите правила може да го заглушат. Повече от 1/3 трета от турците използват Facebook и Twitter като свой основен източник на информация.

Въпреки първоначалната си съпротива мнозинството технологични компании се съобразиха с новия закон. През януари Facebook обяви, че създава местно представителство в Турция. Същото направи Google. През март и Twitter обяви, че ще го направи, за да може платформата му да остане на разположение за своите 13 млн. потребители в Турция. 

Гроте от Freedom House подчертава "масираната заплаха" от новото законодателство, особено за политически активисти, които агитират онлайн. Социалните платформи ще бъдат задължени да предоставят данни на потребители, включително за анонимни профили, при поискване от властите заради започнало разследване. 

Сега, когато има изискване данните да бъдат съхранявани в Турция, за властта няма да е трудно да получи достъп до тях. "Съхраняването на лични данни на потребителите на турски сървъри ги прави лесно достъпни за властите и тъй като правосъдната система е изгубила голяма част от независимостта си, това може да има много негативни последици за хората, ако правителството иска да ги следи отблизо", обяснява Гроте.

И посочва, че технологичните компании са притиснати от 2 страни: "Ако се подчинят на закона, те на практика стават инструмент на правителствената цензура чрез изтриването на легитимно изразяване. Ако не се подчинят, може да се стигне до спиране на тези сайтове в Турция. Това е ситуация, в която губят всички". 

Свързани:   Турското президентство ще се бори с фалшивите новини чрез своя платформа

Дирекцията по комуникациите на турското президентство е подготвила платформа от ново поколение, която ще следи за достоверността на фактите и ще противодейства на фалшивите новини, съобщава "Хюриет дейли нюз". СБЖ напомня, че в Турция в момента срещу един от всеки шестима журналисти върви текущ съдебен процес.
Дата: 23.02.2021


 

Сподели в
 

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията.

15.04.2021/17:15

Според агенция Ройтерс и в. „Гардиън“ Би Би Си била засипана с оплаквания, че е отделила прекалено много внимание на отразяването на смъртта на принц Филип, съпруга на британската кралица.

12.04.2021/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки