Начало
 
 

Какви заплахи крие новият турски закон за социалните медии

06.04.2021 /15:15 | Източник: capital.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


ЕС твърди, че свободата на словото е твърде важна, за да бъде регулирана от компании. Активисти пък твърдят, че турският закон за социалните медии показва колко опасно е да бъде регулирана от правителствата.

Турското законодателство изисква сайтовете с над 1 млн. посетители на ден да назначат от април местен представител, който да прилага съдебни решения за премахване на съдържание, коментира capital.bg:  

Освен това глобалните платформи трябва да съхраняват данни на потребители в Турция - практика, позната като локализиране на данни, - което според критиците може да увеличи контрола на правителството над гражданите.

Правозащитници посочват, че новите правила, които налагат тежки глоби, забрани за реклами и ограничаване на трафика, ако социалните медии не спазят крайния срок през април, може да ги направи съучастници в ограничаването на гражданските свободи.

Twitter, една от компаниите, които отлагаха да последно решението си, обяви през март, че се присъединява към Facebook и Google и също назначава местен законов представител, за да избегне отрязване на достъпа на турските си потребители. 

"Този закон идва на фона на рязка деградация на интернет свободата в Турция в последното десетилетие и може да се окаже последният пирон в ковчега на онлайн свободата на словото. Това е стъпка към киберавторитаризъм", предупреждава пред Politico Катрин Гроте, изследовател в проекта "Свобода в интернет" на Freedom House.

Новият закон в Турция показва една от опасностите правителствата да регулират свободата на изразяване в интернет. Докато в западните държави управляващите притискат социалните медии да предприемат мерки по отношение на дезинформацията по теми като COVID-19 и избори, то турският президент Реджеп Ердоган твърди, че техният най-голям грях е "безнравствеността". 

Последната граница   

Ердоган насочва вниманието си към интернет, след като голяма част от традиционните медии вече са под контрола или на правителството, или на компании, близки до управляващата партия.

Сега със закона за социалните медии президентът може да запуши и една от последните останали сравнително свободни зони за политически дебат, макар правителството вече да ограничава и нея чрез преследването на хора заради посланията им в онлайн платформи. Само през 2019 г. в Турция близо 36 000 души, включително 300 непълнолетни, са били разследвани за обиди срещу президента.

"Технологичните компании, които отворят местни представителства, ще бъдат подложени на същите ограничения като традиционните медии и това ще направи изключително трудна съпротивата срещу контрола на властта върху онлайн съдържанието", казва Чиджем Боздаг, преподавател Център за журналистически и медийни изследвания към Университета в Грьонинген.

Според управляващите законовите промени защитават потребителите от онлайн сплашване и злоупотреба с данни и посочват като модел регулациите в ЕС. Гроте твърди, че турският закон се различава значително от европейските предложения за модериране на съдържание, тъй като включва отговорност на местните представители за сваляне на съдържание по заповед на съда, което трябва да се случи до 24 часа след постъпване на искането.

Турция има традиция в забраната на сайтове - блокирани са над 450 000. Твърдият подход на Анкара стигна дотам да забрани Wikipedia до миналата година заради критични публикации за бившия финансов министър и зет на Ердоган - Берат Албайрак.

Страната е също една от най-активните в света по искания за сваляне на съдържание от Facebook и Twitter. Разследване на ProPublica разкри, че Facebook цензурира групи в Турция, които не са симпатични на правителството, за да запази бизнеса си в страната.

Сега, когато правителството може да премахва завинаги съдържание от интернет, "законът заплашва да изтрие нашата дигитална памет. Това е като изгаряне на библиотека", казва Гюркан Йозтюран, управляващ мениджър на новинарския сайт Dokuz8News и активист за дигитални права.

Влизане в строя  

Подобно на много други независими новинарски портали, почти целият трафик към Dokuz8News идва от профила на сайта във Facebook и Twitter, но те често биват блокирани заради качването на съдържание, което не се харесва на правителството и поддръжниците му. Twitter бързо възстановява профила, но Йозтюран се притеснява, че новите правила може да го заглушат. Повече от 1/3 трета от турците използват Facebook и Twitter като свой основен източник на информация.

Въпреки първоначалната си съпротива мнозинството технологични компании се съобразиха с новия закон. През януари Facebook обяви, че създава местно представителство в Турция. Същото направи Google. През март и Twitter обяви, че ще го направи, за да може платформата му да остане на разположение за своите 13 млн. потребители в Турция. 

Гроте от Freedom House подчертава "масираната заплаха" от новото законодателство, особено за политически активисти, които агитират онлайн. Социалните платформи ще бъдат задължени да предоставят данни на потребители, включително за анонимни профили, при поискване от властите заради започнало разследване. 

Сега, когато има изискване данните да бъдат съхранявани в Турция, за властта няма да е трудно да получи достъп до тях. "Съхраняването на лични данни на потребителите на турски сървъри ги прави лесно достъпни за властите и тъй като правосъдната система е изгубила голяма част от независимостта си, това може да има много негативни последици за хората, ако правителството иска да ги следи отблизо", обяснява Гроте.

И посочва, че технологичните компании са притиснати от 2 страни: "Ако се подчинят на закона, те на практика стават инструмент на правителствената цензура чрез изтриването на легитимно изразяване. Ако не се подчинят, може да се стигне до спиране на тези сайтове в Турция. Това е ситуация, в която губят всички". 

Свързани:   Турското президентство ще се бори с фалшивите новини чрез своя платформа

Дирекцията по комуникациите на турското президентство е подготвила платформа от ново поколение, която ще следи за достоверността на фактите и ще противодейства на фалшивите новини, съобщава "Хюриет дейли нюз". СБЖ напомня, че в Турция в момента срещу един от всеки шестима журналисти върви текущ съдебен процес.
Дата: 23.02.2021


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки